Monday, December 26, 2011

it's my E-day 25/12/2011


finally the day has come.. penat dok pening pikir tentang my preparation.. takut jugak jadi lain nanti kan.. tapi tu pun aku terlepas pandang perkara remeh temeh..


1) lupa nak pesan family aku pakai color senada.. tak penting pun tapi bagi nampak gmbar cun sikit
2) lupa nak prepare baju mak aku. org penting ni nk masuk gambar. mak aku plak main tibai je pakai baju.. langsung lari tema..huhu
3) lupa nak ambik gambar adik beradik dia..
4) Lupa nak buang span baju.. bahu aku dah laa lebar.. pakai span lagi laa nampak macam penuh my upper body
5) lupa nak pesan shahrul pakai baju melayu biru or putih. tapi ni cousin aku yang suggest nak bagi cantik dalam gambar.. aku mmg tak terpikir suh pakai baju melayu :( dia pakai tshirt colar belang biru.. sebab dah pesan suh beli baju biru


so next time kena take note laa.. tapi overall segala nyer berjalan dengan lancar.. alhamdulillah
and satu citer lawak.. abg ipar aku yang jadi tukang cakap dah tanya nama ape.. aku cakap la shahrul riduan.. tiba2 time bincang keluar shahrul nizam.. and sebelah dia plak panggil aku puan roslinda.. lom kawen lagi dah jadi puan.. hahaha gambra punya pasal








hantaran to him.. decorate by Marlia anak buah aku..


hantaran from him.. gambar tak full laa..
 sempat pergi outdoor.. padahal baru tunang.. hahaha

 overall alhamdulillah... nak tengok pic lain2 sila tengok at my facebook.. banyak dah aku upload tengok laa sampai muntah.. thanks to marlia coz jadi tukang gubah and my camera woman..

Wednesday, December 21, 2011

preparation e-day


meh nak cerita bab2 persediaan hari tunang aku plak.. sorry la lately asik laaa update pasal preparation tunang.. maklum laa tengah mood tunang.. actually aku tulis ni time aku boring2 kat opis..so merapu je la tulis kan.. so sape rasa nak muntah baca update i sila pangkah window ni yerk.. :)


aku terpikir apasal laa rajin sangat aku nak wat majlis beriya untuk tunang..
buat simple kan dah ok.. hemm tapi aku memang nak gak rasa tunang yg proper sikit.. sebab selama ni family aku tak pernah buat majlis yang proper.. 
yang latest pun sebab dua2 abang laki..so tak merasa laa dekat rumah sendiri..
lagi pun sekali seumur hidup jer insyaallah..



so aku book laa pelamin kat one of the butik kat kemaman.. my cousin ni orang kemaman.. since dia kawen sampai adik dia kawen dia mmg suka hasil kerja kakak ni..so aku pun dah tengok hasil dia.. so aku pun puas hati.. tapi aku amik pelamin yang berpatutan je laa... tunang je pun..save duit untuk kawen plak.. and aku tak amik baju kat situ sebab baju dia more to sanding.meriah sangat..


so pelamin,mekap settle.. nak hunting for baju tunang fuuhh boleh tahan mencabar jugak laa nak cari color biru lembut..berapa kali kuar masuk kedai semua tak berkenan.. PKNS,Semua House,Plaza Massalam,Maju Juction (yang ni ade tapi ade org tak berkenan).. last2 aku beli dekat PKNS jugak. oklaa simple dah laa untuk tunang nih..
dah beli baju.. nak beli tudung plak.. ade jumpa satu yang lawa dekat PKNS tapi labuh sangat la plak.. bak kata shahrul "orang nak tutup dada dia nak tunjuk dada pulak"..hahaha
so i've made up my mind.. veil,accesories kepala and bunga tangan sewa je lah.. takyah pening2



baju tunang


tinggal berapa hari lagi nak engage.. nak tunang ni tak laa rasa nervous sangat.. bukan nyer nikah kan.. tapi still nervous kot sebab orang celebrate kita kan.. mesti lah aku menjadi perhatian.. hahaha
so kena laa jaga semua bende so that everything will gonna be OK..
takde laa aku buat besar besaran.. kecik jer jemputt sedara mara..
heh pasni jari manis yang kontot dan kosong ni bakal bersarung cincin..


satu lagi aku sangat risau pasal kain baju tunang aku nih ketat semacam.. 
baju besar. pinggang kain kecik giler..
ape laa diorang ni buat tak sepadan ngan baju.aku kena alter sikit kain bagi selesa sikit nak duduk. kang terkoyak plak kang.. tak tahu sempat ke tak nak hantar kat tailor kg.just nak tambah getah jer kat pinggang tu.
yang lain tinggal hantaran gubahan jer laa lom settle.. tunggu si Marliana nih mane laa dia..bila laa dia nak settlekan nih.. Busy semacam minah tu ngan business dia.. haish pasni leh laa open table kat makcik dia nih..


** by the way korang perasan tak entry2 aku selama nih.. aku suka tulis ayat yang ending dengan titik lebih dari satu..kadang2 tu lebih dari 3 titik.. lepas baca balik aku delete laa kasi tinggal 2 titik je..hehehe
entah laa kenapa suka sagat letak titik banyak2 nih.. dah habit kot. tak pun tangan parkinson tertekan titik banyak kali.. hahahha

Tuesday, December 13, 2011

hari ni excited aku sebab nak donate blood.. morning i'm having heavy breakfast..

 ade mitos mengatakan donate blood ni nanti badan jadi gemuk.. yang ikut kefahaman aku.. orang jadi gemuk sebab bila otak dia  send signal kata badan dia lemah perlu makan banyak.. sebab tu kita pulun makan and jadi gemuk..
so lunch time aku pergi laa memanjat tangga tinggi untuk sampai ke tempat donation tu.. kenapa laa tinggi sangat tempat nak pergi nih.. belum ape2 aku dah pancit...
rehat jap sambil isi borang, test blood type, blood pressure, berat badan... ok semua in a good condition so aku layak untuk donate. 
syarat dia banyak jugak, penderma mesti bebas dari ubat ubatan, suntikan vaksin, dental treatment..
jom tengok gambar dua org jakun donate blood.. aku 2nd time tapi 6 tahun lepas dah.. hahaha
dee first timer excited dia..
 meh tengok cik dee donate blood... ooo saje pandang sini sebab tak nak tengok jarum dia yang besar.. alaa rasa dia macam kena gigit semut je..
 peace time ni muka happy jer.. siap boleh buat peace lagi..
 hah ni haa darah dee.. 450ml.. aku pun 450ml... banyaknyer dia ambik...
 ni kema plak posing suruh send gambar dekat husband dia... hahaha bangga laa tu.. ye laa orang nak lawan rekod husband dia yang donate blood 18 kali.. siap pesan suh aku jaga wife dia takut pengsan..
after donate we had been served with this makanan ringan ni nak bagi tambah tenaga... dapat sijil lagi tapi kena isi sendiri.. hahaha

and let me story what incident happen after donate blood.. lepas rest makan2 food yang dia provide tu.. aku pun turun laa tangga and menapak untuk balik ke ofis.. ok jer jalan sampai ofis.. sampai laa aku nak tunggu lif nak turun bawah.. oh by this time aku dah start dizzy dah.. aku macam boleh agak je aku nak pitam..
and tiba2 jer aku meluru ke lif depan aku dengan mata pejam (ni memang dah tak sedar)..
aku pun terlanggar dinding and aku dah melayang2 nasib baik si dee sambut aku.. terjelepuk dah aku kat lantai.. barang2 aku dah sepah dah kat lantai sambil mulut aku cakap aku ok aku ok.. padahal memang aku tak ok.. si dee plak linda ko sedar tak ko dah ade kat lantai ni.. baru aku perasan rupanyer aku dah bersimpuh kat lantai.. si dee roger laa kawan2 aku.. berlari diorang papah aku...
memang dah pucat giler muka aku diorang cakap... pergi surau aku tido jer.. memang dah serik dah aku nak derma darah.. tu laa darah manis nak derma jugak... hahaha

Monday, December 12, 2011

Mencari Tudung @ jalan TAR

mission mencari tudung for my engagement day.. mane lagi nak lebih senang and banyak pilihan..
jalan TAR laa... tu laa untung nye duduk KL. boleh la cari tudung kat jalan TAR.
tempat lain pun ade jugak sape cakap takde kan.. aku pun dengan selamber nyer pergi laa jalan TAR sorang2..
pegi awal pegi senang sikit. jalan tak sesak n parking pun senang. aku suka park building sebelah Semua House. rm4 per entry mane nak cari parkng murah ni kat KL..tapi sape cepat dia dapat laa.. kalau full aku mula la blur nak parking mane tpi banyak je parking cuma mahal sikit la..kalau datang pagi tu insyaallah ade.. tapi kalau malas pikir pasal parking naik je LRT..
aku pun mula laa mencari dari satu kedai ke satu kedai.. keluar masuk.. masuk balik.. memang senang jalan sorang2 nih.. aku pun dah blur2 dah lorong mane yang aku dah masuk and tak masuk lagi...
masuk butik Hajra banyak gak sale.. tapi satu tudung aku jumpa.. rembat laa satu but too simple.. takpe laa leh pakai wat g ofis.. then jalan2 lagi terjumpa laa satu kedai ni jual tudung chiffon yang agak comel.. and match pulak color ngan baju tunang aku.. so ape lagi rembat je laa lagi pun aku dah pancit dah..almost give up..

at last kedai ni aku jumpa tudung yang aku nak.. penat jalan... and sape nak cari kerongsang lawa2 and murah sini laa tempat dia...

tudung aku aku beli ni kosong.. so aku nak tambah batu.. kat jalan TAR ni memang berlambak kedai untuk tambah batu.. takyah pening2 cari tempat lain.. tapi ade yang buat main letak2 jer takde acuan... ade yang dah letak atas acuan.. so pilih laa ade batu swarovski and batu biasa yang tak berkilat which is murah sikit laa.. and aku lagi suka pilih yang dah ready tu just tinggal iron jer untuk lekat... kalau macam ni lagi senang kite nak pilih nak patern macamana.. if you all ade design sendiri cakap je kat auntie tu... nanti dia buatkan..
nak lekat batu kat baju kurung pun boleh...harga pun tengok bilangan batu laaa.. and yang aku tampal rm15 jer yang simple...sebab aku tak suka sarat sangat.. nanti nak letak veil lagi.. accessories kepala lagi.
 hah ni yang dah siap patern2... pilih je nak design macamana...satu je gambar aku sempat rembat.. kakak yang poyo tu marah aku snap gambar... dia tak tahu aku tolong promote.. auntie owner tu rilex je tak marah pun...
haaa ini lah hasilnyer... so sape rasa tak tahu nak tampal batu kat mana.. bawak je pergi jalan tar.. aku tengok ade family mamak ni.. beli tudung bawal yang murah je.. dia tampal batu sampai berat tudung... gile laaa... suka benor begemerlapan ek..


and kat sini aku jumpa orang korea buat business batu nih.. terror betul cakap melayu tapi ade pelat2 korea laa sikit.. kagum aku.. tapi batu dia agak mahal sikit.. tak tahu laa ape beza dia..

Thursday, December 8, 2011


dah berapa kali dah aku pergi chow kit.. padahal sebelum ni tak pernah sampai pun.. ni angkara nak settlekan my engangement thingy la nih..but now i already agree dengan a few people said that kedai bunga vivian is the cheapest place to get barang gubahan for hantaran.. it located inside Pasar Chow Kit, just behind Balai Bomba..


but 1st thing need to be prepared laa baru syok.. kena tahu ape yang korang nak.. may be first time pegi tu aku stress kot sebab first impression dah failed..dia dekat dalam pasar and quit smelly.. can you imagine dalam pasar ade jual bunga?..pelik gak kan.. tapi bukan bahagian pasar basah laa.. so still ok lagila bau dia.. alaa ala2 pasar payang jugak laa ni..cuma pasar payang lagi ok kot..


then hari tu pegi pagi2 staff dia still energetic nak serve customer sampai aku rasa rimas.. so time ni you must make sure you know what you are looking for so that diorang boleh tolong... diorang memang sangat ramah and helpful..


giler murah aku dapat dulang hantaran yang moden style tu. dekat luar dalam rm19.. dekat situ rm10.. then yang nampak kualiti sikit aku dapat rm11..kalau kat luar for sure rm20++ mane nak dapat weh murah camtu.. 

dulang yang ala2 macam ni laa... contoh je laa

meh aku buat price compare sikit berbanding barang yg pernah aku jumpa kat luar..


artificial flower - 3 jambak for rm10 dekat luar rm5++ sejambak..
lace renda tu -  rm3 1meter kat luar rm5++ 1meter
dulang hantaran besi berkaki -  rm 10 kat luar rm19++


** tapi ni depends pada barang/kualiti yang korang pilih laa.. different item different price.. and pandai2 laa tawar menawar nanti..


jenis aku nih tak boleh orang push2... aku cepat rimas lagi pun terkejut dengan cara macam tu.. so 2nd time datang memang dh boleh budget diorg ni macamana,baru la boleh adapt.. shahrul pun suka kedai ni compared to kedai sebelum ni..
hai telek ape tu bang?pikir nak beli ke tak nak ke? tapi bunga hijau tu tak mau...
satu jelah dapat snap gambar time shopping nih...

;;