Tuesday, August 23, 2011

silly mistake


adeh hari ni aku rasa mati kutu dok kat opis ni..
kenapa ek dah takde mood keje? sebab mood raya ke?
malasnyer rasa... hormon ape laa yang tiba2 muncul tiap kali nak raya..
so aku amik kesempatan ini nak buang masa sementara tunggu waktu pulang... 
karang je laa ape yang patut.. boss aku plak bertugu jer kat sebelah aku nih..
lagi bosan.. haish kenapa laaa senior kat sini tak pasang lagu raya...
bosan jer senyap sunyi... semua orang buat keje keje keje...
mata aku dah naik kering dah mengadap monitor ni...
oh let me tell one true story.. this happened last week and final week before my confirmation.
memang nasib aku nak bekerja kat sini bagai telur di hujung tanduk..
i had done a very very silly mistake.. ade ke aku ter delete production records..
nasib baik a few je..even a few ni PRODUCTION!!! mane boleh simply delete.. cuba kalau aku delete * from table...memang baibai laa..
aku time tu memang darah semua naik atas kepala... tuhan je tahu ketakutan aku..
1st aku nyer kecuaian laa tak tengok betul2 DB.. 2nd reason sape yang setting ID aku salah ni.. 
supposely my ID not allow to do so.. grrr.. sib baik boss aku tak marah.. tp tengok muka dia aku terus jadi kecciiikk jer..
then dia suh aku compile problem aku email dia..
Then aku ingat dia nak report to user about my mistake.. sekali dia backup aku laaa... so touching..
boss yang baik.. then aku bila gambra satu bende pun aku takleh nak focus...
nasib baik senior aku baik tolong aku retrieve balik dari backup DB..
then another mistake.. almost mengkantoikan diri aku..
ni sebab aku tak dapat email dari boss aku pasal dia backup aku..
so i dont know what is going on out there.. aku pegi hantar email mintak signed nak update my ID.. 
aku ingat perlu signed by user..boss aku ckp xpayah kalau update.. hua hua rasa nak nangis je
nasib baik laa user aku x suspect ape2..
esok tu aku datang ofis dengan perasaan down sekali... muka pun sgt berbeza dengan before...
before balik aku tanya boss bila aku kena present untuk confirmation aku..
dia cakap postpone coz big boss bz.. aku cakap laa aku suppose confirm on 21st sempat ke?..
then dia cakap oo don't worry your confirmation letter is here already.. boss aku pun kasi dengan muka senyum paling manis..
ffuuuhhh legaaaaa.... rasa jatuh bangun semula.... happy tak terhingga.

now aku dh dapat lesen besar laa kat sini.. xde laaa rasa takut2 lagi..(kurang sikit laa ketakutan...)
tp still need more improvement dari semua segi...dari segi communication in english (converse in english,write proper email in english)..
nak tahu pasal system lagi.. nak tahu pasal SLA lagi..nak belajar pasal technical lagi... macam2 laa...
kadang2 tak terkejar aku nih... tp so far boleh accept lagi.. cuma aku a lil bit slow laa.. rasa sebab dh lama sangat relax kt ofis lama.. so jadi slow dah..otak berkarat..
hope i will learn a lesson from this silly mistake.. memang tido tk lena mandi tak basah.. asik pikir what will happen tomorrow..


haaa gambar ni betul2 menggambarkan situasi aku kat ofis bila time takde keje...
aduhhh boss kat sebelah plak tu... mati kutu aku dibuatnyer...

Thursday, August 18, 2011

iftar bersama IEOLians

hari selasa hari tu IFTAR dengan x-ieol-ians dekat Garden The curve...
ingat dah tak jadi.. sib baik jadi tau...
tapi xde laa ramai yang join... 2 tiga kerat jer...  yang join nyer aku,faza,sha,yanti n hub ,aini n hub...
org dok sebuk cakap pasal anak.. aku n faza citer topik lain laaa.. citer pasal danny x - factor je laa...
kebetulan makan kt belakang kitorg.. tp tak heran pun... si faza n sha laa die hard fan si danny... 
sia cakap seolah2 membesar dengan dia... eeuuuwwww...
kalu diorg baca nih sure muntah hijau ni hahaha...
seronok tengok org yg dh ade family nih... tengok gelagat anak n hubs masing2...
semua hubs rajin2 n boleh di harap...time ni laa si wifey amik peluang nak bergossip ngan kawan2...
biar hubs jaga baby masing2... hahahha kalau tak caya nanti tunjuk gambar ayah mithali...
next round meeting si sha plak bawak baby... kad kawen dah daapat dah ni...
so tinggal laa aku n faza jer menyinggle...
abis lepak kat the curve... sambung balik minum kat teh tarik...
aku ingat diorang  yang ade anak ni dah tak nak join... rupa2nyer masing2 gagah lagi..
hahhaha bagus2 macam ni laa baru fun... si aini ngan duduk bangun duduk bangun dukung anak tp mulut tak berenti cakap lagi... hahahha lawak2...

aqil yang suka tersenyum and cepat meragam...
kanan tu sha n faza plak jaga setelah mak and ayah dia give up... sha sila tepuk sampai pagi.. hahaha
 oppss terambik gambar abg garden plak....
kanan muka sememeh lepas balik keje.. penat banyak sangat problem..



 kiri saje je nak posing
kanan keluarga mithali.... hahahhaha eh anak pinjam sorang...

haa nampak tak subjek kat tengah2 tu... tu laa danny.. eh kepohnyer aku..
 tengok tadi tak percaya... penyayang betul hubs aini nih... siap buatkan susu... dodoikan anak dia...
fuuuhhh dapat aini goyang kaki hari ni... gossip2...

alaa doss bahan orang... dia tuh pun sama buat susu jugak...wifey shopping dia dodoikan marissa atas perut...

haaa dah dapat dah kad jemputan... isnyaallah kalau tak balik kg we olls datang...

Saturday, August 13, 2011

Jalan jalan buka puasa

The Terrace - Royal Bintang, The Curve
Buffet dia rm65, takpe laa ade orang belanja... tempat dia ala2 Garden tu opposite of marche.
kat sini sangat aman damai sebab tak ramai orang... datang pukul 7pm pun sempat lagi dapat tempat...
tapi dapat dekat smoking area, berbackground kan air terjun...
tapi smoking area dia pun xde laa panas... ok jer sejukkk
aku first sekali walaubagaimanapun mesti terjah nasi dulu... lauk dia ok sedap2.. semua aku isi dalam pinggan aku... aish tekak melayu.. tapi nasi sikit laa.. kang rugi cepat kenyang..
Then kat luar ade plak nasi beriyani n kambing slice,kebab,laksa penang, daging BBQ, otak2... not bad jugak laa food dia...
tapi satu je dessert dia tak banyak... tapi bread pudding dia memang marbeles giler... i liiikkeee...
kiri: ni laa background kitorang.. air terjun and diuliti dengan music arabic... 
kanan: comotnyer aku... biasa laa baru balik ofis... tapi sempat lagi shopping tu sebelum berbuka.. 

 kiri: tengok banyak lagi seat kosong.. may be sebab weekdays kot.. hari tu aku tengok the terrace ni masuk TV.. tu yang nak cuba tuh...
kanan : nasi beriyani and kebab.. sedapnyerrr...
ni laa nasi putih aku... tapi aku pinggirkan dulu..last baru makan... tapi just makan lauk jer.. membazir betul aku...
**********************************************************
The Fish Manhanttan,e@Curve

the next day datang the curve lagi... kali nih ex-hrscian punya reunion..
ade laa dalam 10 orang yang datang... hmmm lama dah tak jumpa ramai2 macam nih... last year kat TGI Friday... order 1 set besar untuk 2 orang makan...time order macam tamak je... cukup ke makan nih? maklum laa puasa perut tengah lapar... dah dapat.. hah kau besar gile portion dia...
makan 3 orang pun leh abis... tapi western biasa laa lemak2 sikit.. so cepat muak...
and yang ni pun ade orang sponsor makan... terima kasih tuan belanja... moga dimurahkan rezeki lagi...
end up banyak giler tak abis... kena tapau leh wat makan sahur...
 kiri: best fren berjumpa tak abis2 bergossip
kanan : the one and only ahli muda... hahaha 
 kiri: see dia bakar dulu prawn and cheese dia.... pergh sedap gile prawn n melting cheese tu...
kanan : ni laa portion untuk 2 orang... besar gile.. tak abis pun...

antara tetamu kenamaan yang hadir... datuk faizal... oppsss en faizal... 


************************************************
Look Out Point, Menara Tinjau Ampang

Hari tu aku ade beli kupon untuk berbuka dekat Look Out Point Western Food...
Location dia dekat hulu- langat... first time aku sampai sini nih... memang sangat cantik tempat dia...
sib baik sampai awal.. kalau tak kena park bawah then panjat bukit...
atas ni ade beberapa restoran laa... so aku pelik kenappa tempat aku tak seramai kedai kiri kanan?
kiri kanan aku meriah jer... patut laa harga dia berpatutan..
and unfortunately the weather not so good... it's raining heavily.. huuhu tak dapat tengok view petang... may be sebab hari hujan so x ramai yyg datang... sebab time aku booking dia cakap full...
so bile malam jer dapat laa tengok bandaraya KL dari atas...
mmm food kat sini boleh laaa... sup kambing dia sedap giler...pizza pun sedap...
yang lain biasa jer laaa... spagheti aglio d olio pun ade.. tp yang aku punya lagi sedap kot...
hehehe tapi yang sedih nyer payung prudential aku di rembat orang... eeeee aku sumpah seranah laa kat sape yang amik payung aku tuh... kena cari payung lain laaa dah laa ofis aku nak menapak jauh dari parking ke ofis... kalau hari hujan kang susah plak... lencun laa aku..huhuhuhu
 kiri: view petang... hari hujan... tak nampak ape2... huhuhu
kanan : view malam baru leh nampak KL view... cantiiikkk

***********************************************************
Sime Darby Convention Centre

Ni CIMB yang sponsor... asal ade makan free jer.. laju je aku bagi nama...
bukan senang nak berkumpul bersama2 ngan kawan2 nih... tapi last minutes 2 orang tak dapt join...
huhuhu kalau tak konpem riuh rendah meja kitorg...
and lauk dia memang i liiikkeee..udang masak ape ntah, sotong masak cili,ikan masak pastry...
and ade kambing golek.. seperti biasa kalau kambing golek sure Q dipenuhi lelaki.. tiba2 terselit sorang pompuan kat tengah2.. iaitu aku.. hahaha jangan laa masuk gmbr portal nanti...
hmmm pulun je laa aku... lepas sembahyang sambung balik makan... perghhh kenyang..
Kiri : me and datin azlina (kak ina)
kanan : me and ziela dua2 ex-xybase.. 
 kiri : finalis gadis melayu... oppsss hehe gurau je

sekian itu saja laaa setakat ni 12 ramadhan, tempat jalan2 buka pose yang menarik..
yang lain tu tempat biasa jer

Saturday, August 6, 2011

first time IFTAR bersama2 ex-colleague HRSC and merangkap best frens...

location : Restoran Puti Bungsu Batam,Jalan Yap Kwan Seng..
Tema Masakan: masakan Padang.

Why i choose this restaurant? because remember last year entry during bulan puasa? IFTAR @ Puti Bungsu Batam
aku dah pernah berbuka dengan ex-smsd y2K.. so not bad laa makan dekat sini..
so i recommend to diorg nih...diorg setuju then i made a reservation and done.. tak payah nak byr deposit..
semalam 6/8/2011 sampai la kitorang kat sini.. awal lak tu sampai..meja kosong lagi.. and port kitorg outside (aku yang request) and meja tepi sekali senang budak2 nak berlari2...

kiri: muka yan n ajie yang setepek... 
kanan : me in oren mcm garfield and linda dengan spek barunyer... oh eddie aka linda's hubby balik umah pergi amik kamera..sib baik sempat sampai sebelum berbuka..

 kiri: kenapa laa mak 2 org budak ni still maintain comey? apakah rahsianyer?jeles i... aku yg tak kawen lagi ni tembun dah...
kanan : si emir yang suka minum susu and suka main sudu. berapa sudu dah jatuh bawah meja...
 oloh baby Qish(anak linda keria) kenapakah moyok sangat.. sentap ngan auntie peng ke?
 jus alpukat for me... time pegi Bandung dulu.. hari2 order jus alpukat... tapi rasa dia still takleh lawan time dekat Bandung.. and yang color hijau tu air mentimun free... rasa dia sgt refreshing tapi a bit pelik... err tapi seingat aku, time aku berbuka ramai2 last year takde plak air ni.. sampai tercekik laa kitorg makan baru jus yang kitorg order sampai
 ni haaa hidangan berbuka kitorang.. penuh meja.. makan untuk 7 org.. bayar ape yang kite sentuh jer..

so kalau tak nak ade kekeliruan.. korg asing kan awal2 mane yg taknak di sentuh.. suh waiter tu amik bawak lari pegi dapur.. clear sikit meja.. hehehe 
tapi memang sangat puas hati berbuka kat sini.. kawan2 pun semua suka... so tak rugi laa aku suggest this place... makan sampai tak larat nak jalan.. and kat sini senang untuk sape yang nak kerjakan solat sebab atas ade surau... so lepas berbuka boleh laa pg solat dulu then sambung bergossip balik... and total makan utk 7 org rm265 so lebih kurang rm40 laaa... ok laa kan makan sampai kenyang...aku rasa yg mahal sebab jus.. sebab time dulu aku berbuka pun sebab amik air jus berjug2...tapi pelik harga jus dia tak state dekat menu dia... tu yang kitorg bantai order je tu...

 view from restoran ni.. berlatar belakangkan bangunan KLCC...


sape yang nak datang sini meh i describe locationnyer...
kalau dari Nikko Hotel (sebelah kiri) korang drive terus jer sampai jumpa simpang 4 (menara public bank and risda) 
then korang masuk simpang kanan (lorong yap kwan seng)..
lepas nampak Restoran Kampung Pandan Kari Kepala Ikan tu.. 
korang masuk kiri.. kedai tu betul2 sebelah restoran kg pandan...

Shopping Raya @ PKNS

tadi aku tak tahu nak buat ape.. lantas aku msg anak buah aku si Malia... 
"weh.. u buat ape hari ni?Bile nak shopping baju raya?"
"kat umah ni tak tahu nak buat ape.. u? u nak cari hari ni ke? jom survey kat PKNS"
"jom jom... petang i nak kena p KL plak buka kat sana.."
terus bersiap sambil memecut kereta aku merentasi Federal... sampai terlajak ke Klang...
hahaha itu laaa .."Don't Follow me I'm Lost too"
itu laa motto aku... shah alam tu aku hanya tahu jalan nak pegi ke pasar karak and rumah ell jer..
yang lain memang sesat barat laa..
masuk PKNS kena Q plak nak masuk parking.. padahal baru pukul 11.30am..
semua nak g shopping baju raya laa nih...
aku dok laa pusing2 kat aras bawah PKNS tu survey mane yang berkenan...
semua mahal2... ade manik or sulam sikit jer rm200++ dah..
ish lari budget ku.. hahaha tapi si Malia nih meracuni fikiran aku...
berjaya gak dia meracuni daku... aku rembat laa baju raya green color.. selepas bersusah payah bargain tu je laa harga yang mampu di bargain rm***... degil jugak peniaga nih..
tudung pun dah beli.. rasa nak try pakai tudung ala2 yuna yg satin tu.. hmmm tak payah laa..
kalau tak pandai pakai kang jadi tudung 'senduk' plak kang... hahahha

 muka sedih jer nak kuarkan pitis... cukup duit tak tu? korek kak korek...
 yeah dah dapat baju raya... so takyah runsing dah.. at least dah ade satu... kalau tak sempat nak beli yg lain or out of budget.. just reuse je baju yang ada yang baru pakai sekali sekala tu...

ni malia dah berkenan kat baju purple tu... kebaya mahsuri... tapi  dia ckp not the time yet to grab one.. next time dia dtg lagi serbu PKNS...

Friday, August 5, 2011

serbu bazaar ramadhan

kalau menjelang bulan puasa jer kalau tak pergi bazaar ramadhan memang tak sah...
aku ni orang paling excited pegi bazaar... aku bukan suka sgt beli kuih2 manis nih..
aku pegi just jalan2 tengok kuih tengok ragam org... yang aku beli just nasi jer...
yang wajib test time bulan pose nasi beriyani,nasi kerabu, roti john, mmm murtabak? for me so so je lah...
not so interested to murtabak sgt... kuih2 manis lagi laa aku tak teringin.. pernah beli tapi tak makan pun..
tapi skrg aku belajar makan kuih keria... mmm not bad jugak rasa dia walau rupanyer tak segebu donut..
ofismet aku laa yang ajar makan kuih keria nih...
tapi kalau pergi bazaar ramadhan memang kena kawal nafsu... semua benda rasa nak beli...
so tepuk dada tanya selera... kalau rasa nak membazir n poket tebal... beli jer semua...
macam laaa esok dah tak puasa... puasa kan sebulan... beli laa hari lain plak kan..
ooo cite pasal nasi beriyani.. aku citer yang bazaar TTDI punya laa...
sana memang banyak gerai jual nasi beriyani... tapi memang laku laa nasi beriyani kat sana...
beratur panjang giler... hmmm tapi yang aku perhatikan.. 2 tahun lepas rega dia rm6..tahun lepas naik rm7...
tahun ni naik rm8... and ade jugak yang rm9...tu kalau ayam... kalau kambing rm10 kot..
mak aih aku dah leh makan nasi arab kat restoran saba' nih... dah laa rasa dia tak sedap mane...
tak tahu laa diorg value makanan ikut ape... ayam rasa bawah harga kawalan..
ikut suka laa... tapi aku fikir kalau dh bekeluarga xde nyer aku nak beli sorg satu nasi beriyani nih...
beli satu kongsi jer... hahaha and aku ni sejak puasa takdenyer aku diet... makin banyak makan ade laa..
huhuhu

serbu bazaar ramadhan

kalau menjelang bulan puasa jer kalau tak pergi bazaar ramadhan memang tak sah...
aku ni orang paling excited pegi bazaar... aku bukan suka sgt beli kuih2 manis nih..
aku pegi just jalan2 tengok kuih tengok ragam org... yang aku beli just nasi jer...
yang wajib test time bulan pose nasi beriyani,nasi kerabu, roti john, mmm murtabak? for me so so je lah...
not so interested to murtabak sgt... kuih2 manis lagi laa aku tak teringin.. pernah beli tapi tak makan pun..
tapi skrg aku belajar makan kuih keria... mmm not bad jugak rasa dia walau rupanyer tak segebu donut..
ofismet aku laa yang ajar makan kuih keria nih...
tapi kalau pergi bazaar ramadhan memang kena kawal nafsu... semua benda rasa nak beli...
so tepuk dada tanya selera... kalau rasa nak membazir n poket tebal... beli jer semua...
macam laaa esok dah tak puasa... puasa kan sebulan... beli laa hari lain plak kan..
ooo cite pasal nasi beriyani.. aku citer yang bazaar TTDI punya laa...
sana memang banyak gerai jual nasi beriyani... tapi memang laku laa nasi beriyani kat sana...
beratur panjang giler... hmmm tapi yang aku perhatikan.. 2 tahun lepas rega dia rm6..tahun lepas naik rm7...
tahun ni naik rm8... and ade jugak yang rm9...tu kalau ayam... kalau kambing rm10 kot..
mak aih aku dah leh makan nasi arab kat restoran saba' nih... dah laa rasa dia tak sedap mane...
tak tahu laa diorg value makanan ikut ape... ayam rasa bawah harga kawalan..
ikut suka laa... tapi aku fikir kalau dh bekeluarga xde nyer aku nak beli sorg satu nasi beriyani nih...
beli satu kongsi jer... hahaha and aku ni sejak puasa takdenyer aku diet... makin banyak makan ade laa..
huhuhu

Monday, August 1, 2011

World Cup 2014 Qualifiying

ape lagi pasal MSIA VS SINGAPORE laa.. walaupun aku tak minat bola sangat...
tapi aku nak juga merasai ape yang peminat bola malaysia rasa... ni match untuk melayak kan malaysia ke peringkat ketiga kelayakan world cup 2014... maaf jika saya tersilap statement..
almaklum laa bila budak kaki bangku bercakap pasal bola...hahaha
tapi dato K Rajagopal hanya mampu membawa harimau malaya ke peringkat kedua sahaja...
ooo match malaysia vs singapore ni kira macam sambungan laa after match dekat stadium singapore...
and kite dah tewas 5-3... agak jauh jugak laa tertinggal...so dekat bukit jalil nih diorg kena dpt 2 goal lebih dari singapore baru diorg layak untuk ke peringkat seterusnye
and 28hb July hari tu semua penyokog msia berkumpul dekat stadium bukit jalil...
disebabkan aku kerja.. so aku sampai agak lewat laa... tapi yang pasti before match...
aku naik tren je senang nak gerak.. nak elak jem...
sesampai di sana semua seat dah penuh... semua pintu masuk tersumbat ngan penonton... adeh payah laa cmnih... naik tingkat 3 pun lagi laa penuh... langsung tak nampak..
berpusing2 cari ruang nak mencelah... akhir nyer dapat laa jugak dok belakang selangor soccer fan club...
siap rebana lagi diorg main... agak jakun laa aku nih sebab 2nd time g tengok bola... hahahha
tapi dari awal match until end of the match aku berdiri jer.. sebab memang dh tak boleh masuk dah... sib baik dpt gak view cantik... 
dapat laa jugak tengok hero mlaysia.. khairul fahmi yg goal keeper tuh..
memang dia sangat cemerlang laa tangkap bola... tangkas dan tuntas...
then bila malaysia dpt 1 goal gegak gempita (lama tak guna ayat nih) stadium dengan sorakan penyokong malaysia.. orang nyanyi aku nyanyi gak...
tapi takut gak bile baca paper ade sorg penyokong buta sebelah mata sebab kena baling mercun... haish kenapa laa diorg ni tak bermoral ekk... ade plak tu sebab org depan tak nak move kedepan.. diorg kt belakang ni mencarut ... $%^&*#$%^&
tinggal beberapa minit nk abis match.. aku pun keluar.. tensen aku nak kuar pintu stadium yg kecik tuh...
kesian laa sape yg bawak anak2 kecik kena himpit...
then naik tren pun kena rebut2... tp ok laa at least aku sampai rumah dulu daripada terstuck dalam jem..
 last minit punya tiket.. nasib baik si ell n pool bekal kan tiket kat kitorang.. dah jadi penjual tiket laa plak.. hahaha thanks ell.. siap berhantar lagi kat aku...
 berdiri jer... nih laa view aku dpt tgk dr tempat aku berdiri...

 tengok laa penuh stadium... ramai giler yang berdiri... tiket macam lebih dari seat provided..
 dah abis tengok bola.. strunggle nak naik tren plak... ramai nyer Q... sib baik antara org terawal jugak... sib baik ade bodyguard kalau tak terpenyek aku.... :)

 eh tersesat plak.. ni aktiviti keesokan hari... jalan2 teman mamat nih pegi lowyat baiki laptop..
ni sebab motherboard rosak so kena hantar kedai laa utk baiki... dia mane ade tools nak baiki...
ooo btw sape ade lappy rosak nak baiki tu leh hantar kat dia... contact je aku... hehee
tapi tensen tunggu mamat pakistan tu buat keje tak leh concentret.. buat laa satu2... kematu bontot aku dok tunggu dia...

;;