Monday, August 31, 2009

3 days holiday

congrets to ninie n nizam...
dia dah berjaya lahir kan bb boy...26 August 2009...
comel bb dia...hidung mancung...
kitorg g melawat ninie kt umah mak dia kt klang gate...
dia ngah berpantang kt sana...
sorang dh bergelar ibu... tunggu sorang ag si linda...

anak ninie... baru dpt separuh nama.. Mohd Amir ??
bestnyer bb tido...

Then petang tu aku pergi berbuka umah safry...ex-skoolmet aku..
before that aku abiskan masa dulu kt IOI Mall...
sekali kat new wing tu ade Padini season clearance...
waaaa giler murah...byk item yg 70%...
suka2... aku cekau jer laa mane yg termamppu...
yg penting aku dpt 1 beg blk kg rm41...dh lama cari nih..
and seluar hitam kasual rm13..ade lagi laa aku kebas...
kemaja rm9... then time aku pg happy hour..buy 1 free 1 for rm9...
ade laaa 4 helai aku amik....giler syiok...
rembat belt 1...aku ingat belt perempuan..upernyer belt lelaki..tp still leh pakai gak...sbb design dia xlaa cm laki sgt...
tp penat laaa..sbb aku shop dlm masa yg singkat..sbb nak kena g buka plok umah safry...

Ramai gk laaa yang join kt umah safry..
ruzbot,syapeq,asya,ella,fazry,bedul,nasran,naemah,mat min,seraq... nhi semua budak2 smsd batch SPM Y2K
makan ayam bbq,sambal udang...sesapp sekali...
then 9.30mlm balik...sambung lepak minum kt rest Bravo ngan ruzbot,syapeq,asya...ajak Lai n hubby plak..
si lai nih tunggu masa je nk meletop..tp still boleh jalan2 lagi..
sempoi betul minah nih....hahahha
bapa2 mithali...
ella ngah tunggu due date..

masing2 dengan anak2 dah...

Isnin on Merdeka Day, aku plan nak g Nilai..berbuka ngan asya... tp xjadi laaa.. next week aje laa..
aku p buka ngan Marlia je kt waroeng penyet...
tetiba si ameer call..dia ckp dok kt giant Kinrara...jumpa abg dia..
so aku ajak laa pg IOI Puchong ade byk sale...
smpt laa dia shopping kt puma...aku n malia masuk padini lagi...
penat dia tunggu kitorang shopping...
sorry laa ameer... biasa laa pompuan kan.... hahahaa
@ waroeng penyet..muka penat..
marlia...sape kt blkg u tu?? baju oren tu?

Thursday, August 27, 2009

berbuka di mana??

27/8/09 - berbuka kat idaman a.k.a MSI
balik kerja aku plan nak g bazaar Kg Penchala...
sekali hujan non stop plak...huhuhu xdapat aku nak membeli murtabak...
xper laaa..memandangkan aku sampai awal...
so aku menuju kerumah dulu tukar baju ape segala...
Then aku dapat fon call dr amir...suh aku booking tempat kt MSI...
sbb dia n pinkie sebuk berwindow shopping kt The Curve...
eish...mamat 2 org nih..xgentlemen langsung..asik2 aku jer yg kena book tmpt...bosan bosan... xsempat aku nk wat taik mata jap... hehee

aku pun pg MSI...mm sebenarnyer best jugak berbuka kt sini...
dah berkali2 aku berbuka kt sini...tp xprnh perasan ade lauk pauk ala2 cm buffet..cm makan tgh hari laaa...
best2....next time leh mkn nasi berlauk plak...
Then pekana JCo diderma oleh wan amir...
JCo dah masuk angin...dah hilang keoriginalitian dia....
sbb JCO tuh actually dia nak wat utk sahur tp terlajak plak...
hehehe...

hari nih aku nak buka ngan sape plak yerk...
houzmet aku Linda pegi Bangkok... company trip...
biler laaa company aku nak hantar aku pg New Zealand...hahahha
bungkus jer laa blk mkn kt umah...huhuhuhuhu

Then semalam plak plan nak g tgk movie ngan pinkie n ell..
tetiba mak pinkie call ckp nak dtg singgah umah dia...so pinkie xfollow laaa
tup tup dpt plak msg ell ckp xdpt join jugak...kata nyer nak tgk anak kucing dia beranak...hahaha
gurau jer yerk semua.. so rancangan semua tergendala....

Tuesday, August 25, 2009

Ramadhan 4th

semalam aku breaking fast kat Pak Li,Kota Damansara...
kitorang berempat jer... Pinkie,aku,amir and abid...
masing2 dok citer hal masing2...amir dok citer pasal xybase laa...
mane lagi..dia baru blk dr africa kan...
taste pun dah berubah jadi africa dah... tp makin kurus sikit sbb kt sana asyik kena makan pisang lenyet dengan ayam...hahaha kalau kt sini leh wat cekodok pisang dah...haha
si pinkie plak ngan berita baik dia... best nyer dia... rezeki laa tuh...
aku n abid still maintain cm dulu...hahaha
ish xleh jadi nih... aku kena balik...
borak2 tak sedar dah dkt kul 9....

abid not in the pics...balik awal laaa..

buat2 muka cute laa tuh..
pinkie ngah bergayut ngan tunang nyer...

Malam plak dah janji nak supper ngan x-schoolmet aku kat bangsar,nasi lemak famous...
tujuan utama nak jumpa nazliah laaa...dia dtg kursus kt kl nih...
dok kt hotel sentral...
semalam aku budget ramai xnak dtg...tup tup ramai jugak rupanyer...
aku,yayah,angah,asya,
seraq(tok seikh jual karpet) ,
syed (ni konpem ade laa),
peja (since sekolah xpernah jumpa)
nik ja (mr achitect... sempoi giler..)
kul 12.30 kitorang chaw balik..esok kan keje...
kalau xkeje..aku konpem sambung lagi...

nik ja and peja...
seraq khan di belakang...susah nor nak suh dia dok diam...
yayah,angah n asya...

sorry laa syed not in the pics...time nih dia dh balik dah...

Sunday, August 23, 2009

on Oyong & Faiz Engagement

Aku hari tuh apply cuti 2 hari..
coz aku nak balik kelantan...sempena anak buah aku nak bertunang...
so aku car pool jer laa ngan malia n perus...
memandangkan aku xreti auto...aku rehat jer laa sepanjang perjalanan...
waaa syok nyer..i liiikkeee.....
majlis berjalan dengan lancar nyer..alhamdulillah...
then hari Jumaat memang kitorang pegi makan lagi sempena nak sambut bulan pose kat umah adik ipar kakak aku...
mmm pelik orang kelantan wat kenduri masak masakan kampung jer...
kuah singgang,budu,ulam ulaman,adik ikan siakap 3 rasa,ikan kering,
ikan goreng..mcm makan kt umah...
tapi memang best...aku memang suka makan lauk2 cmnih...
bosan dah dengan gulai,kari....
oklaaa bawah nih ade gambar kitorang...
alamak silap resize laaa....gmbr blurr plak..hhehe

makcik yang kepocheee...
mak buah n anak buah
mak buah n anak buah
sengihhhh semua...sape paling lebar...
me n malia
baca doa pun sempat posing

tunjuk jari...xde cincin

i likeee this foto...i nampak kurus...hehehe

Monday, August 17, 2009

Hidupku sebagai programmer

Since I've been a programmer ni...
i had learn a lot of things...

1. Never give up, if you cannot do this way..do the other way round..
it must be a solusion that we dont know..
2. Google is my bestfrend..its a main source..
kalau xde google..memang aku xleh survive jadi programmer sampai sekarang..
3.Trust what ever solution u read in the internet.. try one by one of the solution.Mesti dapat solve punye laaa...
4.If there is an error.. talk to google..google will help...
may be need upgrade,need drivers need small2 thingy yg aku sendiri x terexplore...
5. Jangan takut try and error.
6.Jangan malas.sometimes aku tak motivate diri aku...memang sgt malas... memang xdpt buat keje...
7. Kena fokus..

Kenapa aku tulis nih...sebab dulu aku bkn jenis macam nih...
aku programmer yg manje..buat sikit xleh terus give up...
memang jarang laa benda yg aku dpt solve sendiri...
sampai sekarang...aku dah leh laa sikit2 independent...
tgk senior aku nih x give up mencari kan...aku nak gak jadi cm dia...
so kadang2 dia push aku utk survive...so now ade laa beberapa perkara yg aku dpt solve sendiri...

Tapi kelemahan aku...
aku mmg xsuka meeting...
and memang aku xsuka argue..
memang aku xdapat wat decision sendiri...
and memang aku slow sikit nak pick up...
memang aku xreti nak gather information

so aku xtahu laaa...sampai biler jadi programmer nih...
sbb aku memang bkn pakar dlm menganalisa system nih...
kalau aku yg wat requirement sorang2 memang jadi lain laaa...
so aku cuma menerima arahan sahaja...buat coding..
mmmm macam robot plak...

apakah ending nyer?? hahaha

hahaha.... nih pernah happen kat aku n pinkie... pinkie yg dok depan pc...aku yang belakang tuh...
hahaha... its really happen laaa

Adakah aku akan terus begini?? Aku dah involve dlm coding mengcoding nih since 2006.
so dlm 3 tahun jugak laaa....tp aku still disini... tak naik2 pangkat aku...
i mean still title programmer didalam beberapa company yg aku prnh keje...
mesti orang tertanya..adakah aku suka jadi programmer??
depends..kadang2 besttt ,kadang2 bosannn...

Sunday, August 16, 2009

story mory

Jumaat malam aku jumpa Yan kat OU...
menunaikan janji aku kat Yan...tul tak yan..
so we olls makan Nandos kat sana...
so just makan laaa...xsmpt nak window shopping pun...

sabtu aku plan nak g main ATV kat ulu klang...
join ngan kawan2 Malia...tup tup kitorg cancel...hahahha
maklum laa save utk blk Kelantan next week...
anak buah aku (Oyong) bertunang...disamping berpuasa ngan family...
Takpe2 next time insyallah leh join...

so hari sabtu aku just layan citer Korea jer...
petang tuh pg R&R Awan Besar coz ade org nak mkn budu...hahaha
balik tuh xbuat ape2... plan nak g follow Malia g tgk event kt ITM..
mmm malas laa coz i nak layan Ayat2 Cinta kat TV...nangis gak aku...
sok sek sok sek...sedih gak laaa

SAbtu...aku follow Malia lg pergi watch game final NCBL kat Balakong,Cheras...
jumpa ofismet aku Faza ngah bg sokongan kat Balaks dia..
jumpa Intan n so on laaa....
Balik tuh kitorg pg R&R Awan Besar lagi...hahahha
br aku tahu aku suka ayam kampung dia cicah sambal...best siottt..
masam2 manis...

itu jer kisah aku..boring weekend...

Monday, August 10, 2009

The Mist - pengalaman pahit

lepas jer wedd mila...pkl 9 aku gerak dr rumah...
tapi i need to fetch kawan asya dekat Balakong,seri kembangan dulu...
then baru balik...singgah makan lu kt Kelana Jaya...by the Tasek bank..
then 11.30 br balik...aku sangat mengantuk..tuh pun mata asik lelap2 jer...

then aku gilir laa ngan asya...singgah cheneh dulu hantar asya..
syasya nih plak leh lupa jln blk umah dia....adeeehh
then aku lalu jln tepi2 pokok kelapa sawit...gile gelap...
dengan jerebu mlm tuh...memang gelap sib baik berdua...
time tuh dh pkl 4.30 pg...
then dh dh sampai umah asya...dia describe jln nk blk...
aku ingat terus msk jln besar...so aku ngan berani blk sorg2 4.30 pg...
aku terus jer jln yg dikelilingi pokok kelapa sawit...
scary sioottt...dh laa aku bwk gelas...kt blkg bunyi gelas berlaga2..
ngan jerebu tebal...aku call asya sbb cm slh jln jer..
aduuhh time nih plak line telephone xde...argghhh!!!
then dpt call..asya suh u turn sbb dia tkt aku terus sampai kuala terengganu...

then aku nmpk sign board cukai...masuk jln tuh...tp jln agak kecik...aku masuk dlm lg....mak aih jln td aku ckp takut...
jalan kecik nih lagi takut....grrrr!!! ngan line jalan xde...jerebu makin tebal...kalau aku psg lampu tinggi...aku xnmpk penghujung jln..
nmpk putih jer..cuak gk aku...tkt2 mende lain terbg depan aku...
ngan xde rumah org nyer...mmg gelap gumpita...1 kereta pun xde lalu...
aaaaaaaaaahhh!!tlg...dah agak jauh xde jumpa penghujung...
call asya lg..dia suh u turn..ngan jln sempit aku u turn berhati2 supaya xmasuk longkang..kalau x mampus aku terpereangkap kt situ...
cm citer hantu kan... nk u turn tuh bkn main jauh...
jln xnmpk...sikit ag nk terbabas...adduuhh
dlm 7 minit drive aku sampai jln besar...tunggu laa asya dtg kt situ
huhuhu nite mare....serik dh g cheneh...

ade plak bdk cina 2 org ketuk tingkap aku...

apek:amoi u masuk dlm sana ade nmpk petrol pam terdekat...
aku: haaa xde laa...i tak tahu i pun sesat... (muka cuak)
apek: mm u boleh hantar i pg beli minyak tak??
aku:haahh!!!mmmm nanti laa u tunggu kawan i sampai...(gile ape..aku sorg2 pastu lalu dlm gelap...cuak gak aku nih..kang dia wat ape2 kt aku)
apek: nanti i kasi u isi setengah tank...or tak pun u kasi i myk sikit
aku: oh i punye minyak pun tinggal 2 bar...sorrii

seb baik asya n abah dia sampai...so dia hntr aku n bwk apek tuh pg beli minyak kt main road...tp aku lalu sampai laaa jln yg kecik yg nak ke cukai td...Jalan Mat Lagam..tp sbb ade org lead xtakut sgt...
tp giler jauhhh weh....

sampai jln besar br aku dh berani drive ke umah aku..tuh pun kabus byk gak...aku pelik gk nape jerebu teruk sgt....tp aku selamat sampai..alhamdulillah...

nih gambar jerebu waktu pagi...
cuba imagine kul 5 pg ngan keadaan gelap...lagi worst...

kul 7.30pg kt umah aku
xnampak langsung 200meter dihadapan..
nih pukul 8pagi
sempat pg pantai...nih dh petang
asya yg excited jumpa pantai
waahhh poyo g pantai pakai baju kurung...cm makcik2
opppsss sorii sesat...peneman aku dlm perjalanan...

Mila & Hairul Wedding

8/8/09
Batu Pahat,Johor
Mila & Hairul Wedding

Mila & Hairul special day...
Jai datang amik aku around pkl 8am... bkn ape kitorg nak g breakfast dulu...
so kitorg breakfast kt oldTown White Coffe dkt Padang Kota...
HALLO kawan2 terdekat semua xangkat...so lepak makan lama sikit coz the departure time was delay disebabkan "masalah2 jerebu"..hahhaa
then agak2 2 jam kt old town...kitorg pindah g mamak kt shah alam.. sementara jerebu clear...
so around 11.30 am..langit dh semakin cerah...cuma agak mendung...we decide to depart..oppss bkn flight yerk...naik swift..
di pandu oleh miss elina...
wah minah ni drive laju siot...imagine dlm 2 jam 15 minit...
dah sampai umah mila kt Batu Pahat...rasa cm naik flight fireflyz plak..
sampai kt wedd mila ade tarian Menora ke ekkk?? oppss Barongan..(pembetulan selepas tgk gmbr kt fb ell)
yg binatang cm merak and muka hantu n 2 org puteri...
org ckp tarian Jawa....
sesudah mkn n bergambar ngan pengantin...we olls bergerak blk...
siap singgah mkn baskin robin (di belanja oleh mr Jai..menggunakan duit utk membayar hutang PTPTN katanyeee)..tetiba je semua org menjadi hyper active...
so kitorg berjaya sampai umah ptg tuh...around 6pm...
so mlm tuh aku nk balik kemaman plak...
sib baik ade syasya leh gilir2 drive..


fuuuhhh pose seorg model bunga telor...
wah ell putih nyer...kalah jai


muncung mulut2...
hasil sesudah make up...wow kebaboomm


mmm pengantin laki senyum sikit...

sila layari facebook jai or ell untuk gambar selebih nyer...

Chop!! Chop!!
ape pendapat korang...which one yg seswey ngan aku...
Option 1
Option 2

Monday, August 3, 2009

pressure vs therapy

on Friday after get advice from loo in about support i need to do.. at last the problem settle laa jugak... after struggle thinking bout 2 days... xtenteram jiwa aku..
Then bile dh settle amaaannn rasa jiwa nih.... peace no war...
aku ngan happy nyer pergi gym...then baru dlm 10 minits aku nak memerah keringat dlm gym tuh... my ofismet call me...she said customer got trouble... bcoz end of the month byk benda nk kena run kan... adeehhhh aku pun stop gym blk pg ofis blk... huhuhu sib baik dekat jer...
but i still cant figure out what caused the system fail...aku balik laa umah ngan bawak bebanan kerja dlm otak aku... try settle kt umah...still cannot... then my senior call she said they can re-run successfuly...adeeehhh ape kes nih.... tp alhamdulillah...

Then sabtu aku nak pg Klang meet my mother..dia dtg kenduri jiran aku....
sib baik xsesat...hehhe
then malam aku ingat nk pg Makan2 Anak Terengganu kt bukit jalil...
tp aku tertidoo...so dah malas aku g shopping kt jusco ,IOI mall...
ade laaa beberapa helai aku rembat....hehehe sbb last month tak shopping...so kali nih nafsu shopping membuak2...
Then ahad plak... aku pg Summit Subang... sopping lagi...adeeehhh stop!! stop
itu jer dah cukup... aku rasa ok laa kot...as Therapy after runsing minggu lepas...hehehe

Opps lupa nak ckp...thanks to Oyong....coz kasi i Starbuck Termos from Russia...
i likkeee leh laaa i letak nescafe panas kt dlm...cantik sangat skin dia...nanti i upload photo...

ngah tunggu mak aku nih....nih gmbr kakak aku (AZA)
with pengantin...

pose dulu...
alaaa gmbr pengapit plak xnmpk...hensem tau...
aolololo...kiut nyer laaa bdk nih....dia jelir kt aku....

;;