Thursday, December 27, 2012

i want it..


I really want to owned one kipling handbags..aku tak tahu laa apasal aku suka sangat bag kiplings nih walhal takde laa cun sangat.. but i love the material and it look funkeeyyy... The colors also not too boring..
aku rasa aku start jatuh cinta kt bag ni lepas tgk x colleague dulu pakai bag kipling.. dia cakap dah bertahun dia beli tapi still look like new..

kalau tengok dekat butik price dia quite expensive laa.. so memang aku tak kan beli laa kalau harga semahal ituuu.. then kalau tengok online shop memang affordable.. tapi for me if harga handbag tu more than rm250.. memang berat sangat hati nak beli.. sebab ape? sebab aku jenis suka tukar2 handbag.. kalau aku xselesa aku pakai sekali sekala jer..contoh hanbag CR aku pakai berapa kali jer..then dah masuk store..
masa nak tu bukan main beriya sampai xleh nak tunggu kan.. bile dah dapat pakai sekejap jer..

hari tu satu blog online shop Ronasofia ni ade buat year end sale.. aku dah berjaya dah reserve bag tu dengan price rm200++ jer.. tunggu masa nak bayar jer..tup tup miss rona email balik dia cakap dia overlook. sebelum aku komen ade sorang lagi komen.. aku rasa beza just a few second je kot..arrghhh im soo stress!!!
year end sale tu just  sale on ready stock item jer... so melepas laa den..

tengok blog lain harga dia rm280++... meleleh air liur aku.. xpelah tunggu rezeki nanti laa kalau ade..

Monday, December 24, 2012

Shopping Sakan at IKEA

Dah berapa bulan dah kawen ni baru nak isi rumah dengan perabot2.aku pun dah preggy almost 7 month..sebelum nih pakai barang yang dari rumah sewa lama jer.. tu pun tengok tv dok atas lantai jer.. haha
Alhamdulillah hubby dapat rezeki sikit dari job dia sebelum nih.. lambat sikit rezeki kitorang..
sebelum ni ade gak survey2 sofa mane nak beli.. barang letrik.. so bila tiba masa senang terus je beli..
dalam banyak2 sofa en hubby berkenan yang ikea punya..sebab tak nak sofa yang besar sangat umah sewa kite kecik jer..and price pun tak laa mencekik darah sangat..oh jangan cakap semua barang ikea mahal.. certain2 barang ade jugak yang murah..aku laa tu yang suka cari barang2 murah dekat ikea..
aku and hubby memang anti kedai perabot mcm westcourt or cavenzi sebab kualiti dia tak berapa bagus sangat.dah laa nak tunggu delivery tu tak pernah tepat pada masanye..lama plak tu kena tunggu..
and aku tengok en hubby kalau masuk ikea dia macam excited sikit..bagi dia oklah kot kualiti kat ikea nih

 belum ape2 kita isi perut dulu...pekena chicken leg,meatball,chicken... hah ko abis diet eh mummy xperlu diet.. hahha


Hari first pergi lepas ofis hour.. sempat amik barang2 kecik jer. yang besar tak sempat sebab ikea dh nak tutup..dah laa troli kitorang and barang kat dalam tu kena rembat.tak tahu sape rembat.. malas nak naik pergi collect barang tu balik..
Hari kedua pergi lagi so hari jumaat ikea tutup lewat sikit pukul 11pm.. so ape lagi terus cari barang yang nak.. first time cari and pick up barang dekat gudang dia.. barang pun dah packing cantik2 dalam kotak..
hah kau 3 troli sekali beli.. sebab 2 troli tu barang besar.. hahha saje  bikin gempak..
Then after dah bayar pegi kaunter delivery plak, rm75 sekali  caj penghantaran area Klang Valley..
Dia bleh hantar hari ahad jer.. so oklah takdelah lama sangat kan.. mummy dah excited ni. Kitorang tak amik pun caj pemasangan sebab agak mahal 8% dari harga barang.. tukang pasang kan ade ape guna ade kudrat lelaki dalam umah.. haha lagi pun barang ikea senang jer nak pasang. instruction dah ade ,just follow je..

 tengah cari barang dalam gudang.. tengok tu muka excited giler.

 delivery dah pun sampai.. seperti yang dijanjikan memang tepat pada masanye.. kalau kedai perabot berapa kali delay almost seminggu baru sampai umah..
 en hubby bertungkus lumus memasang..tapi kena assistant aku lah.. kang nanti lain plak jadinye.. aku observe betul tak dia follow instruction.
tadaaaa... dah siap.. most of the item from ikea.. hahha merah gile tema umah aku..
harap2 berkekalan laa mcm nih.. kang kejap lagi atas meja ade gelas laa baju lah hbag laa..
sape letak bersepah sebat bontot dia

Saturday, December 22, 2012

shopping online lagi

lately aku kerap sangat shopping online.. last sekali aku beli tudung and nursing cover..
3 helai tudung aku rembat dari sugarscarf.. bukan ape since pregnant ni malas sungguh nak pakai tudung berpin pin nih.. beli tudung instant jer senang.. nanti laa kalau mood melawa datang aku shopping lagi tudung shawl lawa2..tak abis nyer.. makin lama tunggu makin banyak fesyen tudung or makin pelik?? haha
tp aku tak suka sangat berfesyen ala2 hijabista..kalau pakai camtu jenuh nak putar2.. nak solat nanti lagi laa aku malas nak belit2 dalam surau yang ramai org..sekali sekala leh laa nak berpesen kan..
then aku pun sebuk jugak dok belek2 nursing cover kat website.. sebb kebanyakan nursing cover aku nak kalau kat expo over rm80++.. kat online cheaper..then hari2 dok belek blog manjakuhappy tapi stok tak banyak.. sekali aku bukak 2-3 hari lepas aku nampak dia baru restock.design pun comel2 price pun xmahal sangat..aku pun rembat laa satu walaupun due date aku lambat lagi..
nih angan2 nak fully breastfeed laa.. tak tahu laa hangat2 taik ayam ke camne. just wait and see..
so kalau ade nursing cover nih leh laa aku guna bila nak bf depan public ..contoh kat shopping mall ke,surau ke, kenduri kt umah sedara ke..and leh gak aku guna utk cover bila nak breast pump kat surau..base on my observe diorg ni aku tgk siap pam bawah kain semayang lagi.. macam rimas plak aku tengok..
so just doakan segalanye dipermudahkan laa untuk aku.. :)

comel tak nursing cover hitam putih tu.. rm38 jer.. and cover ni tak labuh and tak singkat sangat..
sampai tahap pinggang jer..so xde laa baby lemas or panas kan.. then ade peek a boo leh intai baby nanti..
quite lebar and leh cover sampai tepi..

Sunday, December 16, 2012

Air Ketuban Banyak


hari sabtu malam hari tu ade appointment dekat PMC nak 3d scan..
bukan buat dengan gynea, gynea just help to set appointment ngan Pn Anson untuk scan..
seingat aku, aku just request untuk 3d scan.. tapi tak tahu plak gynea aku set kan untuk detail scan sekali..
tak pasal2 dua kali aku kena buat detail scan.. hahaha bulan lepas dah buat sekali tp dengan klinik luar..
Kali ni scan buat dalam bilik Dr Zarul alat scan pun lagi canggih dari bilik my gynea,
wah besar betul bilik Dr Zarul.. no wonder laa kan he is owner of PMC..

then Pn Anson terus detail scan cek itu ini.. ntah ape dia sebut dalam bahasa biology..
aku tak paham well i didnt speak biology.. haha then assistant dia tulis..aku tengok je laa kat screen tu..
semua ok alhamdulillah cuma pn anson cakap air ketuban aku banyak...
waaa takut2.. ni dah kira adnormal nih.. aku tanya laa dia kesan air ketuban banyak?

Pn Anson cakap
1) Takut baby abnormal sumbing or tak boleh makan ke.. so far dia check baby semua normal..kantung makan pun berfungsi.. buah pinggang pun ok..
fuuuhh lega.. ni paling takutkan... doa banyak2 baby sehat.. kenapa dia cakap macam tu. coz base on my google baby akan minum air ketuban dan keluarkan balik as air kencing.. so kalau air ketuban banyak maknanye baby tak dapat telan air ketuban tu..

2) Dia suspek aku kencing manis pulak..tapi keturunan aku takde kencing manis.. tapi tunggu next appointment ngan gynea aku laa tgk dia suh aku minum air gula ke tak.. aku pikir ni mesti sebab penangan teh ais ni..start from that day aku xmo minum teh ais dah...gynea pernah cakap teh ais/teh tarik manis.. tak bagus untuk kesihatan.. nanti air ketuban awak banyak.. tapi im addicted cannot stop..

aku ade tanya kesan air ketuban banyak ni.. Pn Anson cakap takut bersalin awal jer sebab air dah berat..
aku ade google samaada bersalin senang sebab bile air turun.. baby aku turun sekali dengan air tu.. senang engage..
or kena czer sebab baby aktif berenang2 dalam perut..bila2 masa baby leh songsang.. so kalau macam ni kena czer laa..aku memang nak bersalin normal.. tapi kami hanya merancang tuhan yang tentukan.. huhu

itu jela Pn Anson cakap.. just tunggu jelah next check up ngan my gynea..semoga baby aku sehat laa..amiiinn..
aku just dapat 3 keping gambar.. kalau nak cd nanti request ngan gynea aku suh burn.. ingat dappat terus tadi..so total cost rm180..sib baik leh claim tu yang xberapa kesah nak scan 2 kali..
oh btw masa i scan ni usia kandungan baru 26 weeks..


Monday, December 10, 2012

hari jumaat lepas aku pergi ofis macam biasa.. but i was shocked by blood stain brown spot..

aku yang first timer ni pun mula laa rasa sangat worried..siap ternangis dekat ofis.. huhuhu
macam2 terpikir kat kepala otak aku nih.. tanda2 baby nak keluar ke? tapi aku baru masuk 6 months..
aku terus balik umah singgah umah dulu pergi PMC dengan hubby.. nasib baiklaa en hubby ade dekat rumah.. sampai sana tengahari takde orang terus jumpa Dr Ratna..
Gynea aku cakap takde ape2 cuma banyakkan berehat..  dia tanya aku darah sikit ke banyak.. aku cakap laa sikit sebab ingat dah stop..
sampai hari ahad darah still ade lagi..  so aku pegi sekali lagi jumpa gynea tapi kali ni aku pergi pusrawi kota damansara sebab gynea aku kat PMC cuti hari ahad.. sambl tu boleh survey situation dekat Pusrawi..
Doc aku cakap uri aku melebar ke bawah. tapi dah beransur2 naik dah.. cuma tinggal hujung hujung je kot dekat bawah.. so dia cakap insyaallah lepas ni akan ok... fuuh lega.. doc aku kasi lagi mc 2 hari.. hehehe
so rehat je lah kat rumah.. 
aku ade google gak pasal uri kat bawah nih.. diorang panggil Placenta Previa..normal kalau awal2 pregnancy sebab nanti dia akan naik balik bile dah besar.. cuma kalau tak naik jugak kena laa c-ser..
pasal blood spot tu normal kalau first trimester, tapi kalau 2nd and 3rd trimester tu better pergi jumpa gynea.. sebab abnormal.. takut ade masalah dekat mumy and baby..
ape ape pun just doakan me and baby sehat and lahir ikut due date..

Shopping at Expo

setelah sekian lama baru nak update pasal expo yang aku pergi..
ahaha takpelah asalkan dapat penuhkan entry blog aku nih.. kikiki
time rajin n ade idea xde masa plak nak update blog.. hahaha tu lom ade anak lagi tu..
oh by the way bulan lepas ade Pureen warehouse sale dekat PJ and Maternity and Children Expo dekat Midvalley.. actually this is my first time pergi expo anak2 nih.. and im sooo excited..

at Pureen Warehouse Sale
ni aku jumpa kawan aku asya dekat sana.. coz dia tengah berbisness kat sana.. so aku kidnap dia sekejap teman aku cari barang.. actually aku sampai sana dah 5.30pm.. pkl 6pm dah nak tutup kedai.. sib baik sempat shopping secara express.. sempat laa rembat a few things

tengok mummy yang dah makin berisi.. rembat rembat baru filter kemudian.. hahhaa
ni jelah yang aku beli dekat pureen sale sebab dah lewat barang pun dah tak banyak.. tapi ok lah save untuk sopping dekat mid valley nanti..

at Maternity and Children Expo
ni lagilah, aku ingat ambik2 barang then pegi bayar at 1 counter.. so aku tak prepare laa cash yang banyak..
maklumlaa first time.. first round beli je laa ape yang cukup ngan cash on hand.. tak semua booth provide credit card payment..dah habis cash rasa macam xcukup nih nak beli lagiii..last2 pegi gak cucuk duit then naik balik..one whole day dok kat dalam tu tak rasa penat pun..sebab seronok en hubby ade sekali teman sambil survey barang baby..
takdelaa banyak sangat ini aje yang mampu dirembat.. hahha rambang mata sangat.. rasa nak rembat semua benda.. tp sib baik en hubby control..
 comel plak carters bodysuits ni..beli laa satu pek rm45.. ni aku tak tahu harga dekat luar berapa..
 ni yang dicari2 selama ini nursing pillow.. aku rembat bumble bee punya.. harga dekat luar rm89.90 dekat expo aku dapat rm42.. berbaloi kan.. 
blanket baby tu dekat JJ rm 26++ dekat expo rm19.. :)
bantal newborn tu rm8 and tak tahu harga pasaran..
Pegi Autumnz booth ni banyak aku nak beli tapi xcukup cash... sempat rembat yang ni je 3 helai.. kain pun kualiti ok tebal..harga pun ok..
online shopping harga dia rm39.90 dekat expo rm26 jer..

booth mamypoko paling panjang Q.. dari rm40++ jadi rm26++
tapi bile pegi giant mamy poko sale rm27++ agaknye memang tengah sale kot

ni plak aku beli 2 feeding bottle untuk baby.. MAM anti-colic and tommee tippee anti colic..
tapi anti colic ni kena jaga botol dia betul2.. oklah untuk akuguna .. tapi sape2 yang nak tolong prepare susu ke nanti sure bermasalah.especially mak aku.. hahha
price pun not bad kan (tengok kat gambar)... yang MAM tu lupa plak harga dia tapi  aku dapat 20++ laa...
saje beli botol lain2 sebab ak tengok baby suka botol mana..
tapi plan nyer aku nak fully bf..

ok nanti bulan 1 ade mom and kid expo plak dekat PWTC...
aku nak beli ape lom cukup lagi.. banyak lagi nih.. time tu aku dah 7 months :)

Sunday, November 25, 2012


now dah masuk 23rd week pregnancy..
rasa macam ade sesuatu di dalam perut.. eh mesti laa ade baby hehe..
aktif betul menendang nendang..dia buat ape la kat dalam.. rasa sempit ke?
aku ade register progress my pregnancy dekat babycenter..
so every week dia akan inform aku dah week keberapa and siap dengan baby progress..
so this week baby aku dah mula blink her eyes..
and if in case baby early arrival he already can survive at this point.. tapi mintak di jauhkan laa..
semoga delivery due date aku as normal seperti dijangka kan..
maklum laa hubby PJJ payah kalau ade emergency macam tu..semoga Allah permudahkan urusan aku nih
aku nak hubby ade bersama masa delivery.. huhuhu
kadang kadang aku ada rasa perut mengeras..bile google info yang aku dapat memang normal if jarang2 mengeras..
may be disebabkan baby terlalu aktif, ibu terlalu aktif or dehidrated..
tapi kalau mengeras sejam tu dalam a few times tu yg bahaya..need to  see doctor.. may be itu as mild contraction baby dah nak keluar..
cramp kaki sekali happen..tengah2 tido tiba2 cramp..alamak xtahu nak buat ape..
sebab aku tak pernah alami kaki cramp..sib baik sekejap jer. huhu
then satu lagi aku selalu rasa jari and tangan kebas..kadang kadang tengah drive rasa kebas jer..
aku tak pasti kenapa, ade aku jumpa info tanda2 kencing manis or darah tinggi or kandungan air banyak dalam badan or blood vessel mengembang and etc..
tapi dari first trimester aku dh rasa sakit2 jari..tapi macam ramai je mengalami simptom ni.. normal la kot.. next check up baru tanya gynea..
strecth mark so far aku try avoid pakai cocoa butter palmer, pakai VCO tanamera (present from ELL), apply twice a day..


ni haa aku pakai botol besar lagi.. dari perut aku tak nampak lagi...

tapiiiii... aku macam baru perasan ade garis kehitaman sikit dekat bawah perut.. OMG dah nak naik ke?
tapi ade 2-3 garis je laa dekat bikini line.. not sure it was stretch mark or other mark...
huhuhu maknanye stretch mark ni hanya boleh dikurangkan kalau kite pakai lotion...
bukan takde langsung..and depends on kulit or keturunan kot ek.. my assumption laa..


Tuesday, November 20, 2012

Baby Expo 2012


hujung hujung tahun ni banyak plak baby expo kat KL ni..
bakal bakal mak baru of course laa excited nak menerjah ke sana.termasuk laa diri ini..
kebetulan plak aku pun dah nak kena slow2 beli barang baby ni..
ade orang cakap harga time expo murah gile.tapi ade jugak yang harga sama..
so hati2 memilih..make sure dah buat list nak beli or survey barang ape.
so sampai sana takde laa rambang mata..
list aku dekat dalam fon jer..tapi tu pun lom lengkap lagi..
tapi kalau hubby aku dia lagi prefer aku listdown dekat kertas..
lagi senang nak check nak rebut2 kertas nak tengok barang mana yg dah tick..
nak conteng2 harga ke senang nak compare..traditional style hehe..
tapi tak sure laa whether my hubby leh join ke tak.. hopefully dia turun KL laa time tu..
leh survey sama2 lebih mesraaa.. hihi
ok bawah ni expo date and location yang aku tahu..

Date: 23-25/Nov/2012
Venue : PWTC
Event : Baby Expo 2012

Date: 24-25/Nov/2012
Venue : Summit Company (M) Sdn. Bhd.
        Lot 6, Jalan 19/1
        46300 Petaling Jaya
Event : Pureen Warehouse sale

Date: 30/Nov-2/Dec/2012
Venue : Mid Valley
Event : Maternity & Children Expo 2012

brand yang terlibat aku pun xtahu..sila google laa yerk..
hehe aku cam berminat pegi pureen warehouse sale je compare ngan pwtc..
yg mid valey by hook or by crook (betul ke ejaan ni) aku nak pegi..

Monday, November 19, 2012

scan day - jom tengok baby


yeahh hari tu aku cakap nak share pasal 3D/4D + details scan kan..
meh nak citer..mula2 aku agak compuse nak pegi ke tak nak..sebab awal lagi nanti baby look skinny..
tapi hubby cakap pegi je lah..
so aku pun pegi lah klinik kat ampang (Klinik Fauziah) which is klinik aku set appointment ngan miss Jezzlyn..
hemm klinik dia kecik jer..klinik biasa.. location pun agak jauh laa.. kena tempuh jem semua tu..
ye laa aku dok kota damansara kan.. haha
then masuk2 terus miss J panggil.. ramah betul dia..muda lagi k..
mula2 cek 3D/4D nampak muka baby and im so excited..baby dah tembam dah.. xde laa skinny sangat..
first skali miss J cakap idung baby kecik.. macam idung mak dia kot.. ermm kecik ke idung aku? haha
aku sebelum ni x nampak camne baby aktif bile scan dalam 2D..tapi bile tengok dlm 3D aktifnye baby aku.. berguling2 dalam perut..sungguh comel..siap gosok2 mata.. siap tutup telinga.. kaki plak turun naik turun naik..
and sometimes kite x nampak jelas because of air ketuban and placenta or tali pusat mengganggu..
miss J comunicate ngan baby macam baby tu ade depan mata jer.. hahaha siap tepuk2 perut aku bila baby sorok muka..
dia cakap baby aku masam jer xnak senyum langsung..baby yang nakal sebab tak dok diam.. haha
the main thing aku nak tengok jantina baby jer.. now 100% confirm.. leh laa start beli barang.. :)

 tengok dia cuba nak tutup telinga yerk.. hehehe
 yang ni plak bersantai kat dalam.. kaki sampai atas.. kejap2 turun naik turun naik..notty haa
 ni plak xtahu dia buat ape,..

aku book 2 session.. so 1 session lagi untuk details scan..
details scan dalam 2D je.. tapi dia cek detail laa dari atas sampai bawah anggota..
kira jari kaki tangan,size otak,size hati,size paru2,buah pinggang,jarak mata,hidung and etc..
semua lah dia cek..so alhamdulillah baby sehat.. :)
nak kira jari tu payah betul..time nak kira je dia sorok  jari..
yang kaki lagi laa turun naik turun naik dalam perut aku.. sebab ruang banyak lagi dia bebas bergerak..
miss jezzlyn cakap nanti baby tak aktif macam ni bila dah sarat.. limited space.. haha



ni aku rasa dia cek jantung berlubang ke tak..  banyak lagi dia cek.. letak satu jelah sebab aku pun xfaham ape dia buat.. yang penting tengok result je.. haha

lama jugak laa 2 session ni.. dalam setengah jam or 40 minit cam tu lah..
lastly dia kasi a few printed photo and result.. then cd ade gambar and video baby..
total for 3D/4D + details scan is rm200... but woth it laa..


Tuesday, November 13, 2012

looking for 3D/4D scan


aku sebenarnye tak banyak sangat tahu pasal 3d/4d scan or details scan ni..
sebab PMC normal checkup just provide 2D scan jer..kalau nak 3D/4D kena request..
aku lepas dah settle checkup baru aku tanya pasal 3D..so tunggu checkup bulan depan laa jawabnye...
tp aku dah tak sabar ni.. lagi2 lom dapat black and white baby gender.
aku tengok pun tak berapa jelas.. so aku cm teruja la nak tahu gender baby..
dah nak start beli barang ni..

then start googling cari info pasal 3D/4D.. now baru tahu 3D/4D and detail scan tu lain lain..haha
so googling lagi cari klinik yang provide semua nih.. sebab aku xpuas hati tak dpat tahu gender..
jumpa laa website ni. 3D/4D scan Malaysia. Kebanyakan blog talk about miss Jezzlyn..
dia bukan gynea ok.. dia just Sonographer.. ramai cakap hasil pun sangat berpuas hati..
so aku pun book appointment via this website..

masuk website ni korang tahu laa info bile yang sesuai nak buat scan ni..
cam detail scan kena buat 20-26 months, 3d 4d leh buat jugak time ni tapi baby look a bit skinny..
tapi kalau just nak tengok gender baby clearly 3d/4d scan memadai..tapi aku nak buat dua dua..
btw appointment dia bukan dkt 1 location jer.. dia ade buat a few location seri kembangan,ampang and shah alam..may be dia just sewa the klinik equipment kot.. tapi tu tak tahu laa..tanya la dia sendiri.. haha

and ade satu lagi tempat yang hangat diperkatakan.. college vission at kelana jaya..
ok after semua dah settle nanti i share lagi k.. tp kalau hubby advice just tunggu checkup bulan depan
terpaksa laa i tunggu.. huhuhu

Tuesday, November 6, 2012

5 months pregnancy


aiyok hari tu cakap nak sambung update pasal KK trip..
tak berkesempatan laa.. malas nak mengusung lappy ofis kehulu kehilir..
lagi pun umah aku line celcom s**k giler.. nntilah aku cari broadband lain..
lupakan ajalah trip to KK tuh.. dah basi pun cite tu 2 bulan dah berlalu..
if aku rajin nanti aku update la jugak..

Nak update status sikit.. now my pregnancy aku dah masuk 5 months..
time ni dah dapat rasa baby berguling2 dalam perut nih..
especially time lunch and time nak tido..hehehe this is the time i was waiting before..
selama ni dok pikir macamana laa rasa baby bergerak2 dalam perut..
aku start perasaan obviously dia gerak dalam 4mnth++..
Bile dia gerak aku pegang perut tapi dia plak stop moving.. hehehe

Dah masuk 5 months ni aku mula laa teruja survey itu survey ini..lagi pun baby sex dah tahu.. tapi rahsiaa dulu laa.. hahaha
time buat kerja pun rasa nak menggoogle jer.. time nak tido pun sempat bukak website..
ish tp aku ni tak berpengalaman nak beli barang2 baby ni.
xtahu mane nak letak priority..

- dalam otak aku ni yg priority - breast pump sebab aku plan nak fully bf kat bb aku.. insyaallah
- ni pun aku excited walau terlalu awal..haha cooler bag/cooler box coleman/ coleman chiller brite ice..
ni dah plan kalu kena balik kg nak travel lama.. or nak simpan susu nak bawak g baby sitter..



- then stroller - ni aku pon poning nak pilih yang mana satu.. not too bulky, ringan, leh masuk bonet myvi,easy to fold,easy to carry,and not to pricey..
tapi ni i serahkan kat en hubby laa sebab dia yang nak membayarkan..
tapi aku pelik baca blog orang..beli stroller sampai 2-3 buah.. kenapa ek?
adakah sebab cepat rosak or tersalah beli? tapi yang aku tahu diorg mesti akan cari yang easy to travel jugak.. senang bawak naik kereta or flight..

yang lain tu aku ade list down dah..cuma aku xde la excited nak survey lagi..
hahaha...

Wednesday, October 10, 2012

silent for a while

sure semua wonder why sejak aku kawen ni aku makin malas nak mengarang blog?
eh macam laa ramai sangat follower aku... haha perasan..
and you know why sejak aku switch dari line maxis ke line celcom.. aku punya broadband maxis dah tak se cheap dulu.. dia just bagi cheap untuk ahli setia jer.. now saya sudah tidak setia.. padan muka ku..
kunun nyer aku nak terminate laa broadband maxis then nak cari new broadband..
tapi sampai sekarang tak register lagi new broadband..

nak pakai broadband fon, akunyer limit 1G jer.. surfing kejap jer dah over limit..
so aku mmg cuba kurangkan jadikan fon as broadband..
so tunggu laa sebulan dua lagi.. aku  pasti dapatkan broadband baru.. encik hubby laa advice suruh hold dulu..tp time dia nak buat keje sekolah menggagau cari internet...
last2 g surfing kat kedai mamak yg wifi slow mcm siput..

ok laa nanti saya update lagi.. chow cin chaw...

Saturday, October 6, 2012

kereta sewa at KK

Dh almost seminggu balik dari kk..aku xmo story byk sgt sbb mood nak blogging dah kurang skrg.. Haha

Sblm pg KK aku dh runsing nak cari kereta sewa untuk pg kundasang nanti..surfing punya surfing ramai yg suggest sewa dekat hertz.. Lupa ejaan dia..tp aku tgk dia punya rate xsama mcm diorg suggest..120++ from 8am- 6pm..half day je?jadi mahal la pulak..

Then hubby aku cari dekat mudah.com jumpa la kete sewa yg harga pun not bad and sewa utk 24 jam or 1 day..okla kan..aku amik viva je utk berdua rm85 for 1 hari.alang2 harga murah aku amik 2 hari terus.. Even dekat kk leh jalan kaki je..tp hubby aku suggest amik jugak kete sbb aku preggy.takut xlarat nk jalan.

Then proses membooking dia just thru via website sewabah.. Cara bayaran leh pilih nak bayar terus or bayar time amik kereta..nanti diorg akan reply email asap..just prepare document yg diorg minta time nk amik kete nnt..

So tmpt amik kereta and pickup kereta pun boleh pilih as long as dekat town kk..nanti diorang hantar.macam aku diorang hantar dekat hotel..balik aku suh diorg pickup dekat lcct terminal 2..*

By the way nasib aku lucky coz aku dapat kereta baru..baru nak masuk 2nd servis..hehe love it so much xde masalah nk panjat bukit kt kundasang.. Tp kawan aku dpt kete bermasalah  bukan dr tmpt aku sewa laa..

Dia sewa kereta wira.time panjat kundasang tu temprature naik la belting terbakar la..last2 diorg terkandas about 2 jam lebih sbb kena tunggu owner hantar kereta lain kt kundasang..

Tips dia,pilihlaa kereta yg model baru mcm viva,myvi,persona,saga..mcm wira tu model dh berkurun..insyaallah kereta tak byk masalah..hehe

Semoga info ni dpt membantu..hehe enjoy ur holiday to the max


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, July 20, 2012

home update

dah lama tak update blog..meh nak story my house yg aku deco ngan hubby tersayang.. takdela deco sangat,beli je ape yg important dulu. so far dapur umah aku dah lengkap.cuma meja nak letak oven and microwave xde lagi.letak je kt lantai dulu.ruang dapur pun dah xde.maklumla dapur kecik..

meja makan pun dah ade..cuma masa mula2 pasang dulu en hubby salah pasang sampai tembus skru kat atas.cacat meja putih i tau.now titik cat putih je utk cover.haha kalau xde org telek tak perasan pun kecacatan itu. meja ni aku beli kat ikea.ikea kan semua barang kena pasang sendiri.sib baik hubby jenis suka pasang2 ni.excited dia.

ruang tamu aku just ade tv  je.sofa not yet.tunggu budget cukup.huhu now just ade tilam je if nak baring2 depan tv.best gak santai2 sambil baring kan.hahha.

by the way umah aku secara tidak sengaja bertema putih.padahal aku ni jenis tak bertema sangat.tp tgk banyak barang berunsur putih..teruskan jelah dengan tema putih..cuma rumah aku tepi jalan.kena la rajin mengelap debu..

oklah thats all laa..aku saje merapu sementara tunggu bas gerak.cakap pkl 6sharp jalan.ni 6.15 LOM JALAN LG..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, June 22, 2012

Bridal Shower


at last it's my turn to have my own bridal shower.. biasanyer celeb untuk orang lain jer.. huhu before my wed my fren arrange me 2 bridal shower.. UM BFF and ofismet..

UM BFF 
this time special sikit sebb im the last who will get married.. bongsu kan kenalah special..
mula2 diorang plan nak overnite dekat genting highlands.. masing2 nak pegi solo without hubby and family.. tapi aku plak yang cuak kan bile diorang nak tinggalkan family sebab aku.. lagi pun aku tengah darah manis.. aku seriau sikit naik bukit tinggi2 pastu naik cable car...
haha so i suggested overnite kat KL jer.. so we decide to stay at Palace of The Golden Horses..
memang kellass hotel dia nyaahh.. dalam hotel semua benda laa bentuk kuda.. dari botol shower foam sampai laa kaki meja pun nak ade unsur kuda.. hahaha mintak 2 bilik tapi sebab full so they give us Suite... perghh memang aku sangat jakuunn.. the room soooo big.. memang sangat puas hati..
tapi satu la bilik besar, bila malam jer malap jer.. sebab lampu tak banyak pun..may be sesuai untuk honeymoon kot..

haha ape kitorang buat? lepas check in rehat2 kejap.. lepas tu kitorang turun bawah pegi swimming.. me and yan love to swim a lot.. masing2 dah pandai swim dah sikit2.. haha
during nite plak kitorang pegi mines untuk dinner,movie,karaoke.. ok mak2 yang sangat sporting ok.. aku yang bujang ni memang tak berani nak suggest.. then as a memory kitorang beli sunglasses sorang satu..
at first time si ninie je yang beli.. pasytu yan.. aku and linda nih dalam nak tak nak.. last2 rembat jugak satu.. haha pokai bakal pantin..thanks all for the sweet escape..macam dekat abu dhabi jer dalam cerita Sex and The City 2.. love you muah muah
 view yang sangat menariiikkk






 OFISMATE
mula2 diorang plan nak celeb besday syu and ratna jer dekat secret recipe.. so diorang pun buat sekali jer la dengan bachelorete party.. hahaha aku plak yang overshadow besday girl kan.. sorry girls..
sebabnyer si birthday girl dengan volunteernyer telah membuatkan alas gelas tu untuk aku..
so nampak macam majlis aku la plak kan.. hahha pastu siap bg present lagi..
thanks kawan2.. gembira bila ade orang ingatkan kite.. lap u also mates...





Thursday, June 21, 2012

pindah rumah & lori sewa

ok meh sambung bab2 pindah barang ni..
aku hari tu plan nak cari lori 1 tan.. so try laa call no lori sewa yang tertampal kat merata2 tuh..
mula2 malay yang angkat.. lepas tu cina yang call aku balik.. lepas tu yang datang india.. memang 1 malaysia betul.. rumah aku tingkat 4 takde lif.. then bile india ni nampak barang2 aku..terus dia cakap tak boleh..
dia cakap ini barang aaa memang lebih dari 1 tan and tak boleh angkat.. kalau nak jugak boleh tapi kena ambik 3 tan lori.. sebab dia skrg memang bawak lori 3 tan... 3 tan rm600..
perghh aku bukan dah berfamily ade semua perabot,katil queen ke tilam queen ke sofa ke..memang tak laa kan..takkan laa bende2 ciput tu sampai 1 tan.. memang aku tak amik laa..
dia cakap utk 1 tan punya dia boleh angkat,mesin basuh,peti ais,tv,tilam single, 3-4 butir beg besar,tong gas...dia cakap tak boleh ambik lebih lori dia ade cctv... ngek tapi aku takut gak nak cancel.. nampak macam mabuk todi jer.. malas nak layan..geram aku bile masuk lori barang aku just 1 line je... padahal lori 1 tan boleh je muat berpuluh2 balang tong gas..bodoosss


lepas siap angkut.. kuli dia bisik kat aku.. akak u malang sikit hari ni.. sebab driver lori tu memang banyak jahat.. dia memang suka angkat mahal2 punya.. eeee memang aku dah agak dah driver tu kencing aku...
dah laa duit aku melayang rm180.. ingat semua dah settle sekali kitorg kena angkat sendiri barang2 aku tuh..
aku ngan hubby aku pun buat laa project dari pukul 11mlm - 4pagi..semua org tengah tido...
myvi aku boleh kalah lori 1 tan laa.. 3 trip kitorang buat malam tu..barang sampai cecah bumbung laa..sib baiklaa jarak tak jauh mane.. memang mau patah pinggang.. tapi kesian kat hubby aku laa sekali angkat banyak gile. dia kan lelaki.. huhu sorry semua tuh barang aku lah tuh.. yang payah nyer nak bawak turun barang dari tgkt 4.. rumah baru tingkat 2 jer.. so xde masalah nak turun naik banyak kali pun..
sesudah tu memang pengsan kitorang.. dah laa esok pagi2 nak gerak balik kampung.. baru nak cuti kawen kan.. kalau aku tahu jadi macam nih baik awal2 aku upah anak buah aku jer.. dah last minit tak sempat nak mengangkut budak2 tu dari puchong..

but one thing aku notice about my hubby time nih.. dia tak pernah merungut pun angkat barang banyak2.. padahal xde pun barang dia.. and satu lagi bab2 menyusun barang memang serah pada dia.. even dah tak muat dalam kereta dia sanggup keluarkan barang balik then susun balik.. kalau ikutkan aku memang aku suh dia tinggal jer mane tak muat bawah pokok.. hahahhaa dia selalu cakap..
"kite yang buatkan barang nih.. mesti kita boleh buat dia muat punyaa.."... hahahha

memang myvi banyak kegunaan laa... senang aku nak angkut2 barang.. luassss...

Wednesday, June 20, 2012

rumah sewa jumpa!!!!!

patutnyer entry ni aku pos dah lama.. tapi sebab bz ngan persiapan kawen..

2 bulan sebelum kawen aku dah start cari rumah sewa.. aku cari area damansara jugak laa..
sebab senang aku nak prgi kerja.. tapi aku bukan tak survey tempat lain..survey jugak cuma berat hati aku nak stay tempat yang aku tak berapa familiar..and sewa pun mahal jugak..klau nak yang murah area puchong , bukit jalil,bangi seri kembangan.. oh noo jauh nyer.. tak sanggup aku nak menempuh jem.. dah laa balik kerja kul 7.. silap2 haribulan kul 8-9 baru sampai umah.. husband pun dh tido kot...
jauh aku bfikir.. padahal org lain boleh je kan..

then ade one day tu aku hubby aku ade tengok website Mudah.. org tu baru upload rumah untuk disewa kat Kota Damansara..call2 kitorg dah orang keempat nak tengok rumah tu.. mak aih dah macam pisang panas dah..pergi2 tetap pergi.. kot2 rezeki kitorg ke..
tapi masa dok tercari2 rumah tu.. ade laa sorang pakcik ni berkopiah sambil naik motor.
datang laa tegur kitorang sebab nampak kitorang terkinja2 kat pos box..
dia tanya cari rumah ke? dia ade jaga 2 rumah untuk disewa...
apalagi kitorang amik nombor dia and call kemudian.. pastu kitorg pegi tgk umah yg kitorg jumpa kat mudah tu.. tp sebab time pergi tu ade calon lain.. so kitorg malas laa nak rebut... call laa pakcik tu..
alamak tak angkat plak...may b kat masjid kot... sambil tunggu kitorg survey environment kat situ.. memang dah mula jatuh cinta sebab ramai malay, ade surau.. parking senang.. tenang jer...memang aku almost give up sbb pakcik tu tak return call pun lepas tgk misscalled kitorg...
esok tu aku try call then dpt..masa g tgk tu aku tgk umah ni mmg tak berapa berkenan.. sbb umah kosong mmg nampak comot momot...dengan wayar berselirat.. aku awal2 tu mcm nak cancel.. tapi hubby aku yakin kan aku nak amik..sebab umah kosong memang macam tu.. then bile tuan rumah tu cakap nak cat baru nak pasang kipas lega sikit aku...umah aku siap ade aircon lagi...hehe

after a few days.. aku datang amik kunci... masuk2 umah wowww.. sudah berubah!!!!
memang terus suka.. hahaha alhamdulillah cara kitorang jumpa umah ni memang macam dah tertulis..
sebab dia datang dengan sendirinyer... pakcik tu cakap dia nak sewakan org dia tengok jugak org tu macamana baru dia approach.. so kami insan terpilih.. rezeki kami.. :-)

location pun oklah pergi kerja takde laa jauh sangat..
cuma satu laa rumah ni tekanan air slow.. air dapur kuat.. air kat bilik air mak aih slow nyer.
tak tahu solution nyer camne.. nak pasang shower pun air tak naik.. huhu...terpaksalaa mandi air kolah..
nanti aku cerita plak camne aku pindah barang dari tingkat 4 ke tingkat 2 yg tak berlif.. pastu kena kencing dengan lori india plak tu... haisshhh
to be continue...

Sunday, June 17, 2012

cerita on my w-day

sejak bergelar wifey ni aku agak bz sikit.. xsempat nak mengupdate blog..
ni pun after dah settle pindah umah, unpack barang, kemas umah, beli barang2 umah sikit,masak2 opps still dalam proses belajar...ok now dah lega sikit...

walaupun dah a few weeks dah lepas my wedding day, tapi aku nak share jugak a few things yg tak berapa smooth.. biasalah adat laa ape yang kiter plan not goes well..but even the small things, it really give a big  impact on my mood.. memang berkerut jugak la muka aku pagi hari time sebelum nikah tuh.. tapi aku rasa org luar tak tahu kot. hahaha

1. INAI - aku dengar org cakap inai mydin merah.. aku pun dengan kompiden nyer beli inai satu dozen yang dalam packing gold macam buat kuih tu.. aku tak google laa pulak pasal inai ape yang bagus kan..so aku tak try pun lepas beli.. hahha
then malam sebelum nikah.. si Malia nih start la menginaikan jari jemari aku dengan mencanting corak2 sikit..
sampai aku nih tertido..inai tu agak keras sikit. sampai si malia pun dah feedup.. aku pun tido laa dengan inai tu.. sekali esok bangun aku tengok inai tu bukan merah tapi brown color.. dah laa kuku langsung tak merah.. memang cacat gile jari aku.. terus aku down tapi xsempat nak buat ape dah ni.. kejap lagi mak andam datang..time mekap si oyong pegi laa town cari jugak kt kedai n beli inai lain.. sib baik jumpa kedai pkl 9.30pg bukak.. hahha.. ooo baru aku tahu inai yg cepat lekat color yg dalam tiub ubat gigi tu..5 minit je dh merah.. hr tu aku nampak kt mydin tapi aku tak tahu itu adalah inai.. fuuuhhh terpaksa  berinai dengan baju nikah. thanks oyong u save my day...

sib baik inai aku merah.. hihih kalau tak cacat gambar

2. HOMESTAY - aku booking 2hb 6.. aku lupa 2hb 6 kena check in pkl 12.patut aku book 1hb 6..lupa betul la dia mcm hotel gak.. pagi tu aku dah kelam kabut.. camne family husband aku nak berkumpul? pkl 10.30pg diorg sampai... call homestay sana sini semua dah full. cuti sekolah kan..makcik aku offer laa tumpang umah dia dulu.. tp segan la plak kan menyusahkan.. but what to do, darurat. huhu
aku memang mintak tolong makcik aku yg book kan.. so tips nyer memang kena cari sendiri lah.. guna org tengah payah gak, lagi pun memang banyak menyusahkan org tu plak.. huhhu sorry makcik ku..

3. MAK ANDAM- After akad nikah, pakcik2 hubby aku nak awalkan sikit majlis sanding.. tapi aku takleh nak buat ape2 sebab dah janji dengan mak andam kan.. lagi pun mak andam ade event kat tempat lain plak.. by hook or by crook mmg kul 2 gak laa.. lepas nikah tu aku tunggu mak andam datang muka aku dah berkerut2 dh ni.. rmai plak tu org masuk jumpa pantin yg lom siap lagi ni.. huhu.. pkl 1.30ptg baru sampai.. aku dah tak senang duduk nih..kul 2.30ptg baru siap mekap.. ngam2 ngan pengaantin laki dah tunggu kat laman rumah aku... fuuuhh dah laa hari panas yg amat. memang mandi peluh laa aku ngan baju berlapis2...tapi sib baik mekap mak andam meletoopp even mekap dh agak cair dlm gmbr still maintain.

4. PELAMIN - oh btw satu la aku tak puas hati pasal pelamin, aku mintak kerusi cleopatra tapi dia pas kat org lain plak.. last2 dia kasi aku kerusi biasa sebab dia ckp bunga aku sampai kebawah. pakai kerusi cleopatra rugi lah...color cream plak tu.. urgghh bunga background pun dulu aku mintak soft purple and white tp dia cakap umah kayu xcantik pakai color tu nnt tenggelam so aku terima je lah.. request pun mmg xdapat sebab dh xde stock..lagi pun dh last minit.. sib baik laaa dalam pic nampak ok... tapi kerusi empuk sangat, susah aku nak tegakkan badan..


Tapi after semua dah settke aku betul2 lega... fuuuhhh... so moral of the story semua bende pasal nak booking untuk wedding, cuba settle kan sendiri.. kalau org tengah ni payah if nak cancel ke nak tukar date ke.. tapi alhamdulillah semua nyer settle..sorry laa if ade tetamu yang aku tak sempat terlayan... huhuhu


Friday, May 4, 2012

looking for rumah sewa

aduii aku dah start serabut dah bile pikirkan rumah sewa..semua rumah dah mahal2..nak cari yg within budget aku dapat la rumah burung merpati yg parking sucks gile kan..

aku dah penat ber'mudah'.. sakit mata tgk price rumah...

nak cari yang menepati jiwa mmg payah..and aku mmg syg gile area rumah skrg..500 je sewa..tp sbb aku org lama

kalau tgk harga skrg mmg jauh beza..sama floor ngan aku 850..perghh pengsan nak kena panjat tgkt 4 dgn harga cmtu..

aku ade gak la jumpa satu environment yg aku mmg suka.dekat kota damansara atas bukit.nyaman dan tenang..tp selling fast betul.xsmpt nk rembat satu..huhu tak tahu dh mane lagi nak cari.. if sesapa ade suggested house yg eazy access to kl pm  me k.. budget below rm700


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, April 25, 2012

dietary supplement

makin dekat nak kawen ni.. makin cepat aku terpengaruh dengan produk2 kecantikan, nak kuruskan badan.. hari tu aku ade blog haniz zalikha.. minah ni memang cun melecun.. dia cakap dia pakai collagen dust..mak dia pun pakai bertahun2 dah collagen dust.. memang kalau tengok muka mak dia tak nampak tua pun.. macam kawan la plak. so aku try google2 jumpa la fb Gojez Houz ni.. memang dia ade jual Collagen powder..
kebanyakan yang buat business ni akan order raw Collagem Dust from oversea Japan, Germany mane2 la kan.
so diorang akan packing kat malaysia under label masing2.. sebab tu bottle presentation masing2 berbeza..
macam under Gojez Houz dia label kan jenama Gogen or Pepton..
Kegunaan benda alah ni kununnyer nak menghaluskan kulit, mencantikkan, mencerahkan.. macam2 laa..
selain tu testimoni cakap boleh lembutkan tumit, cantikkan kuku,cantikkan rambut.. and boleh kurangkan sakit lutut.. tapi aku makan biasa2 jer.. lom nampak kesan lagi.. bende alah ni kena minum dengan minuman.. tabur jer dalam minuman.. sebab kalau minum ngan air kosong dia hanyir sikit. sebab dia dari sisik ikan...



Then baru2 ni aku order Shaklee dengan kawan aku. sebab banyak review cakap Shaklee ni berkesan.. lagi pun price dia affordable.. ape salahnyer try kan..aku amik Lecithin utuk membuang toksin dalam badan and memecah lemak.. and aku amik Alfa2 untuk bekalkan serat untuk badan aku..
so hasilnye wait and see.. tapi normally product macam ni krg berkesan kalau kite tak amalkan exercise or jaga makan.. but aku haraplaa bende ni jadi sebab aku ni malas exercise..hahaha

Thursday, April 19, 2012

Blackberry vs S2

VS 


biasa orang story pasal S2 vs 4S..
ni aku lain sikit,.. sebab aku ni ex pengguna BB.. tapi S2 and 4S xde beza mane pun kan..
after dah rasa pakai dua dua nih meh aku kasi komen..
ade pros and cons laa..this is my personal opinion..


1. Kelajuan menaip
BB - kalau sape suka bergossip memang sangat best pakai BB sebab ko leh taip dengan super laju.. macam taip pakai computer.. typo pun memang jarang berlaku.. kalau berlaku pun senang je nak betulkan..
S2 - memang kesalahan typo tu kebiaasaan laa.. button kecik sangat.. and kadang2 dia lagging sikit.. jari aku lagi pantas dari word keluar tu yang dia selalu typo.. dah biasa menaip pakai BB kan.. if aku tukar keypad 3X3 tu lagi laa slow.. nak betulkan pun sedikit terkial2 laaa.. kadang2 malas nak betulkan.. dah jadi bahasa orang pelat plak aku rasa.. hahaha

2. While Driving (ni jangan tiru.. memang totally salah)
BB - memang senang sangat nak reply time driving.. sebab size sebesar genggaman jer.. so senang jer laa nak control and taip.. plus dia tahan lasak.. kalau jatuh xde laa ko runsing mana..memang keypad dia tu memang im falling in love laa..
S2 - ni memang ko akan stress sebab xleh nak bertwitter sangat masa memandu.. satu sebab size besar.. xmuat dalam genggaman.. touch screen plak tu.. memang ntah ape2 button ko tekan..lagi stress nak buat correction.. hahhaa

3. Bateri
BB - even orang cakap smartfon memang cepat abis bateri.. tapi aku pakai BB masih boleh diterima sebab aku on line 2G jer.. leh laa tahan 1.5days or 2 days.. aku memang on BIS plan 24*7.. and sangat rancak laa melayan fb..tp kadang2 1 hari je bertahan kalau overdose sangat main..
S2 - perghh kejutan budaya aku dengan kelajuan bateri dia..bangun pagi dah 100% full.. pegi kerja balik kerja dah critical dah.. tu aku set brightness paling low..cara pemakaian aku standard BB laa..payah kalau nak travel takut bateri kong time emergency.. so car charger and bateri harusla dibawa kemana2 yerk..

4.Surfing
BB - aku memang agak jarang surfing internet pakai BB sebab agak slow and screen display very2 small.. buat aku makin stress ade laa.. kalau setakat FB,twitter whatsapp,bbm tu memang tip top la kan.tapi kadang2 fb ni selalu retrieve comment then error cannot be displayed..balik umah baru leh bukak comment2 tu guna lappy..
S2 - kalau takde lappy kira boleh hidup lagilah pakai S2.. sebab screen besar and loading pun laju..memang sama macam 4s tapi screen aku lagi besar and lagi puas.. wakakaka memang super like..and aku pun pernah tethering with my lappy.. memang laju jugak laa jadikan S2 as hotspot..

5.Application
BB - BB app world dia ok banyak application yang free.. tapi ade certain2 application yang aku cari takde dalam app world.. example application untuk track financial spending aku, checklist, period tracker and so on..kadang2 install yang free macam application tu nampak cincai2 jer..
S2 - android market.. memang banyak giler laa application free..and banyak yang tip top and puas hati.. yang aku cari selama ni pun semua ade and tak mengecewakan.. i liikkee..xpayah dah aku nak key in masuk dalam excel hahaha.. key in masuk fon jer..hehehe

6. Game
BB - game dia memang failed.. sebab tak banyak yang game yang best and limited sebab aku punya bukan touch screen..kalau sambil2 duduk tunggu kawan sorang2 tu x banyak bende laa ko boleh godek selain chating..
S2 - game dia banyak yang interactive and sangat menarik.. leh laa aku main angry bird, temple run, grave defense.. kadang2 tu kusyuk main game jer kat depan tv.. patut laa bateri laju semacam jer kan..ahahha

7. Notification
BB - aku tahu kenapa pengguna BB dia tak pernah lepas fon dia dari tangan..sebab notification tu masuk and kuat jer bunyi.. and lampu kelip2 tu menarik2 ko untuk sentiasa baca notification.
S2 - S2 kadang2 notification dia tak perasan sangat.. and takde lampu kelip2.. tengok screen baru perasan ade notification.. 

8. Camera
BB - kalau tak silap 3.0mp jer kot.. and gambar biasa2 jer.. tapi still ok laaa..
S2 - camera dia 8.0mp.. memang hasil dia sangat cun melecun and i liiikkeee...

so sekian sahaja perbandingan yerk..
see ade pros ade cons.. tepuk dada tanya selera.
tapi as for me aku suka s2 sebab banyak bende boleh memudahkan aku.. memang betul2 smart phone laa..
tapi aku suka keypad BB.. leh tak nak combine.. hahaha


Friday, April 13, 2012

travel with bus

sejak dua menjak ni kalau blk kg kena blk naik bas.. memang gile lama x naik bas..tapi xpe la sekali sekala..biasa kalau blk kemaman aku prefer drive.sebab senang aku nak berjalan nnt.kalau x patah kaki sebab kt rumah xde transport.if lajak ke KT aku lagi prefer naik bas.sebab penat woo nak drive 6 jam...lain la adenorg gilir2 kan.memang sejak ade wpk tu mmg aku sombong sikit xmo naik bas.haha berlagak kan.tp sejak kenal ngan tunang aku ni dia ajar aku naik bas.biasalah awal2 xde la aku cerewet sgt.bile dh ade anak pinak nanti no bas ok..hehehe

oh sorry la aku cerita ntah ape2 coz aku mmg dlm bas ni.tengah menghilangkan kebosanan. :-P ok la i nak tidooo


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, April 11, 2012

aj B.a.w.a.l

dulu fesyen tudung bawal femes giler.. macam tak lapuk di telan zaman..
then setelah tudung2 shawl yang warna warni, tudung awning yang senang untuk dipakai di jual seperti pisang panas.. tudung bawal dah jadi suam2 kuku..
then baru2 ni Norjuma femeskan balik tudung bawal under jenama dia sendiri aj = aidijuma
dekat the curve ade satu booth kecik yang jual tudung2 bawal yang 1 tone, 2 tone,3 tone,bawal polkadot..
harga pun not bad.. memang sasaran untuk orang2 yang berbelanja sederhana..
tudung bawal 3 tone rm15, tudung bawal kosong rm7..
tapi kain dia agak kasar sikit.. tapi may be sebab kesan color kot.. lepas basuh may be lembut sikit laa..

 aku tengok memang customer tak putus2 datang booth ni.. sekali rembat sampai 2-3 helai..
kesian salesgirl dia dah elok2 susun kena selongkar balik..
 macam2 color ade.. aku pun dah rambang mata.. padahal nak pilih satu jer.. lagi pun aku memang lama giler dh tak pakai tudung bawal..
oh by the way booth ni betul2 opposite padini and belakang chatime
tengok model muka kusam sedang menggayakan tudung aj Bawal..
tapi aku suka la tone color dia..ni nak pegi beli lagi nih.. 

Tuesday, April 10, 2012

pre-wed photoshoot

like giler gambar ni.. macam autumn in my heart la pulak..hehe perasan

aku sebenarnyer takde plan pun untuk pre wed photoshoot ni..
photographer aku merangkap kawan aku nih offer nak buat special pre wed untuk aku..
sebab aku dah amik package wedding ngan dia.. so dia kasi free photoshoot..
aku mula2 tak terpikir nak buat sebab kesuntukan masa. maklum laa jumpa ngan tunang aku sekali sekala..
jumpa pun settle pasal kawen.. tapi kebetulan weekend hari tu takde hal sangat..
terus jer on.. cari baju untuk tunang aku pun on the dot.. 
mula2 tunang aku suh pakai baju ala muslimah gitew.. aku ade laa jubah purple aku lom pakai lagi..
sekali bila aku dh tukar baju dia ckp tak matching langsung.. last2 dia suh je aku pakai blouse yang aku dok pakai pegi shopping tadi.. hahaha aku memang suka tema santai.. kikiki

Location plak ter miss communication, si ed cakap FRIM satu area dengan taman layang2.. aku pun pegi laa FRIM.. rupa2nyer dia pergi tunggu aku dekat 2nd entrance taman layang2..hahha.. last2 we decide jumpa dekat FRIM..nak masuk pun kena bayar.. 
1 kereta rm4.. 
extra person rm1 per person.. 
kamera rm5(sorok hehee)..
kalau pakai baju pengantin rm100..

pergghhh giler buat duit diorang ni. sib baik aku pakai blouse..
kat dalam memang banyak gile laa lokasi pergambaran.. and ternyata tak salah lagi location yang di pilih..
walau ed agak keciwa pada awalnyer..
photographer siap 2 orang, ed bawak partner sorg.. siap terbaring2 partner dia.. ed pun boleh tahan agresif siap panjat pokok.. memang aku suka photog yang agresif daripada yang senyap jer suruh senyum than terus snap.. memang jadi senyum kambing laa..
photog pun orang penting untuk menaikkan mood pengantin.. hehehe oppss pengantin blom lagi..
Harga dia memang aku tak berani cakap.. sebab aku price member so ehem2 paham2 la kan... kalau berminat contact Ilham Qaseh Pictures ..
btw baru aku tahu rupa2nyer payah jugak nak shooting ek.. kena banyak berlakon.. takleh kaku kejung jer..
mula2 takut gak tak menjadi lepas dh amik.. eh cun la plak.. great job Ed..
ngedate..

tengok siap ade assistant tolong tiup belon..eh eh en tunang beriya main belon..

 tengok yang shooting tu.. macam tengah main paintball.. meniarap terus.. 
thank you my fiance for being sporting for that day.. :) senyum jer kan?
trngok atas pokok tu.. hahahha agresif sungguh.. ade insurans tak ni?

;;