Monday, February 28, 2011

the 1st farewell card

for the first time i got card farewell from colleagues...
semalam jumpa yanti aku budget dia kasi aku kad besday... hahaha 
besday aku kan baru je lepas so perasan laa sikit... hahaha
bukak2 tengok wow kad farewell... oooh touching nyer ngan kawan2 aku nih...
thanks yanti,aini,kina n siti for da card...
walaupun dapat lambat sikit.. tp masih ade lagi aura tukar kerja.. so it still considered not too late..
yang watak pegang kotak tu of course laa aku kan.. memang lastday angkut barang dalam kotak pun..
so watak lain tu aku tak tahu nak letak sape...
yanti cakap dia pink cat... pilih sendiri laa yerk watak masing2.. hahaha
tapi apasal semua muka terkejut.. bukan muka sedih ke?
and patut ade satu watak ngah menitiskan air mata.. hahaha so leh aku put that character to someone ni...
thanks all... miss u muaaahhh

Wednesday, February 23, 2011

1st day in new work place

meh nak kongsi perasaan first day masuk kerja..
dah lama tak rasa perasaan ni..biasa aku laa yang di kenali as job hopper..
tapi dah 3 tahun tak job hoping ni.. at last aku tukar jugak to get better offer,new challenge and better environment.. aku dapat masuk chimpeng...
hehe perasaan nervous tu memang ade laa... macam2 pikir.. 
mcamana nak dapat kawan baru?
macamana nak belajar bende baru?
macamana environment kerja kat sana yang ala2 corporate tu...
macamana boss aku garang ke sporting?
macamana kerja kat sana teruk ke idok?
so aku tengok everything is ok...
boss pun boleh tahan ok.. kawan ok.. environment ok.. 
aku tengok diorg boleh santai2.. tak focus kerja mcm aku kerja dulu.. 
tapi one thing je aku tak suka... tempat aku sebelah boss aku.. hua hua hua
dah laa kiri kanan xde kawan.. senyap je laa aku kat situ..
tp nasib baik boss aku ni jenis tak duduk diam.. 10 minit kat tempat pastu hilang...
pergi meeting laa jenguk anak buah laa... fuuuhhh.. tp masih kurang selesa sebab aku nak teman berborak...
and pasal ofis hour.. diorg cakap tak balik ontime..
paling awal pun pukul 6 lebih baru start balik...
tapi ikut workload laa... aku tengok team aku nak settlekan enhancement.. 
kerja sampai pukul 10mlm.. 
argghh itu tak suka.. tapi kawan aku ckap.. sometime jer.. tak selalu macam tu..
dia kalau takde keje pukul 6 lebih dah cabut dah...
yang dia stayback sebab dateline dah dekat and dia nak cuti panjang pergi bandung...
harap2 begitu laa... 


as i wish aku daapt kerja maintain existing system which is buat support...
suka aku.. boss cakap kite tak buat major development, itu semua vendor yang buat...
dulu aku dah pernah keje bank.. tapi dapat post yang aku paling tak suka... my mistake tak tanya betul2 masa interview... dah dia cakap executive sekali jaga server daaa.... buat backup data.. keje shift...
aku ingat syok keje shift langsung takde life... last2 aku bertahan untuk 4 bulan je...
yang ni post executive jugak.. cuak gak aku dengar post tu terlalu general...
sib baik dalam bidang yang betul... legaaaaa


and aku masih melanguk dok baca documentation... sampai berpinar2 mata.. otak menerawang ntah mane2 dah..baca satu perenggan tak abis2... haish mane leh focus mcm ni...
tapi kena terima hakikat sebab aku lom dapat pc permenant lagi... baru order...
so aku xleh nak install ape2 dalam pc temporary tu....lambatnyer dapat...
and aku pun terima culture shocked sebab sebelum ni takde plak nak kena apply ape2 nak access server ke, database ke, system yang berapa banyak system nak kena aku ingat password...
untuk security... aku pun dah blur dah... kena contact org itu ini...
and first day aku dah dapat surat saman dbkl.. sebabnyer aku lom apply parking kad lagi...
lagi pun kena Q panjang.. ntah bile laa turn aku ni...
bertimbun laa saman aku pasni... 

Friday, February 18, 2011

good bye

18/2/2010 - is my last day working with IEOL..
dah almost 3 years keje kat sini yang dikira tempat paling lama aku bertahan compared to other company...
sedih pun ade.. happy pun ade... kat sini biasa lunch dengan orang sama jer laa
so dah kenal dah teman2 aku ni... kina,yanti,siti and aini...
sementara bosan2 ni meh laa aku mengimbau kenangan lalu and story sikit individu yang memberi semangat untuk aku stay lama kat sana



KINA 
perwatakan dia agak garang sikit tapi bile kenal mesra orang nyer..
dia ni memang kuat gossip.. opss maksud aku dia ni banyak info pasal gossip..
sama ada it is about celebrities or politics.. semua dia tahu laa..
and dia laa teman aku untuk mengeteh kat fatimah tu sebelum balik...
and dia ni memang agak workaholic gak laa...'focus' bile bekerja (padahal buat benda lain) gurau jer haha.. sebab tu boss sayang kat dia.. and one more thing bout her, she is single same like me.. kalau ade lelaki nama Syed yang masih single tu sila laa pass kat dia yerk.. only syed yang di layan...


YANTI
dia ni orang sungai Penchala.. dari dulu menetap kat sini... kalau nak tahu rumah dia betul2 sebelah masjid kat belakang petronas sg penchala... view cantik kat situ tu... semua family dia dok situ..
yanti also a new comer.. first time jumpa dia nampak garang jugak..
lama2 kenal ok jer minah ni... hahaha orang cakap tak kenal maka tak cinta...
english dia paling power antara kitorang semua.. berbuih speaking..
dia ni kaki shopping online... asik2 handbag tak pun baju anak dia...
kitorang selalu laa share idea untuk shopping online ni.. :p tanya pendapat..


SITI
orang nya putih gebu.. cantik.. tapi first time tegur dia , dia buat muka kerek.. menyesal aku tegur dia..
tapi lama2 friendly laaa plak..  and kalau cerita something funny dia gelak sampai nangis2..
satu kedai leh dengar minah ni gelak...susah nak stop plak tu.
and dia ni paling outdated pasal celebrity gossip... hahaha jangan marah yerk..
tapi paling touching sekali masa last day aku salam ngan dia... she is crying sampai menitik air mata..
huhuhu rasa ngan aku2 skali nak nanges..


AINI
haa ni mak buyong... dia ni paling senang nak dekat.. mula2 kenal dia aku selesa nak dekat ngan dia...
cakap pun soft spoken jerk.. sama mcm perwatakan dia slow n steady..
tapi dia ni ade masalah kesihatan sikit. banyak benda yang sepatutnyer sihat bagi kita tapi tak sihat bagi dia..
tak boleeh makan sayur hijau, tak boleh minum soya or makan tauhu..
dia ni pun tekun kalau kerja.. pity of her dah dekat nak bersalin ni..
makin banyak plak kerja dia... sabar ek aini. nanti rehat cukup2...


LOO INN
she is chinese from melaka... BM dia boleh tahan laa.. bahasa baku lagi..
she is my supervisor.. the best supervisor i've ever had..
she is soo sporting... hahaha

Thursday, February 17, 2011

outdoor di bukit cerakah

weekend hari tu tiba2 je aku join linda n tuyek pergi bukit cerakah..
this is my first time pegi sana.. just near by dengan Uitm Shah alam.. sure ramai students dtg sini..
aku tengok ramai datang bergroup... bestmyer kalau time study aku ade group macam tu..
rasa nak return back to study time... leh buat aktivity... ni bosan gile aku time study,asik pegi  kelas balik kelas.. weekend mid valey tu je laa rutin sepanjang study kat UM...
nak share sikit pasal bukit cerakah ni... just sharing dengan sesapa yang tak pernah pegi sana..
nak masuk rm3 sorang.. then kat dalam ni banyak bende boleh buat..
bicycle renting, skywalk,trekking,camping,family day,mandi kolam,taman haiwan,rumah 4 musim..
kawasan dia memag sangat besar.. tujuan utama pegi sana nak  cycling ronda2 area ni.. 
tapi basikal dah habis... ramai betul org... kecewa tak dapat cycling..

tengok gambar ni.. panjang betul orang beratur nak sewa basikal.. last2 habis...
untuk sesapa yang tak dapat basikal or malas nak jalan.. boleh naik coaster yang disediakan oleh pihak taman.. macam dekat zoo plak... and FOC ..

for your info, rumah 4 musim ni ade perioddia... tengok laa jadual yerk..
time sekarang ni musim winter..  and nak masuk sini rm3 seorang...

 and suhu dalam ni -3darjah celcius..sejuk giler... tapi agak mengecewakan...
it just for display only.. you cannot play with the snow.. sebab dia dah buat laluan untuk visitors...
just amik gambar je laa.. and memang berasap gak laa mulut aku...

then after rumah 4 musim kitorang jalan2 nak pergi menara tinjau tempat paling tinggi kat sini...
ingat kan dekat jer... jauh giler.. jalan dia memang dah berturap.. tapi naik turun bukit condong giler...
pancet jugak laa mak nak sampai puncak... menonggeng je jalan


akhirnya tiba di menara tinjau Puncak Sapu Tangan

aik pool pun ade kat sini... kalau bawak baju memang aku dah terjun dah ni... penat tu total kitorang jalan dalam 5km... memang keras jugak laa labu betis aku jalan...

and kat sini sesuai laa untuk buat aktiviti family, nak camping ke...
and boleh sewa tempat untuk buat family day...
next time nak pegi lagi.. nak kayuh basikal plak...

Monday, February 14, 2011

trip to Cameron Highlands

sudden planned by Ell and Riar Isqandar a.k.a Chai...

aku ok jer laa.. tapi almost nak cancel dah by me.. tapi bile pikir balik mmm pgi jer laaa...
we konvoi 2 cars.. plan nak gerak pukul 8pg..
si Chai dah sampai umah aku 7.45pg... haha awal giler..
sementara tunggu rombongan Ell sampai.. lepak la dulu dekat mamak...
kul 9pg pun lom sampai..si chai dah resah gelisah dah... sebab one day trip je kan..
takut tak sempat nak ronda kampung halaman dia.. last2 kul 10pg baru sampai.. 
10.30pg we olls gerak lalu ikut Tapah.. 
otw tu we stop at Lata Iskandar dulu snap2 gambar kat air terjun...
 tp takde org mandi pun kat sini...bestnyer air sejuk
tengok aksi laki bini gile bergambar tu

then sambung balik.. sampai puncak around 1tengah hari...
after makan kat tanah rata kitorang pergi MARDI.. dah puas ronda kat mardi kitorang nak pegi tempat lain plak..
 dalam mardi kitorang jumpa aiskrim ni... sedap sangat.. tp ciput ni harga rm2..

baru je nak gerak hujan pun turun,, betul laa chai cakap... biasa nyer petang hujan...
ape lagi meredah hujan laa walaupun agak potong mood kitorang hari tu...
pegi KEA farm.. sini laa tempat nak beli sayur murah or nak beli souvenir..
dah petang tak ramai org sgt... 
 segar betul lobak dia...gemuk2 plak tu
jagung ni aku idam2kan kalau sampai CH..sedap  giler jagung kt sini... 

then on the way turun singgah pasar malam... every saturday nite aku rasa pasar malam ni...
banyak gerai tapi sebab cuaca tak mengizinkan... kitorang sempat lalu beberapa gerai je laa...
tp tu pun dapat dah borong ape yg nak dibeli...
kemudian terus balik..nak pergi ladang teh BOH tak kesampaian lagi.. huhuhu
next time laa plak.. tp kebanyakan kawasan CH ni aku dah hafal. sebab tak besar sgt kawasan dia..
pukul 6.30ptg kitorg balik.. cepat plak perjalanan balik...




Thursday, February 10, 2011

actually Jusco OU is doing clearance sale now until 21/feb/2011...

this is because they want to do the maintenance to their store..
so all items need to clear out...
aku pegi hari ni tak budget nak beli ape2...
tapi i was passed by ipenama shop... then aku perasan ade less 20%-50%..
dah lama nak beli sliper nih.. tp bile tengok harga macam tak berbaloi dengan sliper tu...
it is only sliper jepun kan.. but aku nih penggemar sliper... asalkan comfort...
memang taste sliper aku tak cantik pun... but cantik tu subjektif kan...
asal aku suka sudah laaa... it is a personal feeling..
gambar ini tiada kaitam dengan selipar aku

so bile dah 50% ape lagi rembat laaa satu.. oppss dua.. satu lagi macam sandal...
but all flat..bile dia berada di kaki aku.. fuuhh suka sangat...
takpe laa sliper tu pun memang aku hari2 guna untuk driving,pegi pasar,pegi sarapan kt mamak depan umah...
i cannot drive without sliper.. tak confident...if aku pakai sandal ke aku mesti tukar...
sliper tu is a must dalam kereta aku...
and you know why aku tak suka heels??.. heels ni cantik tu memang cantik.. 
but ia menyeksa kaki aku yang kecil molek nih... memang tak dapat tahan laa lenguh.. even aku pakai tumit sedikit pun.. tapi ade la jugak kan aku beli untuk pegi office ke untuk agenda2 yang tertentu... hahahha

oh lari tajuk plak... back to sale balik..
and sekarang banyak laa sale dekat jusco OU... especially bahagian bedsheet,bantal,perkakas dapur,comforter... tapi aku tak laa tengok detail sgt... tp aku tgk banyak laa label mark down price... tu je laa nak share...

Wednesday, February 9, 2011

shopping sayur

biasa shopping baju, kasut,handbag... ni shopping sayur... tak pernah dengar...

memang barang yg nak dibeli banyak sayur laa...
sebab aku nak start masak sup sayur setiap malam...
ni permulaan untuk diet aku laa.. sebab susah sangat nak skip makan malam..
one of my fren advice aku kena masak sup sayur untuk gantikan heavy food aku...
so aku try laaa... nak kecik kan partition perut aku nih. ahahaha
shopping sayur pun rm40 jugak abis... tp ade laa jugak bende alah lain sikit2...
so malam ni first test aku untuk masak sup sayur...
fuuuhh sangat sedap... semua bahan yg aku suka aku letak..
2 mangkuk abis aku sorg... hahahha diet laaa sangat kan...
tp xpe laa at least dapat bekal kan nutrition for my body...
semua aku campur... lobak.. celery..brokoli..sawi...suhun..ayam...
hahaha biasa laa kalau bujang... masak simple pun dah kecoh satu kampung...
bukan senang nak masak tau time bujang2 nih...
kemalasan menguasai diri..

Monday, February 7, 2011

fenomena jammed yang dasyat

raya cina tahun ni memang sangat dinanti2 kan..
sebab nyer jatuh hari khamis,jumaat then direct ke weekend...
orang KL lagi laa leh direct terus seminggu sebab cuti wilayah...
so orang yang bukan chinese ni pun sebuk jugak laa nak balik kampung,bercuti..
semua keluar dari KL.. time balik kampung traffic jammed teruk jugak tapi still ok laa..
sebab balik pun berperingkat2 kan...
time balik KL huh toksah cakap laa... semua org balik serentak...
aku memang dah agak akan jammed.tp tak sangka seteruk ini..
aku dengar radio jammed dari semua arah... selatan,timur,utara.. semua nak masuk bandar balik..
ramai nyer perantau berhijrah ke kota sekarang ek...
lalu LPT ok jer traffic.. smooth jer sampai laa ke R&R Lanchang turn aku drive...
pergh terus jer start jammed.. kereta aku ni dh laa manual...
aduuhh lagi 5km nak sampai ke tol exit LPT...
lepas bayar tol ingatkan dah lancar laa... mak aih still continues ... ade plak org tak tahan nak cari toilet..
aku ape lagi guna emergency lane laaa.. sampai laa ke tol bentong... tengok berderet org beratur nak masuk toilet.. ade laa dlm 30meter...
aku teruskan laa perjalanan sampai Hutan Lipur Lentang... sib baik ade toilet.. fuuh lega takde org pun sini...
kalau beratur ni mau tak masuk lagi....
rupa2 nyer jammed sampai ke tol Gombak... penat dh kaki aku dok tekan clucth...
memang asik mencilok je laa aku hari tuh.. byk gak guna emergency lane.. dh teruk sgt jammed..
tiba2 kat belakang aku ade motor peronda.. terus naik darah aku sampai ke kepala...
aku masuk laa dalam balik tengok motor tu terus jer...sib baik...
then aku tgk polis dah start tahan kat depan. sib baik aku dah masuk... fuuhhh lega...
biasa aku travel dr kemaman - KL dalam 4-5 jam... ni sampai 7 jam...
jam kat bentong tu laa paling terok... siap kereta berhenti tepi jalan masing2 bukak bonet..
seb baik kereta aku tak buat hal...
faizal ismail cakap boleh buat BBQ kat engine kereta... hahahaha

Tuesday, February 1, 2011

haaa.. aku dah lama terpikir nak generate money daripada berblogging saja2 nih..
leh aku selit iklan pasal churpchurp then aku dapat reward...
tak rugi ape2 pun...
so far aku dah dapat beberapa RM dah dalam akaun aku...
just need to advertise kan iklan ape yang di assign dekat kiter jer...
ade laa reward berapa ringgit perclick...
lebih kurang macam NuffNang jugak...
tak susah click click click siap... hahahha
untuk mula korang just need to register dengan #ChurpChurp dulu..
then nanti korang advertise iklan yang dah diassign..
ade rate dia per click... then sampai satu amount dia akan send cheque to you...
selamat mencuba
just sharing..

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

;;