Monday, December 26, 2011

it's my E-day 25/12/2011


finally the day has come.. penat dok pening pikir tentang my preparation.. takut jugak jadi lain nanti kan.. tapi tu pun aku terlepas pandang perkara remeh temeh..


1) lupa nak pesan family aku pakai color senada.. tak penting pun tapi bagi nampak gmbar cun sikit
2) lupa nak prepare baju mak aku. org penting ni nk masuk gambar. mak aku plak main tibai je pakai baju.. langsung lari tema..huhu
3) lupa nak ambik gambar adik beradik dia..
4) Lupa nak buang span baju.. bahu aku dah laa lebar.. pakai span lagi laa nampak macam penuh my upper body
5) lupa nak pesan shahrul pakai baju melayu biru or putih. tapi ni cousin aku yang suggest nak bagi cantik dalam gambar.. aku mmg tak terpikir suh pakai baju melayu :( dia pakai tshirt colar belang biru.. sebab dah pesan suh beli baju biru


so next time kena take note laa.. tapi overall segala nyer berjalan dengan lancar.. alhamdulillah
and satu citer lawak.. abg ipar aku yang jadi tukang cakap dah tanya nama ape.. aku cakap la shahrul riduan.. tiba2 time bincang keluar shahrul nizam.. and sebelah dia plak panggil aku puan roslinda.. lom kawen lagi dah jadi puan.. hahaha gambra punya pasal








hantaran to him.. decorate by Marlia anak buah aku..


hantaran from him.. gambar tak full laa..
 sempat pergi outdoor.. padahal baru tunang.. hahaha

 overall alhamdulillah... nak tengok pic lain2 sila tengok at my facebook.. banyak dah aku upload tengok laa sampai muntah.. thanks to marlia coz jadi tukang gubah and my camera woman..

Wednesday, December 21, 2011

preparation e-day


meh nak cerita bab2 persediaan hari tunang aku plak.. sorry la lately asik laaa update pasal preparation tunang.. maklum laa tengah mood tunang.. actually aku tulis ni time aku boring2 kat opis..so merapu je la tulis kan.. so sape rasa nak muntah baca update i sila pangkah window ni yerk.. :)


aku terpikir apasal laa rajin sangat aku nak wat majlis beriya untuk tunang..
buat simple kan dah ok.. hemm tapi aku memang nak gak rasa tunang yg proper sikit.. sebab selama ni family aku tak pernah buat majlis yang proper.. 
yang latest pun sebab dua2 abang laki..so tak merasa laa dekat rumah sendiri..
lagi pun sekali seumur hidup jer insyaallah..



so aku book laa pelamin kat one of the butik kat kemaman.. my cousin ni orang kemaman.. since dia kawen sampai adik dia kawen dia mmg suka hasil kerja kakak ni..so aku pun dah tengok hasil dia.. so aku pun puas hati.. tapi aku amik pelamin yang berpatutan je laa... tunang je pun..save duit untuk kawen plak.. and aku tak amik baju kat situ sebab baju dia more to sanding.meriah sangat..


so pelamin,mekap settle.. nak hunting for baju tunang fuuhh boleh tahan mencabar jugak laa nak cari color biru lembut..berapa kali kuar masuk kedai semua tak berkenan.. PKNS,Semua House,Plaza Massalam,Maju Juction (yang ni ade tapi ade org tak berkenan).. last2 aku beli dekat PKNS jugak. oklaa simple dah laa untuk tunang nih..
dah beli baju.. nak beli tudung plak.. ade jumpa satu yang lawa dekat PKNS tapi labuh sangat la plak.. bak kata shahrul "orang nak tutup dada dia nak tunjuk dada pulak"..hahaha
so i've made up my mind.. veil,accesories kepala and bunga tangan sewa je lah.. takyah pening2



baju tunang


tinggal berapa hari lagi nak engage.. nak tunang ni tak laa rasa nervous sangat.. bukan nyer nikah kan.. tapi still nervous kot sebab orang celebrate kita kan.. mesti lah aku menjadi perhatian.. hahaha
so kena laa jaga semua bende so that everything will gonna be OK..
takde laa aku buat besar besaran.. kecik jer jemputt sedara mara..
heh pasni jari manis yang kontot dan kosong ni bakal bersarung cincin..


satu lagi aku sangat risau pasal kain baju tunang aku nih ketat semacam.. 
baju besar. pinggang kain kecik giler..
ape laa diorang ni buat tak sepadan ngan baju.aku kena alter sikit kain bagi selesa sikit nak duduk. kang terkoyak plak kang.. tak tahu sempat ke tak nak hantar kat tailor kg.just nak tambah getah jer kat pinggang tu.
yang lain tinggal hantaran gubahan jer laa lom settle.. tunggu si Marliana nih mane laa dia..bila laa dia nak settlekan nih.. Busy semacam minah tu ngan business dia.. haish pasni leh laa open table kat makcik dia nih..


** by the way korang perasan tak entry2 aku selama nih.. aku suka tulis ayat yang ending dengan titik lebih dari satu..kadang2 tu lebih dari 3 titik.. lepas baca balik aku delete laa kasi tinggal 2 titik je..hehehe
entah laa kenapa suka sagat letak titik banyak2 nih.. dah habit kot. tak pun tangan parkinson tertekan titik banyak kali.. hahahha

Tuesday, December 13, 2011

hari ni excited aku sebab nak donate blood.. morning i'm having heavy breakfast..

 ade mitos mengatakan donate blood ni nanti badan jadi gemuk.. yang ikut kefahaman aku.. orang jadi gemuk sebab bila otak dia  send signal kata badan dia lemah perlu makan banyak.. sebab tu kita pulun makan and jadi gemuk..
so lunch time aku pergi laa memanjat tangga tinggi untuk sampai ke tempat donation tu.. kenapa laa tinggi sangat tempat nak pergi nih.. belum ape2 aku dah pancit...
rehat jap sambil isi borang, test blood type, blood pressure, berat badan... ok semua in a good condition so aku layak untuk donate. 
syarat dia banyak jugak, penderma mesti bebas dari ubat ubatan, suntikan vaksin, dental treatment..
jom tengok gambar dua org jakun donate blood.. aku 2nd time tapi 6 tahun lepas dah.. hahaha
dee first timer excited dia..
 meh tengok cik dee donate blood... ooo saje pandang sini sebab tak nak tengok jarum dia yang besar.. alaa rasa dia macam kena gigit semut je..
 peace time ni muka happy jer.. siap boleh buat peace lagi..
 hah ni haa darah dee.. 450ml.. aku pun 450ml... banyaknyer dia ambik...
 ni kema plak posing suruh send gambar dekat husband dia... hahaha bangga laa tu.. ye laa orang nak lawan rekod husband dia yang donate blood 18 kali.. siap pesan suh aku jaga wife dia takut pengsan..
after donate we had been served with this makanan ringan ni nak bagi tambah tenaga... dapat sijil lagi tapi kena isi sendiri.. hahaha

and let me story what incident happen after donate blood.. lepas rest makan2 food yang dia provide tu.. aku pun turun laa tangga and menapak untuk balik ke ofis.. ok jer jalan sampai ofis.. sampai laa aku nak tunggu lif nak turun bawah.. oh by this time aku dah start dizzy dah.. aku macam boleh agak je aku nak pitam..
and tiba2 jer aku meluru ke lif depan aku dengan mata pejam (ni memang dah tak sedar)..
aku pun terlanggar dinding and aku dah melayang2 nasib baik si dee sambut aku.. terjelepuk dah aku kat lantai.. barang2 aku dah sepah dah kat lantai sambil mulut aku cakap aku ok aku ok.. padahal memang aku tak ok.. si dee plak linda ko sedar tak ko dah ade kat lantai ni.. baru aku perasan rupanyer aku dah bersimpuh kat lantai.. si dee roger laa kawan2 aku.. berlari diorang papah aku...
memang dah pucat giler muka aku diorang cakap... pergi surau aku tido jer.. memang dah serik dah aku nak derma darah.. tu laa darah manis nak derma jugak... hahaha

Monday, December 12, 2011

Mencari Tudung @ jalan TAR

mission mencari tudung for my engagement day.. mane lagi nak lebih senang and banyak pilihan..
jalan TAR laa... tu laa untung nye duduk KL. boleh la cari tudung kat jalan TAR.
tempat lain pun ade jugak sape cakap takde kan.. aku pun dengan selamber nyer pergi laa jalan TAR sorang2..
pegi awal pegi senang sikit. jalan tak sesak n parking pun senang. aku suka park building sebelah Semua House. rm4 per entry mane nak cari parkng murah ni kat KL..tapi sape cepat dia dapat laa.. kalau full aku mula la blur nak parking mane tpi banyak je parking cuma mahal sikit la..kalau datang pagi tu insyaallah ade.. tapi kalau malas pikir pasal parking naik je LRT..
aku pun mula laa mencari dari satu kedai ke satu kedai.. keluar masuk.. masuk balik.. memang senang jalan sorang2 nih.. aku pun dah blur2 dah lorong mane yang aku dah masuk and tak masuk lagi...
masuk butik Hajra banyak gak sale.. tapi satu tudung aku jumpa.. rembat laa satu but too simple.. takpe laa leh pakai wat g ofis.. then jalan2 lagi terjumpa laa satu kedai ni jual tudung chiffon yang agak comel.. and match pulak color ngan baju tunang aku.. so ape lagi rembat je laa lagi pun aku dah pancit dah..almost give up..

at last kedai ni aku jumpa tudung yang aku nak.. penat jalan... and sape nak cari kerongsang lawa2 and murah sini laa tempat dia...

tudung aku aku beli ni kosong.. so aku nak tambah batu.. kat jalan TAR ni memang berlambak kedai untuk tambah batu.. takyah pening2 cari tempat lain.. tapi ade yang buat main letak2 jer takde acuan... ade yang dah letak atas acuan.. so pilih laa ade batu swarovski and batu biasa yang tak berkilat which is murah sikit laa.. and aku lagi suka pilih yang dah ready tu just tinggal iron jer untuk lekat... kalau macam ni lagi senang kite nak pilih nak patern macamana.. if you all ade design sendiri cakap je kat auntie tu... nanti dia buatkan..
nak lekat batu kat baju kurung pun boleh...harga pun tengok bilangan batu laaa.. and yang aku tampal rm15 jer yang simple...sebab aku tak suka sarat sangat.. nanti nak letak veil lagi.. accessories kepala lagi.
 hah ni yang dah siap patern2... pilih je nak design macamana...satu je gambar aku sempat rembat.. kakak yang poyo tu marah aku snap gambar... dia tak tahu aku tolong promote.. auntie owner tu rilex je tak marah pun...
haaa ini lah hasilnyer... so sape rasa tak tahu nak tampal batu kat mana.. bawak je pergi jalan tar.. aku tengok ade family mamak ni.. beli tudung bawal yang murah je.. dia tampal batu sampai berat tudung... gile laaa... suka benor begemerlapan ek..


and kat sini aku jumpa orang korea buat business batu nih.. terror betul cakap melayu tapi ade pelat2 korea laa sikit.. kagum aku.. tapi batu dia agak mahal sikit.. tak tahu laa ape beza dia..

Thursday, December 8, 2011


dah berapa kali dah aku pergi chow kit.. padahal sebelum ni tak pernah sampai pun.. ni angkara nak settlekan my engangement thingy la nih..but now i already agree dengan a few people said that kedai bunga vivian is the cheapest place to get barang gubahan for hantaran.. it located inside Pasar Chow Kit, just behind Balai Bomba..


but 1st thing need to be prepared laa baru syok.. kena tahu ape yang korang nak.. may be first time pegi tu aku stress kot sebab first impression dah failed..dia dekat dalam pasar and quit smelly.. can you imagine dalam pasar ade jual bunga?..pelik gak kan.. tapi bukan bahagian pasar basah laa.. so still ok lagila bau dia.. alaa ala2 pasar payang jugak laa ni..cuma pasar payang lagi ok kot..


then hari tu pegi pagi2 staff dia still energetic nak serve customer sampai aku rasa rimas.. so time ni you must make sure you know what you are looking for so that diorang boleh tolong... diorang memang sangat ramah and helpful..


giler murah aku dapat dulang hantaran yang moden style tu. dekat luar dalam rm19.. dekat situ rm10.. then yang nampak kualiti sikit aku dapat rm11..kalau kat luar for sure rm20++ mane nak dapat weh murah camtu.. 

dulang yang ala2 macam ni laa... contoh je laa

meh aku buat price compare sikit berbanding barang yg pernah aku jumpa kat luar..


artificial flower - 3 jambak for rm10 dekat luar rm5++ sejambak..
lace renda tu -  rm3 1meter kat luar rm5++ 1meter
dulang hantaran besi berkaki -  rm 10 kat luar rm19++


** tapi ni depends pada barang/kualiti yang korang pilih laa.. different item different price.. and pandai2 laa tawar menawar nanti..


jenis aku nih tak boleh orang push2... aku cepat rimas lagi pun terkejut dengan cara macam tu.. so 2nd time datang memang dh boleh budget diorg ni macamana,baru la boleh adapt.. shahrul pun suka kedai ni compared to kedai sebelum ni..
hai telek ape tu bang?pikir nak beli ke tak nak ke? tapi bunga hijau tu tak mau...
satu jelah dapat snap gambar time shopping nih...

Sunday, November 27, 2011

meh nak update persiapan tunang aku.. semalam aku mengheret si malia untuk cari bahan2 untuk gubahan..
buat sendiri je laa lagi enjoy jugak buat sendiri.. then boleh gubah macam ape yang kite nak... erkkk actually bukan aku yg gubah,.. aku suh je malia ni.. gunakan laa bakat malia yang ade nih.. aku tolong gam or potong ape yang patut je... and sekarang ni tak payah pening2, kat kedai tu semua nyer dah tersedia... selit2 jer laa camne nak kan.. kalau tak reti sangat just beli reben then bunga dulang yang gempak sikit.. dah jadi cantik.. aku ni memang tak ade bakat nak mendecorate...


ooo aku ke chow kit ni sebab aku terbaca blog kawan aku si Emelia.. dia selalu beli bahan2 tunang dekat kedai bunga vivian murah katanye..so tak payah nak pergi ke nilai 3 kan..dengar kata nilai pun dah tak murah dah sekarang..and tempat dia memang dalam pasar chow kit.. kena redah kedai2 lain dulu baru jumpa kedai bunga ni.. kedai takde laa besar sangat.. tapi ramai orang.. but one thing im not really comfortable.. aku baru je nak mula survey dalam kedai tu.. assistant kedai tu dah datang dah tanya cari ape? bekas dah ade? nak tema color ape? bunga ape? aku cakap laa... ok kejap yerk bagi saya tengok2 dulu.. aish dia tak give up dok kacau ketenteraman aku.. aku ni rasa nak jerit je kat situ. camne kitorang nak cari idea macam ni... end up aku fed up terus keluar...nak survey harga pun tak sempat.. mmg silap laa layan aku istimewa sangat.. rimas aku..aku lagi suka dia biar aku survey dulu then bile kita nak baru aku panggil... so nanti laa aku try pegi skali lagi.. at least aku dah tahu macamana dia layan aku... kejutan budaya kejap masuk kedai tu..aku ade tanya bakul siap gubah rm45 satu siap dengan bakul.. ikut material laa kot..



Then near by dengan kedai vivian tu..ade satu building ni memang jual barangan untuk kawen jer One Houseware & Gifts Sdn Bhd.. building 2 tingkat lagi..naik tingkat dua hah semua bahan2 hantaran ade... bakul hantaran,alas dulang,artificial flower,manik2,doorgift and etc..dia pun ade provide tempahan hantaran tapi agak pricey sikit.. so may be sini bahan2 pricey sikit  kot dari kedai vivian tu tapi not sure sebab tak sempat nak compare harga... cuma kat sini lebih tenteram takde org nak kacau ko cari ilham.. hahaha so aku serahkan kat malia laa ape yg dia nak gubah..aku just mengiakan je idea dia.. wakakka


nih haa kedai dia... kalau dari kedai bunga vivian tu dia sebelah kanan... ala2 mydin jugak sebab dia ade banyak jenis kedai..so dia pecah2 kan bangunan



 bunga telur pun ade.. saje je survey harga untuk wedding nanti.. bunga artificial pun banyak..

 hah sempat lagi berposing dekat pokok bunga nih... tu laaa tukang gubah.. bunga pun dia nak buat sendiri.. takyah beli... so kite tengok laa hasilnye nanti.. hihihi

pilih ape tu kak? dok dalam kedai ni berapa kali tukar patern nak gubah... haa belakang tu banyak bekas2 hantaran..price pun ok laaa...


semalam dah try lilit2 renda..and aku rasa aku kena pergi lagi lah sebabnye riben tak cukup.. orang tu cakap cukup siap ade lebih2 lagi.. huh tipu tauuu...then shahrul pun nak cari bahan untuk dia.. leh laa survey2 kedai vivian tu kalau dia nak masuk..aku pun ade a few things lagi nak beli ni..

Monday, November 21, 2011

Engagement checklist

walaupun engagement aku ni tak sebesar mana... tapi perkara2 basic still perlu disediakan...
kalau ikut hati aku... awal2 lagi aku dah prepare siap2... tapi takleh jugak kena ikut budget jugak...
plus mr shahrul tak kasi prepare awal2.. meh aku list kan ape yang dah prepare and belum...


1) set the date and tema ~ most important.. insyallah this xmas 25/12/2011
2) baju tunang ~ plan beli je chiffon sebab harga sewa lagi mahal..at least leh pakai pegi kenduri ke
3) mini pelamin + mak andam ~ tema je lom decide sebab kena cari baju dulu
3) barang2 hantaran ~ a few belum beli lagi.. tinggal yang simple2 jer..
4) barang2 gubahan 
5) makanan tetamu ~ gotong royong majlis kecik2 je
6) tetamu - tak payah pening2.. family and kawan2 terdekat sahaja
7) tudung/veil 



Hantaran kitorang 7 berbalas 7... baru aku tahu orang dah jarang buat 5 balas 7.. 


Hantaran Perempuan untuk lelaki
1) Kain Baju Melayu
2) Belt & Wallet
3) Coklat
4) Sejadah
5) Al-Quran
6) Sirih junjung
7) Kek / Buah - nak bagi Big Apple je lah boleh?


Hantaran Lelaki untuk perempuan
1) Kain Chiffon Nikah
2) Batik Terengganu
3) Cincin Tunang - eh semestinye.. lupa plak
4) Sireh junjung
5) Coklat
6) Sejadah
7) Al Quran / Kain Sembahyang / Kek ~ pilih laa ye en shahrul nak bagi ape... saya tak kesah..



Harimau Malaya aum!!

Kenapa aku update pasal bola ni? Sebab aku tengah tengok final sukan SEA msia lawan indonesia.. Stress aku tengok..
Dah laa bola offsite aku pun pegi bersorak..aku ingat dah gol..malu sendiri..
Hemm sekarang perasan tak team msia dah semakin melattop kan? Prestasi dah makin meningkat.. And penyokong sekarang pun dah semakin ramai..seolah2 satu trend plak sokong bola ni.. Aku pergi sekali stadium hari tu time msia lawan singapore..
Rasanye cukup la kot tengok bola kat stadium..nanti kalau ade peluang lagi baru pergi..
Takut jugak bile dengar ade penonton buta sebab ade pihak tak bertanggungjawab baling mercun bola..huhu
Satu hal jugak org yang menonton ni..tak fikir langsung pasal keselamatan org lain.. Baling bom kat dia baru tahu.. Nak sokong sokong laa cara damai..
Yang penting good luck to team MSIA..
Auumm!! Aumm!!
By the way korang pernah dengar lagu selamanya harimau malaya.. Malik and sape ntah nyanyi.. interesting gile lagu tu..macam dayak pun ade..

Monday, November 14, 2011

:Hari sudah dekat..

hah kau..ni laa menu diet aku dihari pertama and kedua.. Caya tak?
Tak tahu la berapa lama aku bertahan.. So far tak makan nasi lagi..
Just makan lauk je.. ni belajar dia sifu elly la ni..tapi aku tak tahu aku kuat ke tak nak diet betul2 mcm dia diet..
Tapi aku terus bertekad lepas tengok aku dalam baju tunang.. Lemak sana sini..berbonjol2 nampak.aaaahh stress nye rasa..
Bile la aku boleh kurus niii.. Memang patut la aku balik kampung semua cakap aku dah gemuk.. Mak andam tu pun tengok aku atas bawah.. Oh nooo.. Don't know what to do lagi..jogging xde masa dah..keje asik balik pukul 7 je.. Dulu keje balik kul 6 sharp sempat aku singgah taman jogging dulu.. Sekarang jangan harap..weekend pun pulun tido je..
Xpe laaa aku cuba laa yang terbaik untuk turun a few kgs.. Lagi pun bukan utk hari special je.. Untuk kesihatan jugak kan..

Iklan jap.. Korang pernah tak baca majalah pengantin? Heemm aku pelik..dh merata2 aku cari majalah pengantin kenapa tak jumpa ek? Ke dah tak jual ek? Dah penat pusing keliling MPH,borders pun takde.. Pelik pelik ni.. Aku tanya kat cashier tu buku pengantin yang nipis plak dia kasi kt aku.

Monday, November 7, 2011

is planning...

ingat tak aku puya wishlist untuk 2 tahun berturut2.. nak cari boifren and every year terpaksa carry forward ke tahun depan.. ade laa jumpa sorang dua, tapi di awal perkenalan jer diorang MIA.. so sebab tu aku tak nak reveal awal2 pasal dia ni... but this year hopefully its going to be the end of my waiting.. who is he? insan biasa jer yang sangat low profile  yang understanding yang caring yang rajin yang boleh dibawa berbincang yang suka nasihat aku and yang bersemangat bila cakap pasal business..hehe


 ni lah dia Mr Shahrul.. tapi aku selalu panggil dia Mat Rompin bile bercerita... lekat sampai ke sudah..
tapi dia asal terengganu ye bukan Rompin.. eh choppp bukan yang baju biru tu... hahaha tu mamat pakistan yang slow..
insyaallah doakan relationship kitorang berpanjangan... amiiinnn


And supposedly today patutnyer my merisik day.. tapi terpaksa postpone coz tiba2 family dia suh engage sekali ngan merisik time.. tak terkejar laa aku dalam masa seminggu nak prepare my engagement.. and aku tak nak laa tergopoh2 nanti jadi kucar kacir..sekali seumur hidup je kan.. so nanti terus jer tunang December ni tak yah risik2..
so tadi aku dah pegi booking untuk date,pelamin and mekap dekat mak andam nih..
just for tunang takde laa pilih yang grand2... simple sudah.. save untuk kawen plak.. 
pada awalnye aku nak buat light blue tapi bile tengok pelamin macam nak tukar tema pink plak..
orang bg tips cari baju dulu baru pelamin.. aku terbalik plak, cari pelamin dulu baru baju.sebab kat butik tu baju tak berapa sangat.. tapi pelamin boleh tukar yang penting date aku dh book...
thanks to my Yona my cousin yang jadi adviser i tadi.. maklum laa i takde pengalaman.. kalau tak terkial2 aku kat situ td..huhu
 kalau budget besar nak je pelamin tunang macam nih... macam alice in wonderland plak ade bunga2..
huhuhu tapi berangan je lah.. lagi pun kat kampung aku takde lagi design ni...
 ingat nak baju lite blue camni.. tapi tengok pelamin macam tak naik pulak combination biru putih...
so tema color tunggu cari baju bersesuaian dulu...
jangan salah paham ni bukan my pelamin yerk... contoh je yang dijumpai dari google.

oklah laa just pray for us everything will be smoothly arrange and our relationship pun tak di landa badai.. amiinnn




Monday, October 31, 2011

Daiso - kedai RM5

aku nak share something yang interesting ni.. tapi takde laa interesting sangat.. haha
weekend hari tu aku,asya and kema (all are my BFF during x-smsd) keluar laa pegi the Curve...
nak cari kasut bola untuk husband kema as a besday present katanye..
jalan2 masuk laa kedai Daiso yang dikenali sebagai kedai RM5..
asya ni dah 5 tahun study kat jepun.. skrg balik bercuti and transit laa 2 minggu kat umah aku sementara fly balik..
so dia cakap laa daiso kat jepun glamer gak laa.. kalau kat jepun harga dia bila convert RM diorg jual rm4.. tapi kat malaysia diorg jual rm5.. kira ok lah tu beza rm1..
barang2 dalam ni memang interesting laa.semua benda ade..cuma kena pandai pilih laa.. ade yang berbaloi dengan rm5.. ade yang agak priceey dengan rm5.. so pilih laa benda yang besar2 sikit baru nampak berbaloi2..

then asya dah perkenalkan aku 1 batang mop nih very good and cheap.. then kena beli 1 peket wet tisu tapi special untuk lantai laa.. and kat daiso ni ade macam2 jenis tisu,tisu kering ade,tisu basah ade.. specialised utk kitchen ade,untuk perabot ade untuk lantai ade..bla bla.. pilih la sendiri..
then just pasang je wet tisu ni dekat penyapu.. memang dah ade tempat nak selit.. then terus mop..semua habuk2 halus lekat laa kat tisu tu..
then dah siap guna terus je buang tisu tu.. senang kan?
dah laa kepala dia leh pusing2... boleh mop kat celah2 yang sempit.. kalau wet tisu dah habis.. datang je sini beli refill dia..
cost dia only rm10... 
1 batang mop -rm5
1 paket wet tisu(30 pieces) - rm5
hehe excited plak aku nih..

ni laaa batang mop dia...macam2 color ade pilih je mane suka...
ini lah wet tissue tu.. ade tulisan jepun and tulisan english.. macam2 jenis ade mengikut kesesuaian nsk guna untuk ape..
cara nak pakai mop ni.. amik wet tissue tu just selit je dekat tempat selit tuh... then ready for mop... tak payah nak tunduk2 sebab mop ni fleksible je... leh selit2 nk mop kat celah2...


hasilnye,, banyak habuk2 halus lekat... hehehe i like laaa... umah kecik sesuai laa kot.. umah besar kena laa banyak guna wet tissue...

Now i'm a paypal user

actually dah lama aku create paypal account ni tapi tak reti nak guna...
malas nak explore satu hal...
rupa2 nyer paypal ni memudahkan kite especially kalau nak transfer duit untuk family dekat oversea ke... nanti paypal akan terus convert currency.. senangkan?
then sekarang banyak online shop yang provide paypal punya method of payment...
kalau nak shopping kat ebay pun dah senang.. :)
aish makin mencapap laa peluang aku nak shopping..
asya yg tolong aku link kan dengan credit card and account bank...terkial2 gak laa kitorg berdua..
for the first time memang complicated sikit.. lama2 will get used laa..
then tadi aku ternampak movie ticket buy 1 free 1 for maxis user..
tu yang aku terkial2 nak register tuh... sebab memang planning nak tengok wayang rabu nih...
setelah 3-4 kali percubaan withoutt give up akhirnye berjaya bayar rm7.50 dapat 2 keping tiket.. cheap kan?
harap2 maybank tak blok lagi credit card aku disebabkan oleh suspicious amount ..sikit sgt kan?
thanks paypal..




Tuesday, October 25, 2011

Le Pliage

hah!! lama tak update....

aku nak cerita hasil jualan barang2 collection aku dekat mudah.my...
dah terjual dah 2 barang... 1 beg MNG satu bag Longchamp Le Pliage..

actually hari tu aku ade cakap aku nak pesan beg Longchamp kat kawan aku yang pegi training kat Holland..
and aku dah dapat dah... and aku sangat suka.. cuma aku baru tahu beg Longchamp ni ade jenis2 dia... so aku tak state dekat kawan aku ni aku nak jenis ape... sorry beb not your fault..
yang aku suka tu Longchamp Plenetes.. tapi aku dapat Longchamp Le Pliage 
aku ingat semua jenis sama..hahaha lepas dah dapat yang original baru aku tahu beza mane yang original and tak original... and ternyata aku punya memang original and kualiti sangat bagus... thanks yanti 
but i decide to let go sebab aku ade longchamp color yang sama cuma tak original je...
kalau tengok dari jauh memang tak banyak beza...
Tapi aku markup laa sikit so dapat laa untung balik...hehehe
kalau nak tahu dekat mana beza original and tak tengok bawah ni...

= How to authenticate LONGCHAMP bag =
1) Serial no. (AA, AE or AB) at white tag inside and yellow & white s/n at plastic cover bag are the same.
2) AA – Made in France, AE – Made in China, AB – Made in Tunisia
3) Zip are made by YKK. Can be silver plate, gold plate or blue (depend on which modelle)
4) Zip buckle is Longchamp 1948 with horse logo.
5) Zip shown “45” for size S and M, shown 5NO for size L and XL
6) Material “Vinyl” are more thicker & smoother than Fake one.
7) Flap and strap are made from genuine leather and the leather smooth, not rough & hairy

Wednesday, October 12, 2011

handbag oh handbag


At last barang aku nak let go tu dh publish jugak dalam Mudah.my..
aku upload Saturday until Wednesday baru publish..
long queue betul mudah ni..aku ingat dlaam masa 2 hari dah leh publish.. so aku assume my entry was rejected laa kan..
so i try to upload it 2nd and third time. penat jari jemari aku dok menaip tau. now just wait and see je laa ade buyer ke tak.. :)
by the way tadi dah ade sorang SMS nak beli handbag aku...

Hmm dah release a few handbags in my collection now nak collect balik..
my friend just came back from Hollands for training..
ape lagi aku amik peluang laaa order one branded handbag.
rasa macam syg jugak duit.. tp biler fikir carlo rino,guess pun lebih kurang ngan harga beg ni... hmmm ok laa mak rembat satu..
The price half from harga kat Malaysia.. Brand ape? hmmm nanti dah dapat baru citer k..
tapi ni lom jumpa lagi kawan aku nih... ahh tak sabar nak g amik..tapi duit x korek lagi.. ye laa tiba2 dia pergi x sempat nak budget duit for my handbag..
Cuma agak terkilan sikit yang design and color aku nak tak jumpa and over my budget..Tapi takpe aku bukan cerewet pun.. 

Saturday, October 8, 2011

handbags/shoe to let go

i had published a few of my collections in Mudah.my...
3 handbags and 1 pair of new shoe.
i love to collect handbags, sometimes i even don't know where and when to ware those handbag.
sometimes very lazy to rotate cause i need to transfer all my thingy inside my bag into the others.
Now i feel more comfortable wearing bigger size handbag so that i can put all things inside.
2 handphone, makeup bag,purse (may be 1 or more than 1..mana tak nyer.. 
purse untuk coins lagi), 
receipts (normal laa perempuan.. kalau takde resit dalam handbag tu memang tak sah).. so frequently need to spring cleaning inside handbag and i found out that berkeping2 receipts i had thrown in it.. hahaha
this handbag i rarely used and still in good condition.. so daripada terbiar dalam bakul, better i try to upload in mudah..
kalau ade yang interested diorg sms je lah...

 MNG Slingbag
 kasut vincci yang sangat comel tapi oversize... aku tak leh nak tukar sebab price tag dah bukak and i already wore it some more even a few steps in the office and on tar.. not nice to return it back..padahal memang dah rasa konpem2 tak dapat tukar...
 Liz Claiborne sling bang.. 
aku beli semata2 nak pegi Bandung hari tu.. lepas balik dari bandung dah jarang pakai dah.. sebab aku suka sumbat banyak barang kot.. segala tok nenek aku nak sumbat especially beg make up walau tak sebanyak mana mekap aku.. :)
Another Liz Claiborne handbag/sling bag
ni pun comel jugak..tapi itu laa orang macam aku yang suka tukar handbag memang not suggested to buy pricey handbag.,.kalau pakai sampai buruk ok gak..
ni dah pakai 2-3 bulan dah bosan n beli handbag baru lagi...
ade a few handbag lagi dalam genggaman aku.. nanti lah kalau yang ni berjaya jual aku upload lagi...
aku nak try maintain beg yang memang aku nak pakai jer...
actually i was planning to grab a ********* handbag...  hehehe 
so im so worried if i biar je beg2 lama terperap dalam bakul mix up with other handbags end up hbag rosak...rugi je kan..
and satu handbag Guess aku dah rosak so x leh dah nak jual.. 

;;