Sunday, February 28, 2010

gambar Broga


uik cam gergasi...
pose di tanah yang gersang...
dyan yang sampai kemudian

excited giler sampai puncak...hahaha
ramainyer orang tunggu sunrise....

aku berjaya sampai ke peak 1..dlm kul 7am...berpeluh2 ag...
baru je sampai kaki bukit.... gelap lagi nih..time nih kul 6am..

itu aje.. yang lain tgk kt facebook k...

Saturday, February 27, 2010

26/2 bersamaan Maulidur Rasul.. adalah hari jadi ku...
ape aku buat time besday aku?
xde ape.. aku just plan kan 1 aktiviti je... nak tengok sunrise kat Broga Hill,Semenyih..
aku plan dengan tiba2... so macam xramai laa aku dapt kumpul..
only 6 people joining me...but its ok laaa..pendakian tetap diteruskan...
3.30pg dah bangun...siap2 pukul 4pg dh gerak dr rumah..pergi semarak jap amik kwn Azwan(Ayu)..
then baru laa rushing pg shell sg besi..coz dh janji ngan Malia aka anak buah aku kt situ..
kesian dia dh sampai awal kt situ..janji 4.30 almost 5.30 gak laa aku sampai situ... sorrryyy...
then terus kan perjalanan menuju ke Semenyih and University of Nottingham...
sampai kt 1 traffic lite.. kereta aku mati enjin...huhu start2 xmau gak..cuak jap.. abg janggut yg bawak keter aku... lori belakang dh hon2 dah..last2 abg janggut pun kuar kereta tolak.. hahha
then pg tepi...sib baik dpt start.. kalau tak aku berbroga tengah jalan je laaa...
sampai kt Broga Hill pukul 5.45am.. tp dah banyak kereta parking kt sana..
pagi2 pun dah happening kt sana...
kitorang pun memulakan pendakian dlm 5.55am...belum pun suku jalan si Dyan dah pancit dah...
aku pun suruh laa yg lain2 nih jalan dulu... aku teman si Dyan...
aku tak tahu laa berapa perhentian dah si Dyan nih take a break..aku rasa ade dlm 10 perhentian... aku cm xtahu plak si Dyan nih semput.. kalau tahu aku suh dia latih tubi dulu sebelum panjat bukit.. cm nak daki Gunung Knabalu plak...hahahahha
dah berapa group dh yg lepas kitorang...
last2 aku push jugak si Dyan naik sampai kt tempat lapang... lagi pun dh nak pagi kan.. kang terlepas sunriise plak... sampai tmpt terang aku panjat dulu laa sementara tunggu dyan hilang lelah... hahahha
aku sampai dlm kul 7am kt peak 1... Dyan sampai peak 1 pukul 8am...suppose daki nih 30-40 minit je.. tp Dyan panjat amik masa 2 hours... hahaha makcik makcik
tp agak upset laa sebab lalang dah hangus.... gersang je bukit tuh...
nak yg hijau baru best snap gmbr... tp makin ramai laa org tahu Broga Hill tuh.. sampai parking pun kena bayar RM2...
dah puas posing2.. dlm 8.45 kitorang turun.. aku biasa laa teman Makcik Dyan..sampai bawah 9.30am... hahaha... tp aku memang nak pg lagi even this is my 2nd time aku panjat Broga Hill..
aku suke angin pagi dia... memang syok panjat bukit pakai torchlight je...hehehe....
memang happening masa mendaki tuh pagi2... sebab ramai org..and diorg pun semua frenly and bagi semangat kt makcik Dyan yg dh pancit tuh...
mmm piccha tgk dlm facebook aku laa yerk... banyak sangat...
nanti aku upload 2-3 keping k...

Thursday, February 25, 2010

~~~~hair wire~~~~

oooo kenapa laa minggu nih kusut betul pikiran aku...
i also dunno what im thinking about..
No specific things yang membuatkan aku serabut..
sometimes my mood change in a while.. then i can back to normal again...
may be because i also dont have mood in working...
almost 2 years im working here.. quite long period compared to other company i had served previously..
arrghhh should i make a move...
but i love working here because not too much pressure..
Now quite hard to find software house which are not tortured their staffs...
------------is engage with Dyan----------------
lepas angkat phone dari dyan sebentar tadi.. terus tukar bahasa...hahaha
so untuk meleraikan kekusutan in my head nih...so i plan to go to Broga Hill...
nak amik fresh air dari bukit Broga... mmm we are planning to catch sunrise..
so kenalaa tido awal esok nak bangun awal+sesat segala.. hahaha
ish2 esok dh laa Maulidur Rasul sepatutnye aku pegi masjid or berarak...
and my besday also k... siap public holiday lagi besday aku... hehhe
then hari Sabtu petang, boss aku ade buat CNY Party kat kondo dia..
kat belakang Nikko Hotel..so i will attend the partayyy...

Sunday, February 21, 2010

wedding wedding wedding!!!

Wedding Su Tie dah settled.bawah nih ade sedikit gmbr laa
tak banyak yang aku snap... sikit jer...

with my family...semua adik beradik pompuan...nape postur badan aku xmenarik nih..
haaa nih i likeeee...muka fresh lagi..

then semalam pegi Rawang attend wedding Bob..
aku nih main gamble je pegi ngan kad xde n map xde..
just address je..address kampung plak tuh..susah nak cari nih..
Kak Ken ade teman aku.. so aku pun menuju laa ke Pekan Rawang.. sampai je Pekan Rawang
aku on laa Garmin aku cari Petronas sg Choh..sebab nanti ade org pick up aku kt situ..
follow laa Garmin nih ntah mane2 dia bawak aku pusing2...
sekejap kiri kanan kiri kanan... aduh sesattt... xguna punya Garmin..
so tanya laa orang rupa2 nye jalan pg kesana lurus jeee...xde belok2..
then baru nmpk sign board sg choh...
sampai petronas sana adik Bob pick up aku..
sampai sana aku dok makan cm nerves plak nak jumpa pengantin... nape ekk??
dh agak bertenang aku pun pg laa jumpa... menggigil jugak suara aku nk ckp ngan Bob..
dia terkejut gak tgk aku datang majlis dia..mesti dia ingat aku xdatang sbb aku xde map..
hahaha Bob Bob aku kan budak degil..mcm ko xkenal aku Bob..
tapi aku betul2 rasa lost my bestfrens even x nmpk cm best frens sgt...
tp dia yg byk kenal aku... dr aku berhingus sampai aku dh matang...hahhha
mmm besday kitorang beza sehari je..so this year xde dah dpt wish dr dia...
and xde dah laa bergaduh time besday lg...lg beberapa hari lagi..sob sob..
anyway congrets year... semoga berbahagia hingga ke akhir hayat...

sempat pose atas pelamin...nice chair..
sementara tunggu adik Bob sampai.pose dulu
congrets to both of u.. Bob n Harianti..

Saturday, February 20, 2010

wah macam tajuk documetary plak...
hujung minggu nih aku agak rasa depress.. dunno why..
mm aku terpikir camne kah perjalanan hidup aku nih..?
umur dah 27 tahun.. lagi beberapa hari je lagi...
tapi no one yang aku jumpa to be my other half.. so kehidupan aku lom lengkap ag..
sebab tuh hidup aku tunggang terbalik sebab lom lengkap ag kan...
huhuhu sedih nyer entry aku kali nih... entry nih aku tulis tika emosi aku agak kurang stabil..
mmm a lot of my frens dah ade family masing2... aku nih level 1 blom lepas lagi...
just a few frens left yg masih solo mcm aku nih... 1,2,3 mm leh bilang ngan jari je...
tapi diorang ramai dok jauh ngan aku..so susah aku nak hang out ngan diorg..

mm kawan aku Bob dah kawen hr nih..esok majlis sambut menantu .. so aku last minit dijemput yg macam ikhlas x ikhlas je nak jemput aku... tp x kesah laaa aku nak pg jugak....tuh pun dia suh org lain yg tlg jemputkan... and tuh pun sebab aku terdetik nak tanya kabar dia...
kalau aku senyap lepas nih aku xtahu kot dia dh kawen... huuuhhh Bob Bob...
congrets on your wedding... lepas nih xde dah org yg caring kt aku.. huhu sedih gak nih...

kadang2 aku stress jugak bila orang tanya bile nak kawen..? calon pun xde cmne nk kawen..
tolong laa carikan...aduuhhh!!! balik kampung pun sama.. baik mak aku or orang kampung aku..
semua dok tanya bile nak kawen... sebab semua yg baya2 aku kt kampung tuh dah kawen semua.... tinggal aku je.. hopefully tahun nih bakal berakhir laa soalan yang diorg selalu tanya tuh...sabar laa jodoh aku lom sampai ag.. berat sikit nak sampai kt aku.. naik basikal je kot..

Thursday, February 18, 2010

a very long holiday

eh sebelum tuh kenapa NuffNang aku mcm xberfungsi jer?
xde iklan masuk dah ke?? tak naik laa income aku....
aku keje kt company cina... so bile depa raya kitorang pun raya jugak laa..
kena force leave 2 hari.. so cuti laa dlm seminggu...
ape lagi balik kampung laaa...tp aku balik lambat sikit.. attend wedding reception Su Tie kat HGH COnvention Centre kt Jalan Ipoh...
memang meriah wedding ala2 Bollywood.. hundustan abis...
tp memang gempak laa wedding dia...siap kuar api2 lagi.. n i love her dress.. betul2 nmpk cm Hindustan daaa...
kat kampung xde sangat laa benda yang aku buat sebab aku balik sorang2 je..dok kampung berangan jer all the time..nak tukar kereta laa n beli umah laa..
tp just tanam impian..kalau ade rezeki dpt laaa aku kumpul aset...
tapi kat kampung sekarang serius kemarau giler.. panas giler dok dlm umah aku..
angin tak masuk.rasa nak tebuk je lubang dlm umah aku tuh...tk pun bukak dinding terus...
mmm kali nih xde ape laa yg menarik nak stroty kt kg... tp aku rasa seronok sgt dpt happy kan hati mak aku... kesian dia dh laa dok umah sorang2...
nak balik KL td sedih plak masa nak bertolak balik...dah salam2 ok lagi tgk mak aku..
bile kereta aku nk gerak je nmpk dh air mata mak aku merembes keluar dah...
aku dok gelak2 je tgk mak aku..padahal air mata aku dh bergenang dh kt penjuru mata...
tp sorok laaa... dh lepas sikit br aku nangis betul2...kesian plak kt mak aku...huhuhuhu
I LOVE U MAK!!!!

Thursday, February 11, 2010

perihal makan

mari kiter cerita pasal makan.. dalam minggu nih aku asyik makan jer..
heeyy cmne laa nak diet.. tapi dah ramai orang tegur aku nih membulat sekarang..
hua hua hua.. metabolisme aku dah menurun nih..
camne nk tingkat kan pencairan lemak aku..huhuhuhu
dulu berat badan aku tak pernah pun mencecah angka xxkg..
sekarang dah cecah dah... BMI aku pun dah terlajak sikit ke zon pink...
camne nih.. aku dah cuba kurangkan pengambilan nasi..
tapi time waktu makan aku tetap makan...
gambar bawah nih aku lepak dekat Teh Tarik Corner ngan mak aku kat IOI new Wing hari Sabtu minggu lepas..
sebelah je GSC..xramai orang..orang tak berani masuk kot..
tempat ni memang best untuk ambik angin petang...ade smooking area yang mengadap Tasek..
sangat mendamaikan..tp hari tu i choose to sit inside sebab cuaca kt luar sgt panas...
aku pekena cucur udang+roti bakar+teh tarik yg gelas besar.. RM2.20 je.. murah laa untuk size
cawan double...tak abis pun minum..


view dari teh tarik corner..nampak tasik belakang IOI..
aku makan sup ape ntah.. dyan makan asam laksa yang kurang sedap... pekat gile kuah...

Malam Sabtu tuh pegi lepak makan malam rumah Lai.. teman kawan aku nk tgk BB Lai..
tp meriah jugak dengan kehadiran Si Safry and wifey...aku just nak teman Ruzbot n Syapeq je...



oooo i suppose sit at the back...
shut up.. sebelum korang komen ape2.. positif site... rajin nyer minah nih cuci pinggan.nih masa

Then Ahad petang after pegi Car Boot Sale kat Shah Alam aku pegi lunch kt umah abang aku..
oh aku nak citer kt Car Boot Sale tuh...aku hanya berjalan 2 row kedai je dlm masa 2 jam..
ade a few rows lagi tak jalan... betapa besar nye tapak Pasar Tani nih.. tapi dh penat..
sambung balik citer makan... Abang aku sediakan lauk kampung+ayam kampung+budu...
fuuhh kena selera aku... kitorang nih memang selera kg betul...gulai ade tapi tak berusek pun..
bertambah2 nasi aku nih... org last bangun dari meja selepas 'meranggos' tulang ayam kampung..
Then malam lepak kat Old Town Kopitiam kat Puchong... saje je manghabiskan masa..
aku memang xlarat nak sumbat dah.. rasa makan dh cecah ulu hati..haahhaha

nih jerat yang dipasang oleh abg aku kt depan umah dia... pastu dia lepas balik...
sasarannya hanya tikus jalanan not a squirrel

Then hari2 yg lepas aku ade lepak ngan dyan dekat PappaRich lagi...
xde tempat lain ke? haaha...



Then Selasa baru nih lepak ngan Firmi kat Medan Selera Idaman.. kawan aku time sekolah Sains Dungun dulu..
minah nih memang tak berubah dari dulu... maintain cun jer..(oppss ade orang kembang baca statement nih)
Then semalam abang aku buat Open table kat Alissa Thai Cuisine..
memang pure thai.. menu dia pun semua nye dlm bahasa Thai... best2 mkn kt sini..
Tomyam Seafood dia semua benda dia cmpk kt dalm.. udang besar2...
tapi xsempat amik gmbr laa tomyam n ikan siakap lmbt sampai... so amik gmbr after abis je laaa..
tmpt dia area Puchong Perdana...cari laa dalam tenet yerk..hehehe


Nurin tengah meragam nak tgk gambar...


hasil nyer...
makan kt dTomyam, Damansara Perdana..malam Rabu...Nasi bubur+telur masin+bilis goreng.. nyam nyam

** Sorry entry nih agak bercelaru... sebab tetiba boss aku release awal sempena CNY.. kul 4 pm u...jangan jeles

Wednesday, February 10, 2010

money $$$

Nuffnang aku baru RM1.75 sen setelah 3 bulan beroperasi..
sikit nyer... huhuhu
aku ade jumpa cara generate duit yang baru ..thru FACEBOOK.
modal yang kecik and lagi cepat nk generate money..
mmmm macam menarik nih... senang nak sebarkan berita n nak dpt kan pengaruh thru facebook nih... xyah nak cakap2 mulut dah...
nantiiiiiii aku pelajari dulu yerk...
if cara tu OK aku share ngan korang...

Thursday, February 4, 2010

Tragedi malam jumaat

wah suspend abis akunyer title...
xde ape yang suspend pun..semalam aku lepak makan kt Kenny Rogers *****.
kenapa aku letak *****?? sebab aku xmau orang tahu kt mane aku makan...
nanti korang tahu laa kenapa tulis cmnih...
plan nk mkn ngan saiful,linda n tuyek..tp depa ade hal..so aku dinner je laa ngan saiful..
lambat gak laa aku sampai..sebab jalan jammed mcm c***i.. aku kuar 6.00pm dr ofis aku..7.40 pm baru sampai ke destinasi..
walhal jarak aku nk p tuh sekangkang kera jer.. huuuhhh
Then after makan aku nk balik... bayar laa parking.. aku masukkan rm5..
excited dapat balance..terlupa plak nk ambik kad parking...eee careless betul laa minah ni..
dlm kereta dok cari2 xde..dlm handbag n wallet xde..pegi kt mesin autopay org dh rembat kot...
eeee tongeng betul laa sape yg ambik..huh..
aku pun pg laaa mengadu kt pak guard.. pak suh aku byr rm25 atas kecuaian aku..
aku pun bawak kereta nk byr laa kt cashier... aku dh prepare duit..sebelum tu aku aku pujuk abg tuh dulu..
RM25 tuuuuuuuuhhhh untuk parking yg beberapa minit jer..rugi2...
pujuk punye pujuk..akhirnye abg tuh suh aku byr rm2 je...and dia pesan jangan bagitau kat sape2 k..
haaa that's y aku tak bgtau nama tempat tuh...hehehe thanks to abg parking..
sib baik, so lepas laa aku..means parking aku rm2+rm2 je laaa...
sib baik xkena bayar rm2+rm25.. tapi aku perasan something kt diri aku nih..
bile aku ade duit lebih sikit je..ade je something happen yg memerlukan aku kuar duit lebih..
kenapa yerk.. sebab tu duit aku xpernah lekat sampai ujung bulan...
CNY deco..colorful tanglong..
nih mcm pokok 'aiwa' plak aku tgk.. nih pokok hajat kot..semua org tulis hajat kt kertas tuh then gantung..sempena hari valentine...so aku smpt laa baca 2-3 kad.. hehehe sweeeetttt...
eh sama plak baju nyer... saiful g tukar..

Tuesday, February 2, 2010

tips bijak wang...

entry nih bukan citer pasal tajuk je..campur2 sebenarnyer...
dulu aku nih suke sgt shopping 'berhutang'.. nmpk je benda yg aku nk beli keluarkan kad keras..
swipe swipe n swipe... isi minyak pun sama...
tp lepas hutang menimbun nih baru nak insaf...
so sekarang aku nk cuba laa stop pakai kad keras nih...
dah 2 bulan aku berjaya menghentikan nya...

balance yg bertimbun dulu aku dah buat balance transfer masuk bank lain.. bagus untuk elak kan bunga yang tinggi.. sebab bile buat balance transfer kiter just kena bayar installment bulan2 jer... so interest dia rendah and dia dh kira sekali dah dlm calculation dia... so just kena disiplin kan diri byar bulan2 jgn kasi tertunggak... so kalau dah buat balance transfer potong laa kredit kad yg lama... jangan simpan kredit kad banyak2.. sekarang govenment tax kena byr every year RM50 setiap 1 kad... kalau ade 3 kad dah rm150 dah...toksey laaa... gomen dah kaya...
tips nih bagi yang nak cari solution nak bayar hutang kad keras...

Then sekarang aku kena kuat iman sikit nak tahan nafsu shopping aku nih...
so cara nyer sekarang aku jarang kuar g shopping complex dah.. kalau weekend better dok umah je tengok tv.. tapi aku kuar gak kalau dah bosan tu..
2nd, aku dah tak shopping rambang macam dulu dah.. kalau aku terjumpa something aku suke.. aku niat dulu dlm hati..pas dapat gaji baru beli... say NO to Credit Card...
3rd, aku ade pasang niat nak save duit.. tapi lom betul2 mula lagi... ish2 kronik nih...
Firmi tolong kasi motivasi bagaimana nak menyimpan duit...
bawah nih gambar yang aku shopping semalam...
stock aku dah habis... ingat nak beli toner n moisturizer je..selepas di pujuk rayu oleh salesgirl...
mati kutu gak aku... baru nk tukar pencuci muka clinique after abis yang sekarang nih...
nampak nyer kena extend lagi laaa... so aku dapat laa voucher rm35 + rm3+rm3... and 10% every each items... kalau aku tak beli facial wash aku xdapat 10% tu... so beli je laaa...
----------------------------------------------------------------------------------

entry seterus nyer.. ingat tak hari tuh aku ade join peyertaan Tupperware tu..
semalam aku dapat dah hadiah Tupperware aku...aku budget dapat laa botol air yang biru tu...
tapi bile tgk dlm bungkusan aku dapat botol air Madagascar+tupperware 4 segi+ beg bekal..
ingat aku budak sekolah ke? huhuhu tapi ok gak laaa dr xdapat langsung...
suke laa first time dapat hadiah... jangan lupa click kat NuffNang kalau ade iklan and nak mencuba nasib...

ini yang aku dapat... TQ tupperware
worth RM40... ok laaa..

mmm aku ade lagi entry yang aku tak citer kat sini... pasal majlis kenduri alaa2 garden wedding kat Tumpat.. kenduri adik ipar kakak aku... grand sioottt...
so gambar2 sila tgk kat facebook saya je laaa.... penat nak upload sini...

***selamat mencuba tips bijak wang saya yerk...

;;