Tuesday, September 21, 2010

Smell like maria Sharapova

yeah got present from Japan...

sape kasi? haaa...
asya yang kasi.. dia cakap sebagai hadiah sebab banyak dah tolong dia sepanjang dia kat jepun..
aku tolong ape? ade laaa... rahsia...
asya ni one of my besties time sekolah sains dungun dulu...
so now she at Japan further her study in Master..
bile ntah dia nak balik..
pernah one day dia plan nak balik..tiket dah beli segala...
tapi hari tu dia lambat plak sampai airport.. terlepas flight..
boleh plak macam tu.. dia sambil lewa jer ingat nak fly KL Kelantan ke?
tapi itu laa dia.. sokmo sengal..hahaha
but she is helpful..
thanks asya..muahhhh

Sunday, September 19, 2010

how to make half boil egg

mesti korang gelak tengok tajuk aku..

just nak sharing jer... rasa memang ramai dah tahu cara betul nak buat half boil egg...
tapi ade juga segelintir selalu tak reti nak budget berapa lama nak jadi kan dia half boil egg..
biasa telur ter over cook laa.. telur terlalu cair laaa...
biasa kalau aku pegi makan kat hai peng.. half boil egg dia memang ngam2 cam yang aku nak...
dia just masuk kan air dalam teko besi tu...air yang betul2 mendidih laa..
then masukkan telur dalam teko tu.. air tu kena kasi banyak sikit... kasi telur tu tenggelam..
then amik piring tutup teko tuh.. biar 5 minit...
after 5 minit half boil egg dah menjadi...

kat umah aku takde teko besi...
so aku didih kan air dalam periuk besi...
then tutup api dapur.. masukkan telur.. tutup ngan tudung then biar 5 minit..
siap untuk di makan...
gambar ihsan...


~Hey Ladies~

tadi dengar lagu hey ladies kat TV3...concert ROSSA..

best pulak lagu tuh...
bile hayati betul2 lirik dia betul jugak tu...
kiter takleh percaya lelaki 100%...
so berhati2 laa dengan lelaki.. especially yang sweet talker...

Hey Ladies

Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis

Sudah ku bilang jangan terlalu cinta
Kalau patah hati siapa mau nolong
Seperti langit dan matahari tak bersatu lagi

Hey ladies jangan mau di bilang lemah
Kita juga bisa menipu dan menduakan
Bila wanita sudah beraksi dunia hancur

Hey ladies sekarang cinta pakai otak
Jangan mau rugi hati dan juga rugi waktu

[ From: http://www.metrolyrics.com/hey-ladies-lyrics-rossa.html ]

Bila dia merayumu ingat semuanya bohong

Memanglah tak semua laki-laki busuk
Namun ladies tetaplah harus waspada
Semogalah kita semua akhirnya
Mendapatkan cinta yang tulus

Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis

lil shopping

first time aku beli kemeja keje kat brands outlet...

aku dah survey hari tuh... banyak jugak choice kemeja compare ngan padini...
and more cheaper.. and got a few design...
and aku try memang baju dia fit elok2 ngan badan aku yang agak tembam nih...
biasa aku susah cari kemeja sebab design tak kena ngan badan aku...
so aku rembat laa selai... hehehe
than jalan2 kat luar kedai luar IKEA.. nampak guardian buat sale kt centre court...
aku pun rembat satu face mask ni...
officemate aku yang suggest... dia cakap masker ni femes kat korea..
so aku try je laaa.. tak pernah pakai face mask..
mudd masker tu pernah laa...

Saturday, September 18, 2010

Piranha

akhirnyer aku tengok gak citer piranha..

ade orang cakap best... teruja gak nak tengok..
this time tengok kat Alamanda ngan member lama..
citer dia ok laaa not bad... mmm the thing is most of the scene have sexy women with bikini..
biasa laa beach party... so banyak laaa aksi2 yang tak sepatutnyer kena sensor...
imagine laa citer yang 2 jam jadi 1 jam 15 minit....
banyak giler potong kan?
jalan citer same with the old time piranha...
alaa we can expect what will happen...
cuma ade gak part suspen2 ni...terkejut gak aku... hahha
so aku rating dia 3 je laaa... so so...

after movie we had dinner at Restoran Saba' again..
hahaha giler Saba'... mmm happening jugak Saba' malam2 nih...
full house... kalau siang tak laa seramai ni...

Wednesday, September 15, 2010

makan nasi budu

hari ni dok umah kitorang tak masak...

sebab takde mood nak masak.. umah panas..
so aku pun ajak mak aku g makan kt luar...
mula2 nak makan nasi sup kat Telaga Simpul as suggested by Abang Janggut..
tapi aku tengok 1 kedai je bukak kt situ..so kedai nasi sup tu tutup...
tempat ni pun best untuk lepak coz tepi hulu sungai yang bersambung dengan Laut Cina Selatan...
Then aku decide pegi makan nasi budu kat Kuala Kemaman... tapi tempat biasa aku makan tuh tutup.. diorang just buat gerai tu tempat jamuan raya kot.... malu aku masuk2 dengan confident semua orang tengok sebab diorang tak kenal kot.. hahaha
last2 aku pilih makan nasi budu kat bawah pokok...
sini pun agak glamer jugak untuk makan sata,otak2,nasi berlauk,sotong celup tepung..
semua ade laaa...

cuba tengok pinggan dia besar gile..macam dulang daaa... nasi dia letak ciput jer...
lauk pun dah tak banyak pilihan sebab dah petang...
tangok lauk mirah ayam goreng kecik jer..tu pun rm4.00
aku rasa murah lagi makan kt KL..ayam pun besar kalau rm4..
tu kalau makan kt area ofis aku laa...
see makanan kt kemaman pun mahal standard KL.. tapi aku rasa lagi mahal laa barang kt Kemaman...
so takde reason laa dok kg gaji murah takpe...
cuma yang untung nyer just takde jem,takde tol.. tu jer...
masitah pun malu2 jer makan...
then makan sotong celup tepung...sedappp.. tapi tepung dia tak berapa garing laaa...
last but not least... aku kena laa ade dalam pic jugak...

Tuesday, September 14, 2010

Hari tu masa kat KeLantan... selongkar bag mekap anak buah aku...

lipstik dia semua jenis tajam... hahaha tajam yang nak ke arah menegak..hahaha
aku plak semua lipstik aku bentuk mendatar...
Kak Za plak semua lipstik dia bentuk bulat...
so diorang cakap laa sure ade maksud nih.. so aku surf laaa cari ape maksud dia...

1. Ujung berbentuk bulat. Harmoni dan keseimbangan sangat penting untuk Anda. Sehingga Anda sangat berorientasi pada keluarga dan memberi lebih banyak dari yang diterima. Anda bisa diperlakukan secara buruk oleh semua orang jika tidak bersikap tegas dan mempertahankan pendapat yang Anda yakini benar. Anda adalah seorang ibu bagi temanteman dan keluarga serta organisator yang sangat baik.

2. Ujung menyerupai aslinya. Anda menyukai jadwal dan rutinitas dan jarang memikirkan hal-hal di luar kebiasaan Anda. Anda adalah pemain tim yang baik dan mengerjakan lebih dari tugas Anda. Anda terlalu bersemangat dan mudah menjadi kelelahan karena menggunakan energi secara berlebihan. Cari waktu luang untuk mengisi ulang energi.

3. Ujung datar berlekuk.
Anda ramah dan penuh kasih sayang. Anda suka mengambil resiko dan menyukai hal-hal yang menggetarkan. Anda memiliki bakat memimpin, gelisah, senang dikagumi dan dihargai. Anda memiliki sejumlah karir yang berbeda di sepanjang hidup Anda.

4. Ujung d
atar.Anda menyukai perubahan, memiliki kepribadian yang tegas dan mudah menjadi bosan. Anda memberikan perhatian pada detail. Jiwa pengusaha dan kreatif membuat Anda memikul tanggungjawab sejak usia muda. Anda bisa menjadi sangat tertutup di saat tertekan dan memiliki kepribadian yang ingin menguasai atau mengatur.

Thursday, September 9, 2010


Selamat Hari Raya Aidilfitri from Linda and Family...

Maaf zahir dan batin di ucapkan kepada semua kalau ade tersalah kata,terumpat, terkeji...
and halal kan makan n minum aku... ade terhutang 10sen 20sen ke...
yang hutang2 lama yang dah terlupa tuh..
saya hanya insan biasa... selalu lupa...
untuk ceritera raya aku di kelantan.. sila baca blog my anak buah aku ye..
Malia's Blog .. malas nak mengarang... jalan citer sama jer..

Sunday, September 5, 2010

yessss!!! syok plak setelah berjaya let go satu barang kat Mudah...

tahu aku jual ape?
sebelum ni aku ade jual satu handbag Padini...
aku pakai sekali jer... tapi aku tak suka coz dia agak besar n menyusahkan aku untuk cari barang..
design dia memang dah cun...
so aku publish laa kat mudah.. first week ade org minat...
tapi lama2 org tuh mcm MIA cmtu jer... so aku still simpan laa beg tu untuk buat sesuatu...
sekali baru2 ni ade orang lain yang mesej aku...setelah sekian lama iklan tuh aku publish...
ape lagi aku pun jual laaa...
best jugak ek main jual barang nih...
ape lagi beg aku yang tak pakai.... dari buang baik aku jual...
thanks to Mudah...

and aku dah siap wrap beriya ngan kertas minyak.. nampak sangat tak professional..
camne nak business online nih... sekali aku tengok dekat post office tu dah ade plastik yang size besar.... bukan yang A4 punye... aku tengok plastik putih yang oversize....
so next time leh laa cuba post pakai plastik yang disediakan oleh pos office plak....
tak payah nak bungkus cantik2 segala bagai...

Friday, September 3, 2010

~L.O.V.E~

Jika kita mencintai seseorang, kita akan senantiasa mendo’akannya walaupun dia tidak berada disisi kita.

Tuhan memberikan kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita ? Karena Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah Cinta …

Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mau mencoba. Jangan sesekali menyerah jika kamu masih merasa sanggup. Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya lagi, jika kamu masih tidak dapat melupakannya.

Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan, walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan Kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.

Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya. Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya.

Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterimakasih atas karunia tersebut.

Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi sembuh,
penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat dan kemarahan menjadi rahmat.

Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan adalah
mencintai seseorang dan kamu tidak pernah memiliki keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya.

Seandainya kamu ingin mencintai atau memiliki hati seorang gadis, ibaratkanlah seperti menyunting sekuntum mawar merah. Kadangkala kamu mencium harum mawar tersebut, tetapi kadangkala kamu terasa bisa duri mawar itu menusuk jari.

Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat berarti bagimu, hanya untuk menemukan bahwa pada akhirnya menjadi tidak berarti dan kamu harus membiarkannya pergi.

Kadangkala kamu tidak menghargai orang yang mencintai kamu sepenuh hati, sehingga kamu kehilangannya.
Pada saat itu, tiada guna penyesalan karena perginya tanpa berkata lagi.

Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang dan bukan siapa dia sebelumnya.
Kisah silam tidak perlu diungkit lagi, kiranya kamu benar-benar mencintainya setulus hati.

Hati-hati dengan cinta, karena cinta juga dapat membuat orang sehat menjadi sakit, orang gemuk menjadi kurus, orang normal menjadi gila, orang kaya menjadi miskin, raja menjadi budak, jika cintanya itu disambut oleh para pecinta PALSU.

Kemungkinan apa yang kamu sayangi atau cintai tersimpan keburukan didalamnya dan kemungkinan
apa yang kamu benci tersimpan kebaikan didalamnya.

Cinta kepada harta artinya bakhil, cinta kepada perempuan artinya alam, cinta kepada diri artinya bijaksana,
cinta kepada mati artinya hidup dan cinta kepada Tuhan artinya Takwa.

Lemparkan seorang yang bahagia dalam bercinta kedalam laut, pasti ia akan membawa seekor ikan.
Lemparkan pula seorang yang gagal dalam bercinta ke dalam gudang roti, pasti ia akan mati kelaparan.

Seandainya kamu dapat berbicara dalam semua bahasa manusia dan alam, tetapi tidak mempunyai
perasaan cinta dan kasih, dirimu tak ubah seperti gong yang bergaung atau sekedar canang yang gemericing.

Cinta adalah keabadian … dan kenangan adalah hal terindah yang pernah dimiliki.

Siapapun pandai menghayati cinta, tapi tak seorangpun pandai menilai cinta karena cinta bukanlah suatu
objek yang bisa dilihat oleh kasat mata, sebaliknya cinta hanya dapat dirasakan melalui hati dan perasaan.

Cinta mampu melunakkan besi, menghancurkan batu, membangkitkan yang mati dan
meniupkan kehidupan padanya serta membuat budak menjadi pemimpin. Inilah dahsyatnya cinta.

Cinta sebenarnya adalah membiarkan orang yang kamu cintai menjadi dirinya sendiri dan tidak merubahnya menjadi
gambaran yang kamu inginkan. Jika tidak, kamu hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kamu temukan didalam dirinya.

Kamu tidak akan pernah tahu bila kamu akan jatuh cinta. Namun apabila sampai saatnya itu,
raihlah dengan kedua tanganmu dan jangan biarkan dia pergi dengan sejuta rasa tanda tanya dihatinya.

Cinta bukanlah kata murah dan lumrah dituturkan dari mulut kemulut tetapi cinta adalah
anugerah Tuhan yang indah dan suci jika manusia dapat menilai kesuciannya.

Bercinta memang mudah, untuk dicintai juga memang mudah. Tapi untuk dicintai oleh orang yang kita cintai
itulah yang sukar diperoleh.

Jika saja kehadiran cinta sekedar untuk mengecewakan, lebih baik cinta itu tak pernah hadir.

the funniest thing

sorrryyyyy!!! ingat tak entry bayar zakat aku tuh...
hahhaa rasa nak delete je entry tuh... tapi biar laaa...buat kenangan..
yang kelakor nyer aku dengan kompiden mengaku aku dah bayar zakat...
rupa2 nyer aku tersilap bayar zakat daaa...bukan zakat pendapatan..
tapi i should pay under zakat fitrah... wahahah nampak sangat aku nih first time...
and satu lagi sepatutnye aku bayar sebaik2 nyer tempat yang aku mencari rezeki...
tapi boleh je nak bayar ikut tempat kelahiran..
then satu lagi aku tak perasan zakat fitrah ni... untuk negeri terengganu memang takde pilihan zakat fitrah... hahahha
aku perasan tadi pun lepas saiful tanya... aku cakap laa aku bayar zakat pendapatan...
gelak besar mamat tuh... rasa jahil nyer aku...
hahahaha learn from the mistake..

so aku bayar sekali lagi zakat.. aku pilih negeri selangor rm7..kali ni betul aku pilih zakat fitrah..
kat transaction tu siap ade macam niat yang aku kena baca...
so after after 10 working days nanti lembaga zakat selangor akan emel resit transaksi..
leh kumpul untuk pengecualian tax nanti...
nih resit kalau bayar zakat kat kaunter... saiful punye...
korang cuba teka... kad ape nih? pass pejabat? kalendar?bukan.. ia adalah pendrive.... first time aku jumpa...

makan crispy popia yang dibeli kat bawah ikea.. rm3 sebijik... dap gak...

Thursday, September 2, 2010

roadtax dah renew

Yes dalam dok bimbang akhir nyer today i receive my parcel.

Roadtax and insurance renewal dah siap...
this monday my roadtax already expired... im so worried if not receive it on working day...
kang kena tahan otw nak g keje isnin ni kang naya...

even baru2 nih aku kena saman... tapi lom sempat kot org tu nak update database...
ooo meh aku cerita kan cara2 nak renew roadtax+insurance nih...
tapi sekarang dah mudah leh pakai myEG.. tp im not using myEG..
aku just direct call insurance.... aku guna Allianz insurance.. so last year aku dah pernah buat dengan diorang...
so this year dia just remind aku untuk renew insurance.. siap dah buatkan calculation segala...
so keje aku only bayar jer... boleh pilih nak bayar guna credit card or bank transfer...
then tunggu 2 hari document pun dah sampai ke tangan kiter...
senang kan.. takyah nak cuti pegi kehulu kehilir...
semua runner dia yang uruskan...

ooo btw, semalam aku dah pegi nak bayar saman kat balai polis Kota Damansara.
tapi rupa2 nyer takleh bayar kat situ.. kena pegi PJ...
aku tanya laa uncle polis tu... kalau saman parking berapa yer?
dia cakap kalau baru rm30 kalau lama rm60.. so betul laa ofismet aku cakap...
so better bayar cepat... nanti berganda plak..

sekarang dah almost end of ramadhan.

So baik korang bertindak cepat sebelum terbit fajar 1 syawal.
hahaha aku dah bayar zakat. baru je lepas bayar..
through Maybank2u jer...
nih lepas baca blog emy laa... dia show cara2 membayar zakat via online
so aku nih perempuan macam segan plak nak pegi akad.. kalau nak akad kena laa pakai sopan2 hari tu... biasa bile aku terjumpa kaunter bayar zakat time aku berpakaian kurang sopan...
short sleeve laaa.. then orang cakap kalau perempuan nanti dia pakai sapu tangan alas untuk akad.so nak senang bayar online laaa...
aku bayar ikut kadar Terengganu rm5-rm8...
nih first time aku bayar.. biasa mak aku bayar kan.. dah bergaji pun still mak aku bayar kan..
patut laa tak berkat...so aku pilih bayar untuk Zakat Pendapatan...

senang betul guna maybank2u nih... PTPTN boleh online, zakat pun boleh online...
ooo sekarang Maybank2u dah provide untuk beli ASB..jual takde lagi laaa..
biasa kalau nak masukan dalam asb tuh susah betul... kalau nak keluar rajin je pegi beratur kat kaunter.. ish ish ish
so tadi first time aku cuba transfer.. tapi aku belum kemaskini buku lagi...
nak gak tengok nanti... duit tu masuk ke tak?
Maybank akan charge rm1 untuk transaction tu...
ooo untuk yang first timer nak tahu macamana nak beli unit ASB...nih aku tunjuk sikit..
korang tengok kat tab , then pilih 'Investment' then korang click link ASNB Unit Trust.
tapi urusan dia Monday to Friday 12am-5pm sahaja.
for the first timer, kena register dulu akaun no dengan maybank2u..
Then wait for approval from PNB, it may take 2-3 days..
After that baru dia enable untuk you beli unit ASB...
setakat nih rasa mayban2u jer boleh beli ASB..bank lain belum lagi kot..
so nak melabur pun dah takde problem sekarang...selamat mencuba..

Wednesday, September 1, 2010

aku anak malaysia

saje je aku letak tajuk tuh...

nampak patriotik sikit sempena hari merdeka hari tu...
walau pun lambat sikit aku update tp bahang merdeka still rasa lagi...
tapi bulan puasa nih sambutan agak suram sikit...

mmm satu lagi aku nak share... hari cuti am nih aku pegi laa berbuka puasa ngan Yan and da geng kat area Taman Dagang,Ampang...
plan nak makan kat Wong Solo, sekali dah penuh need to book 3 weeks before...
giler ramai org.. last2 kitorang makan je kat sebelah wong solo...

satu hal kat sini.. parking susah nak mampus... semua full maklum laa org nak berbuka...
penat dah aku pusing2 tak jumpa gak... last2 aku nmpk kereta parking kt bahu jalan.. ade 1 tmpt kosong.. aku join laa park kt situ.. nak wat cmne takde parking.. parking limited kt situ..
balik dari berbuka... aku dapat saman polis... eeeeeee geram nye .. nih first time aku dpt saman...
yang aku bengang nye dah kat situ sah2 tak cukup parking 1 hal.. takkan nak double park lagi salah kan...
then time tu memang time peak hour waktu berbuka...
then satu lagi kan time cuti merdeka tuh... bagi laa consideration sikit dekat org lain...
saje je nak cekau duit rakyat nak archive target ek...
mmm tapi nak buat camne.. redha je laaa...

kawan aku cakap kalau aku bayar cepat... just kena rm30 jer..
kalau aku bayar lambat nanti kena rm70... so better aku bayar cepat2...
mmm dah serik dah aku pg makan tempat yg susah nak parking nih...
mane nak cari cawangan jpj nih nak bayar parking... leh beli selai baju tuh...

then tadi aku pegi post office, kirim baju raya kat kawan aku kt Japan...
post laju g japan RM94.40 for 0.8kg terkejut aku...dah nama pun pos laju..
actually aku silap.. kawan aku suh pos by air parcel murah sikit... dalam rm60 camtu laa..
tapi aku terlupa plak....maklum laa first time nak post barang nih...

one of my freind said setem sekarang dah naik rm0.80 minimum...
perrrgghh mahal nyer dari rm0.20 paling minimum...naik rm0.60.. skrg dah rm0.80
kalau aku kawen nanti memang takde laa nak pos kad kawen banckrup laa aku...
pakai internet jer or sms...
abis laaa bisnes kad kawen nanti lingkup...

;;