Monday, November 23, 2009

Sleep Disorder

sleep disorder nih bukan disebabkan oleh aku tidor tak menentu...
aku dari dulu lagi mengalami masalah mimpi ketika tidor...
aaahhh setiap kali aku lelap jer..mimpi tuh datang..
xkesah laa mimpi serius ker..mimpi fantasi ker..mimpi jatuh longkang ke..
mimpi ape2 jer laaa...tp mimpi basah xde yerk..excuse me...
aku ingat itu perkara biasa...aku boleh ingat semua mimpi yg aku mimpi semalam...
dulu seronok laa sbb aku asyik mimpi..bile tanya kawan2 aku..semua susah nk mimpi...
diorg just mimpi kadang2 jer...
tp sekarang nih aku dh mula terasa penat bile bangun pagi...
otak aku dah penat sebab time tido pun otak aku still berfunction dlm mimpi aku...
so bgn pagi tgk bwh mata dh gelap dah...sbb tuh nk bgn pagi je liat...

aku ade buat research... memang ade ramai yang mempunyai masalah mcm aku...
aku cuba cari jalan penyelesaian cmne nk stop dreaming...
but 1 pun aku xjumpa... org mengadu masalah yg sama ade laaaa....
so my frens.. any suggestion tak untuk stop aku nyer mimpi mlm2...
i need a rest laaaa.... kesian otak aku siang mlm bekerja...huhuhuhu

nih article yang aku ade jumpa...
"For the past one year , I feel that I dream all night in my sleep, I mean all night without a break, whenever I wake up , I am dreaming and when I try to go back to sleep, I feel my mind automatically trying to continue the dream, at that time I feel I am crazy. I don't remember a day in this last year when I woke up feeling rested , even after sleeping for close to 9 or 10 hours. I feel very tired, it seems like my brain was active all night,as the dreams most times seem to be frustrating situations, things that I have to find a way out of, like being mad at my siblings, sickness of friends and family , accidents and stuff like that, very rarely are they pleasant.
Earlier I used to rarely dream and now not a single day I have woken up feeling that I had a deep and restful sleep.
I have hollow eyes and cheeks now due to this and I feel tired all day. Lately I also seem to have a slight headache for a couple of hours during the day.
"

5 Comments:

  1. echoesdesign said...
    uishhh...itu pun kira sleep disorder kerk? akoo selalu gitu...n memang betul pun bgn tido still letih...dari skolah kot akoo gitu...pernah timbalan pengetua HEM...sape name ntah..yg pompuan tue...dia tuduh akoo isap dadah....sbb dia kata selalu nampak letih...siot jerk....
    LynnDa @ PeNg said...
    hahaha yer ker..lalok nih..
    ko pun mengalami mslh sama cm aku laaa...
    aku pun dr dulu ag...
    sib baik aku xnmpk lalok...
    ~ miss femme fabulosity ~ said...
    hhm, berat masalah cik linda nie yer. selalunya masalah seperti ini kita rujuk kepada doctor specialist. saya sekadar doctor pesakit luar :P hihihihihi...

    ape kate ko cube, bila nak masok tido ko jgn fikir apa apa. aku rasa ko kena skali skala buat spa la peng. biar rileks sikit minda, hati, badan, nurani ko tue.

    ini aku tgk dah mcm robot buat java jer! hehe.. ko g la spa bdn ke, urut kaki ke, mandi guna shower cream yg mcm palmolive ke ape tu utk de-stress tue sebelum tido, mandi air panas sebelum tido.

    ko jgn bace novel plak sebelom tido, mmg nnt ko x rest la sbb lepas bace novel cerita tu akan melekat kat brain sbb tu tido pon kekadang terbawa bawa =)

    selamat mencuba!!

    ps. gaji dah banyak, skali skala buat spa apa salahnya kan! ;) baru rm100 kot. hehe.
    metalrizca said...
    sebelum tido tu cuba tenangkan diri..
    kadang2 bila banyak sangat berfikir / berkhayal tu yang membawak masuk ke tido..

    then, pastikan cukup rehat..
    dok kuar merayau tu tak dikira berehat..
    tak payah nak compare ngan orang lain..
    "nape dia bule merayau, nape aku tak leh merayau??"

    setiap manusia takde masalah dan cara penyelesaian yang sama..
    LynnDa @ PeNg said...
    kalau aku khayal sblm tido pun..
    bende yg aku khayal tuh xkuar pun dlm mimpi...
    benda yang aku xpernah pikir ade laaa..
    tp aku rasa faktor udara kat kl kot...
    sbb aku balik kampung ok jer..aku leh tido tnpa gangguan..

Post a Comment