Friday, October 29, 2010

mission complete

in previous entry... aku ade cakap nak beli beg CARLO 1 kan?
biasa laa aku kalau nk sesuatu memang termimpi2...
then aku dah pergi parkson semalam... untuk survey bag aku nak tuh ade ke tak...
beg yang aku nak ade.. tp i changed my mind.. aku terpaut kat beg lain plak...
so hari ni ade parkson sale... ape lagi aku drag Saiful teman aku pilih handbag...
last2 dia tinggal aku sorang2 pilih bag... dia pergi cari barang dia lu..
sampai dia dah siap beli aku still membelek2 lagi...
makin byk laa plak yg aku suka... last2 aku decide mane yg aku nk...
takpe laa sekali sekala give award for my effort mencari rezeki...kan kan?
ayat penyedap hati... tp ade org cakap baik beli guess... tp aku dah ade 1 beg guess...
and aku tak berapa nak minat laa design beg guess skrg...
but this is my first time laa beli beg carlo... and aku tgk design dia not bad... macam2 ade...
after beli... aku pun redeem laa voucher parkson.. combine ngan resit saiful dapat laa aku rm20 voucher... yesss.....
leh shopping lagi... hahahha
pasni taknak dah beli handbag.. banyak sgt dah koleksi...rotate pakai yang lama jer sampai lunyai...and no more shopping online... baru je dapat wallet and sunglasses hasil dari shopping online...

yeah dapat voucher rm20... esok nak beli sesuatu.. dah aimed dah tadi..hehee

hari rabu hari tu tiba2 mrs Mila msg me..
dia cakap dia bosan n ade kt umah makcik dia kat damansara...
so mission mencari kaki2 lepak untuk mengisi masa lapang dia laaa..
so dapat laa 2 kaki which are me n miss Ell..
so we meet up kat William,Kelana Jaya.. ish tempat cheezy jugak dia pilih...
abis laa diet aku...
ell dah sampai dulu.. aku tunggu puan mila nih amik aku sebb dia tak tahu jalan...
keter dah besar gabak... tp nape minah ni tak sampai2...
then bile aku naik kereta mila.. i noticed something different bout Mila..
she not F1 racer anymore... hahahha
since she got baby Deris... dia bawak dengan penuh berhemah...
cheee tp hari tu Deris takde.. dia bawak aku pun bawak slow..
dia ingat aku ni baby kot...hahaha
dah almost 2 years tak jumpa.. sorang dh ade anak dah...
sorang ag bakal berkahwin... sorang ag still dalam tanda tanya mode...
ni laaa wife wanna be... tungguuuu...

mummy mila dah naik badan...maklumlaa jadi surirumah berjaya...
tp dia dalam proses menyelimkan badan balik... tunggguuu hasilnyer..
biasa laa duit tak abis2 nih tak kesah pun nak wat treatment mahal2...

garlic cheese nan... pergghhh tgk cheese dia yg high colestrol tuh...yang ni laa aku telan... siap melekat2 kt gigi aku...abis akunyer diet JM5.. tp tak abis pun..sepatutnyer share je 2 org...
i got present from Ell... she just got back from Labuan... dalam bbungkusan tuh gelang color pink...
dia cakap dia hadiahkan untuk aku color pink so that aku senang sikit dpt jodoh...
hahha dr dulu dok suh pakai color pink especially baju n tudung... dah pakai tp takde pun jumpa... org cakap jodoh lom sampai laa ell... but we must be prepare all the time.. sebab jodoh tu biler2 masa akan muncul... tul tak?

Tuesday, October 26, 2010

dah start suka si Carlo


Carlo... Carlo... Carlo..
ko buat aku tak tido malam... kenapa laa hari tuh aku tak rembat jer peluang yang ade?
sekarang dah melepas dah.. huhu no more 2nd chance...
errr errr.. Carlo Rino laaa...

hari tu aku pegi KLCC jalan sorang2 after attending 1 event dekat sana...
giler lama aku tak jejak kaki ke KLCC nih... melambak2 handbag kat sana..
so jalan2 terus masuk butik Bonia&Carlo Rino... tak pernah pun aku terpikir nak beli brand ni..
especially Bonia..
saje jalan2 cuci mata... kebetulan plak Parkson ade sale 3 hari sempena anniversary dia...
aku pun ternampak 1 handbag nih 50%... mak aih aku dah berpinar dah..
angkat letak angkat letak.... aku dh buat rules dah taknak shopping handbag lagi untuk masa terdekat nih... tapi macam goyah gak kali ni...aku kalau dah nafsu shopping takleh control sangat aku call laa kawan2 aku...
aku call kakak aku... "dia cakap...mahalnyerrr.. eeee baik beli baju banyak2... " mmm kakak aku sah2 dia gile baju... aku giler handbag..
mmm tak berjaya lagi.. dail Kina
aku- "kina beg carlo 50% rm**** ok tak?"
kina - "wah yeke.. murah2 ni aku nak balik dari sremban ni.. "
aduh sorang ag kuar tanduk.. sms yan.. yan cakap ok2 amik...

the thing is... aku takut aku rembat nanti design tak cantik...
biasa laa choice aku ni lain dr yang lain... mmm so aku biar dulu laa.. balik dengan tangan kosong..
pegi Jusco pun 50% tp design aku nak ade.. tp patern yang aku nak takde...
huhuhu sungguh kecewa...
aduh penat jari aku dok taip cerita pasal Carlo ni...
takpe laa at least aku belum langgar rules aku lagi... selamat2..

aku ade suka gak sling bag Carlo Rino ni..
tapi perghhh... mahal nyer.. tak padan kecik...
beg ni pun aku suka... tp design sama cm anak buah aku plak... huhuhu
tp beg yang aku nak tu design lain...

Saturday, October 16, 2010

@Pasar Payang

congratulation Dr Najihah..last2 tinggal laa aku berdua ngan yayah je..

after pergi kenduri Najihah dekat Kuala Terengganu...
aku n da geng pergi ke Pasar Payang.. alang2 dah sampai sana kan..
aku nama jer orang Terengganu.. tapi pasar payang baru dua kali aku pergi... kira dah 3 kali include this time...

Yayah nak cari kain sutera untuk dia...
uish banyak betul kain sutera kat sana.. boleh rambang mata kat sana...
then yang aku perasan setiap penjual mesti pakai kain sutera..latest sutera plak tu...
range sutera kat sana ade dalam RM200-RM500... mak aih mahal nyer...
tapi kalau beli kat luar kain yang leh dapat RM200 kt Pasar Payang boleh cecah RM300-RM400 kalau kat luar...kalau aku ni keje gomen aku amik gak sepasang... then aku ni kurang suka sikit kain yang kena maintenance tinggi ni.. nak kena dry cleaning laa...
or tak pun kain yang nak kena iron betul2... memang tak pakai laa aku...

aku berjaya laa rembat 2 helai kaftan..tapi yang murah ajelaa... batik cop...
tapi banyak betul kaftan.. kain batik lukis pun ade.. tapi kalau cantik harga pun cantik laaa...
aku ni jarang2 pakai kaftan.. amik yang biasa je laa...
kain songket tenun pun cantik2 kat sini...tapi price tak tanya laaa...
bangunan depan Pasar Payang... tengok building ni aku rasa macam berada di Melaka je...
tapi kat sini barang mahal sikit laaa...
ok dah nampak dah pasar payang...tapi ade construction... jam jalan..
dua orang ni dah rambang mata dah...
kema berkenan betul dengan sutera manik2 dark blue.. beli laa kema

aku tunjuk2 jer laaa...

After abis ronda kat Pasar Payang.. kitorang pegi makan sotong celup tepung dekat Telok Ketapang...
kedai betul2 tepi airport... sambil2 makan dengan angin sepoi2 bahasa...
leh laa nak tengok flight berlepas...flight mendarat... memang susah nak jumpa view macam nih..lupa lak nak snap gambar...
kedai ni agak pricey sikit laa... may be sebab musim haji kot.. ramai orang singgah makan kt kedai ni...
1 pinggan udang yang ade 5-7ekor rm5... fuuhhh udang rm5 1 pinggan...
kema tak puas hati.. esok dia nak singgah makan sotong celup dekat Pantai Kelulut,Marang...

Sunday, October 10, 2010

keje ape yang menarik?

Sekarang aku seorang programmer tegar... hahaha

tegar laa sangat walhal tak tegar pun... kalau ade prob sikit dah start kalut dah...
sikit2 mengomel.. tak pernah laa tak mengomel...
kadang2 pikir tak kan aku nak jadi programmer sampai ke tua..
cepat tua laa aku.. asik perah otak jer.. muka pun abis berkerut2 sebab berpikir..
mata pun cepat rabun... rambut pun cepat beruban... nasib laa sape yang jadi programmer..
heish nnt aku nmpk lagi tua dari usia...
tapi kalau aku tak jadi programmer aku nak keje ape.. bakat takde...

aku pernah gak pikir.. kalau one day IF aku ditakdir kan berenti kerja...
aku ade pikir back up plan.. tapi di agak tak releven pun ade gak ngan diri aku.. hahaha

1 - bukak nursery or jadi baby sitter... tapi payah gak ni nak jaga budak... experience pun takdak..sekarang kena hati2 banyak sgt kes.. parents pun nanti banyak songeh sebab nak make sure anak2 dia dijaga dengan rapi... kadang2 parents amik kesempatan amik anak dia lambat..
kite yg dok kt umah dah takleh wat ape2.. nk masak takleh nk pg pasar takleh...
tapi yang bagusnyer.. takyah skill diperlukan...jaga 3 baby dh dpt income dah...tapi tak banyak laa..

2 - belajar menjahit... then jahit baju or jahit langsir... ni pun ok... seronok jugak menjahit ni...
kalau jahit langsir lagi mudah kot... upah jahit pun mahal...
kalau baju susah sikit, skrg ramai org suka beli baju yg dah siap..

3 - pegi kelas buat kek, nanti leh amik tempahan buat kek or cupcake...
tapi banyak persaingan sekarang ni... kalau untuk part time tu boleh laa kot...

4 - or jual barang online... tapi susah nak cari supplier...
tapi sebenarnye online shop takde laa masyuk sgt dpt... lain laa ko ade ramai regular customers..
or ko cari buyer lain then jual kt dia banyak2.. baru dpt untung kot...

itu je laa angan2 aku... tp semua mcm tak menyumbangkan income yang masyuk...
sekadar cukup makan jer..
kawan aku pernah cakap dia nak bukak franchise macam JCO ke.. Big Apple ker...
tapi kena laa ade duit banyak dulu...

ade idea lagi tak ape pekerjaan yang bagus? selain keje yang makan gaji nih..
susah kan kalau otak bukan businessman...

Friday, October 8, 2010

mumtaz or muntaz

ni laa bentuk mumtaz... tak sure laa muntaz ke mumtaz....hahaha
roti nan yang disapu dengan mayonese n cheese n tomato slices...
ok jugak layan ni... Saiful yang introduce bende ni kat aku..
dia cakap kt mamak TTDI je ade ni...spesel menu kat situ..
tak tahu laa kalau tempat lain ade gak...
tp aku tak pernah jumpa ag...
lupa plak aku nama mamak tu ape..
tapi dia just 1 row dengan VADS building tu jer...

Wednesday, October 6, 2010

Bread Butter Pudding Recipe

di atas permintaan ramai... selepas segelintir kawan ofis aku mencuba my first cook for bread butter pudding, they all love it.. and ask me for the recipe..Bahan-bahan (saiz loyang leh makan 1 family)


Bahan A
500ml fresh milk
8 keping roti (aku guna high 5 sebab lebih lembut)

Bahan B
4 s/b gula
2 s/b butter (cairkan atas api dulu)
2 biji telur
1 s/t esen vanila
1 s/b tepung jagung
1 s/b serbuk kayu manis (optional)
kismis secukup rasa

Bahan C - kuah
1 tin susu cair
2 s/b tepung kastard
2 s/b gula

Cara-cara
* Koyak kasar (sekeping 4-5 ke) roti and rendam dalam susu 1/2 jam
* Gaul rata bahan B.
* Campur dengan roti yang di rendam tadi then tuang dalam loyang
* Kukus (kalau suka kukus,gambar atas tu yang kukus sebab i takde oven).
* kalau suka bakar. (bakar dalam suhu 180'c dalam 30 min/masak. kalau nak yg nmpk berkerak sket bakar dalam 30 min-45 min.)
* Biar sejuk dan masukkan dalam fridge. nak makan suam pun boleh.
* sementara tu sediakan sos kastard.
* Gaulkan bahan C dan masak atas api sederhana. sentiasa kacau. agak dah pekat cepat2 alihkan.kalau terpekat tambah je air.
* sedia untuk di makan...

~SELAMAT MENCUBA~

**recepi ni actually dari kawan nini. thanks nini kerana sudi berkongsi..
nanti aku cuba plak angle hair black pepper.
~I start to love cooking~

Tuesday, October 5, 2010

semangat steamer pot

sejak aku belajar siakap stim dengan Kema kawan sekolah aku..

berkobar2 aku nak beli steamer pot...
akhirnya aku beli jugak...
mula2 aku ambik 20cm sebab fikir2 aku dok sorang je kan...
balik umah bukak2 laaa 3 pcs jer ker... 2 tingkat jer dah laa kecik...
tak puas hati aku.. aku pegi balik dekat tesco.. cari yang 3 tier... 24cm...
nasib baik boleh tukar... mmm ok laaa yang nih..

balik umah terus try menu bread butter pudding.. Resepi dari ninie..
sepatutnye kena bakar.. tapi aku takde oven lagi... so kukus jer laa dulu...
try sedap ke tak macam yang ninie buat...
fisrt time buat asyik terlupa jer nak masuk bahan.. padahal resepi dah dekat tangan..
hahaha

ni yang aku beli steamer pot kecik tu...
then tukar dapat yang 3 layer ni..
ini lah hasilnyer bread butter pudding aku...
yang dalam tupperware tu dia punya kuah...
lom rasa lagi sedap ke tidak... tungguuuu....

Sunday, October 3, 2010

weekend timesheet

wah macam nak isi timesheet kerja kat ofis jer...
just story aku n malia jer spent weekend together...
kali ni aku tak balik Puchong..
so Malia datang umah aku kat Damansara..

so Sabtu malam tu aku pegi lepak kat Teh tarik Corner..
sebab aku mengidam nak makan Asam Laksa dia... aku sangat suka dia punya asam laksa... sedaaappp..
licin satu mangkuk... hehehe

jemput makan semua...
kena pindah ke dalam sebab hujan kt luar.. tempias
uuuu panjangnyer...

then dah isi perut kitorang cari tiket midnite.. we will see what they have now showing for midnite.. mmmm yang best sikit just ade EatPrayLove...
aku tak tahu laa citer ni best ke tak..gamble jer tgk...
pasal citer perempuan yang mencari cinta untuk diri dia...
tapi kadang2 bengang gak aku ngan dia... ingat lelaki yang problem..
rupa nyer dia yang problem... so untuk yang single lady mcm aku n malia ni best laa jugak layan kan.. coz the feeling of heroin same with our feeling...
semua org dok tanya kenapa tak kawen lagi...sampai bosan
nak jawab soklan tu..
then her feeling bile dia dikelilingi de
ngan org yg dah bercouple.. huhuhu
aku kasi 3.5 bintang... tapi part scene kt India tu should take out laa... bosan sikit...
part Itali + Bali best.. leh jumpa pawang KETUT...hahaha

hari Ahad Melly cakap nk breakfast ngan meatball IKEA...
so aku pegi la sana... sampai2 sana rupa2 nyer ade breakfast jer sebab
awal sangat..
murah giler char kuey teow 99sen jer... best gak...
tapi dah amik itu ini.. jadi mahal laa jugak kan...
sedap gak kueh teow nih... cuba laaa.. popia dia 99sen 1 roll... best jugak garing...
breakfast ke melantak nih...

so jalan2 kt ikea aku rembat roller sticker..
kat umah takde sofa.. tapi aku nak guna untuk buang bulu2 yang lekat kat baju aku tu...
especially kalau baju hitam... nampak putih2 habuk lekat...
then plastik simpan baju tuh... then jalan2 rembat blouse 1...
ok enuff..balik laaa nanti petang nak pg open houz umah nini plak..

Najla's 1st birthday

Najla? anak sape nih?

one of my besties's daughter... mama dia nama Laili a.k.a Lai..
their celebrated at KFC Subang Parade.. this is the first time i've been there...
nampak dari luar kecik jer.. tapi masuk dalam ok laa besar jugak...
and kedai2 pun ok...so nest time leh cuba shopping kt sini plak...
aku biasa laa keseorangan.. takde partner nk teman kan...
i already expected, the party must be attended by parents or couples...
me alone :(.. mmm tapi gamble jer laa... sekali sekala nk celeb besday najla nih...
but the party almost end... Ashraq Khan pun muncul...
hahaha ade laa jugak geng aku nak bergossip..
alang2 dia lalu kat Subang Parade, dia singgah laa join makan free..hahaha

besday girl turned 1 year already...bam bam nyer.
Najla give a big smile laa macam auntie Linda ni...
chicky pendek dan busuk...

acara potong kek... oloh kiut nyerr...

Friday, October 1, 2010

ngeri kan bila dengar pasal lif terhempas...
tapi tu laa dia.. it happen only at petaling Jaya..
Pangsapuri Baiduri time budak2 balik sekolah...
4 person was injured.. tulang ketih patah dua....
eeeeerrr ngeri nyaaa...cannot imagine it happen n how the pain feel...
luckily no pregnant lady... kalau tak..
nauzubillah laaaa...
aku pernah jugak imagine lif terhempas...


camne kalau lif terhempas? What u will do during panic situation...
aku pikir ape tau?
jumping continuesly without stop so that when the lif touch the ground you on air.. so it will avoid ur knee injured...

am i rite?
hahahaha... eeee mintak2 tak terjadi laa kt diri sendiri...
kalau dh panic tak terfikir ape dah...

for more info read from
hariam metro

;;