Wednesday, April 24, 2013

pantang

After a week stay kat rumah aku,nak kasi cure jahitan czer tu..baru aku balik kampung..
Maka bermula laa sesi berpantang aku..huhu aku memang tak suka menu pantang ni..
Hari2 makan ikan panggang nasi+ black pepper..naik muak aku..sup sayur kadang2 tu
Tapi nurse plak pesan jgn makan blackpepper takut anak cirit..aik im confuse..
Even dalam perubatan takde istilah pantang pun..
Tapi kite ikut jelah petua orang tua tua..ade bagus jugak untuk kecutkan rahim..
Then after cukur jambul hari ke-25 aku balik KL..sambung pantang ngan hubby..hubby cakap dia leh buat kerja masak,basuh baju,jemur baju..so oklah..at first aku runsing gak nak balik kl awal2 ni..tapi bile dah balik oklah..rumah kecik lagi senang aku nak bergerak ke sana sini..
At least baby nangis aku dah leh dengar.so far xde masalah berpantang kt rumah sendiri atas bantuan en hubby.cuma bab bab makan tu ade gak laa curi2.. Kalau ade mak sure kena bebel..kalau malas sangat hubby aku beli bubur mc d je..lepas ni mmg aku dah tak makan bubur mc d..bosan kot..ppsstt..tp hubby aku masak lagi sedap dr aku masak..hahha
Pastu aku czer tak payah nak bebarut or bertungku so sbb tu aku berani balik awal..
Cuma satu lagi adat2 tu xtwhu sangat..contoh mandi lepas pantang 40hari..
Org kg cakap 'pelepas' ..aku pun carilah tukang urut area kota damansara ni..google punya google and bantuan SIL aku jumpalAh sorang..fuuhh lega..dia buat urut+mandi limau+mandi bunga.
Payment dia agak mahal laa..kalau kt kampung murah je..tapi nak wat camne buat jelah..
Hari ni hari ke 38.. Xsabar aku nak habis pantang..nak makan puas2.. Nnampaknye after pantang naik balik laa badan aku..so far aku turun 2kg dari before preggy..suka suka..

0 Comments:

Post a Comment